Pluimvee > Management

Biosecurity

Uw kippen zijn uw kapitaal en uw inkomen. Een optimale bedrijfshygiëne helpt uw pluimvee gezond en vitaal te houden: u vermindert niet alleen de kans op insleep van parasieten, maar loopt ook minder risico op ziekten in de stal. Toch is een goede bedrijfshygiëne vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen we u graag op weg met praktische tips en aandachtspunten.

Stel ziektepreventie en bedrijfsgezondheid voorop!

Juist in de pluimveesector staat preventie voorop en weten we hoe belangrijk het is om insleep van ziektes te voorkomen. Als pluimveehouder speelt u een cruciale rol om besmettelijke ziekten buiten uw staldeuren te houden. Persoonlijke hygiëne, isolatie, beperken van insleep en het voorkomen van overdracht zijn daarbij zeer belangrijk om de bedrijfshygiëne op uw bedrijf hoog te houden.
Speciaal voor uw erfbetreders hebben we handige tips op een rijtje gezet.

Zo komt rode vogelmijt uw stal binnen!

Wist u dat rode vogelmijten zeer creatief zijn om uw stal binnen te komen? Ze doen er alles aan om een heerlijke bloedmaaltijd bij uw kippen te halen. Daarvoor gebruiken ze verschillende ingangen en vervoersmogelijkheden. Zo nemen ze graag een taxirit naar de stal via uw kruiwagen of schoenzolen!
We hebben alle vervoersmiddelen van de vogelmijt overzichtelijk op een rijtje gezet. U kunt dit overzicht hieronder downloaden. En? Had u alle routes in beeld?

Heeft u uw bedrijfshygiëne op orde?

Bedrijfshygiëne is een belangrijk aandachtspunt voor diergezondheid en voedselveiligheid. Het voorkomen van dierziekten en de insleep van parasieten en ongedierte is voor elk bedrijf van het grootste belang. Niet in de laatste plaats voor de pluimveesector als geheel! Ondanks dat de bedrijfshygiëne in Nederland op een hoog niveau is, zijn er op elk bedrijf altijd wel verbeterpunten te vinden.

Welk cijfer zou u uw bedrijfshygiëne geven?
Check met behulp van onze checklist en richtlijnen of er ergens verbeterpunten mogelijk zijn.

Daarom is een goede hygiëne zo belangrijk!

Een goede hygiëne…

  1. helpt insleep en versleep van parasieten te voorkomen, zoals Coccidiose, rode vogelmijten en wormen.
  2. gaat het verspreiden van bacteriën en virussen tegen, zoals aviaire influenza (vogelgriep).
  3. reduceert de overlast van ongedierte, zoals muizen en ratten.
  4. draagt bij aan een optimale gezondheid van uw kippen.

Natuurlijk is een goede hygiëne niet het enige dat parasieten, zoals mijten en wormen, buiten de staldeuren houdt. Ook preventie speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van parasieten.

Nieuw: hygiëneprotocol voor pluimveebedrijven

Wist u dat u als pluimveehouder zelf verantwoordelijk bent voor de hygiëne op uw bedrijf? U doet er dan ook verstandig aan, om een duidelijk hygiëneprotocol voor erfbetreders op te stellen. Door te werken met een dergelijk hygiëneprotocol, weten bezoekers van uw bedrijf precies wat er van hen verwacht mag worden en welke regels er gelden.

Wilt u uw bestaande protocol herzien of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van zo’n protocol? Download hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie voor uw eigen protocol!

NL-NOB-230300002