1. Vaccinatiestrategie

Vaccinatiestrategie

Een effectief vaccinatieschema bereidt uw vleeskuikenkoppel voor op de eventuele blootstelling van ziekteverwekkers. Met het juiste vaccinatieschema hebben uw kuikens alvast kennisgemaakt met een ziekteverwekker, waardoor de afweer van uw kuikens op tijd en sneller kan reageren. Maak van uw vaccinatieschema een vaccinatiestrategie!

Daarom vaccineren

Pluimveevaccins spelen een ontzettend belangrijke rol binnen het gezondheidsmanagement van vleeskuikenkoppels. Vaccinaties worden bedrijfsmatig ingezet om het ontstaan van ziekteverschijnselen te voorkomen en daarmee economische schade te beperken. Daarnaast kunnen vaccins de verspreiding van ziekteverwekkers verhinderen of sterk verminderen en zo uitbraken van pluimveeziekten voorkomen.

Een vaccinatie is een veilige en effectieve manier om uw pluimvee te beschermen tegen infectieziekten die veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers.

Bij vleeskuikens worden vaccinaties op koppelniveau uitgevoerd.
De belangrijkste infectieuze pluimveeziekten, waartegen vleeskuikens gevaccineerd worden, zijn:

> De afweer een handje helpen

Slim vaccineren

Bij de opzet worden uw eendagskuikens voor het eerst blootgesteld aan nieuwe omgevingsfactoren, waaronder mogelijke ziekteverwekkers. Uw eendagskuikens maken voor het eerst kennis met deze ziekteverwekkers. Vanaf dat moment gaan ze eigen antistoffen aanmaken.
Weet u welke ziekteverwekkers op uw bedrijf aanwezig zijn? Stem uw vaccinatiestrategie hierop af, zodat uw vleeskuikenkoppel de juiste bescherming kan opbouwen. Heeft u de ziekteverwekkers nog onvoldoende in beeld? Start met monitoring!

> Meer over monitoring

Welke vaccinatiemethode is het meest geschikt?

Een belangrijk onderdeel van een goede vaccinatiestrategie is het bepalen van de juiste vaccinatiemethode en het juiste tijdstip. Om te achterhalen welke vaccinatiemethode het beste past bij uw bedrijfssituatie, is het van belang om uzelf de volgende vragen te stellen:
1. Met welk doel wilt u vaccineren?
2. Wanneer wilt u het vaccin toedienen?
3. Wat voor een type vaccin (e.g. vector of klassiek; intermediair of heet vaccin) wilt u toedienen?
4. Wat is de route die het vaccin aflegt als deze opgenomen wordt?
5. Hoe vaak moet het vaccin toegediend worden tijdens een ronde?
6. Hoe arbeidsintensief mag de vaccinatiemethode zijn?

De antwoorden op bovenstaande vragen geven inzicht in de vaccinatiemethode die het beste past bij uw doelstellingen en bedrijfssituatie. Stel samen met uw dierenarts een definitieve strategie op. In de tabel hieronder staan de verschillende vaccinatiemethoden vermeld.

 

Verhoog de weerstand op koppelniveau

Als u de vaccinaties van uw vleeskuikenkoppel op een goede manier uitvoert, kunt u binnen het koppel een hoge en gelijke bescherming (uniformiteit) tegen bepaalde pluimveeziekten bereiken.
Hoe meer kippen gevaccineerd zijn, hoe gelijker de bescherming binnen uw koppel is en hoe minder ziekteverwekkers de kans krijgen zich te verspreiden. Bij een gelijke bescherming worden naast de gevaccineerde vleeskuikenkoppels, ook de kuikens die niet of niet goed gevaccineerd zijn beschermd. Dit principe wordt ook wel koppelimmuniteit genoemd.

Wat is nodig voor een succesvolle vaccinatiestrategie?

 • Hanteer strikte ziektepreventie en hygiëne- en biosecuritymaatregelen. Dan zijn vaccinaties het meest effectief. Gezonde dieren reageren het best op een vaccinatie.
 • Vaccineer zorgvuldig. Correct uitgevoerde vaccinaties zorgen voor individuele bescherming en een uniforme afweerreactie binnen uw gehele vleeskuikenkoppel. Lees de bijsluiter zorgvuldig.
 • Bewaar vaccins op de juiste wijze. Gekoeld en op een donkere plaats.
 • Gebruik zoveel vaccinoplossing dat alle vleeskuikens bereikt worden. Lees de bijsluiter zorgvuldig.
 • Gebruik de grootste verpakkingsgrootte, wanneer het aantal vleeskuikens zich tussen twee verpakkingsgrootten in bevindt.

Weten welke factoren van belang zijn? Download dan hier de gebruikshandleiding.

> Succesvolle vaccinatiestrategie

Sphereon® technologie

Via de Sphereon® technologie wordt een vaccin gevriesdroogd in kleine bolletjes en in aluminiumcupjes verpakt. Deze aluminiumcupjes zijn recyclebaar en verkrijgbaar in verschillende doseerhoeveelheden (1000, 5000 en 10.000 doseringen). Na openen kunt u de vaccinbolletjeseenvoudig in het water strooien en mengen voor toediening via spray- of oogdruppelvaccinatie. Het vaccin lost makkelijk op in het water. Vraag uw dierenarts om meer informatie.

Aan de slag met uw vaccinatiestrategie

Voor het opstellen van een effectieve vaccinatiestrategie, zou u voor uzelf de volgende vragen moeten stellen:

 • Voor welke pluimveeziekten is vaccinatie verplicht, noodzakelijk of dringend gewenst?
 • Is de vaccinatie makkelijk uitvoerbaar op uw bedrijf? Denk hierbij aan de toedieningswijze van een vaccin (e.g. spray, injectie etc.), arbeidsuren, gemak, enzovoorts.
 • Op welke leeftijd vaccineert u uw vleeskuikens? Vaccinatie in het ei (in ovo) of vaccinatie na uitkomst?
 • Wanneer kunt u uw vleeskuikens het beste vaccineren? Houd hierbij rekening met de mate van antistoffen die het vleeskuiken van het moederdier heeft gekregen, beter bekend als maternale afweer.
 • Hoe lang zijn uw vleeskuikens beschermd na vaccinatie?
 • Is er een entreactie te verwachten bij gebruik van een bepaald vaccin? Hoe is deze afweerreactie te minimaliseren of te vermijden?
 • Hoe beïnvloeden vaccins elkaars werking wanneer deze met elkaar gecombineerd worden of kort na elkaar worden toegediend (e.g. interferentie)? Hindert het ene vaccin het aanslaan van een ander vaccin?