De ziekte van Marek is een tumorziekte en wordt veroorzaakt door een herpesvirus, het Marek Disease Virus (MDV). De ziekte van Marek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij pluimvee. Het virus is veelvuldig aanwezig en zeer resistent tegen omgevingsinvloeden. De ziekte openbaart zich meestal tussen de 10 en 13 weken leeftijd, maar kan zich ook pas veel later openbaren of reeds op jongere leeftijd; bijvoorbeeld bij vleeskuikens.

Verschijningsvormen Marek

De ziekte van Marek kent diverse verschijningsvormen.  De belangrijkste is de neurale vorm (ook wel de klassieke vorm genoemd). Daarnaast komt ook de viscerale- of ingewandsvorm (acute vorm) en de oogvorm (oculaire verschijningsvorm) voor.

Symptomen ziekte van Marek

Marek kunt u herkennen aan:

  • Plotselinge hoge uitval zonder specifieke verschijnselen.
  • Tumorvorming in diverse organen.
  • Aantasting iris met grijze verkleuring en vorm verandering.
  • Draainek.
  • Voorzichtig of stroef lopen.
  • Verlammingsverschijnselen.
  • Omvallen.

Bescherming tegen de ziekte van Marek

Als pluimveehouder bent u gebaat bij gezonde koppels. De ziekte van Marek (MD) wilt u dan ook graag buiten de staldeuren houden. Preventie helpt voorkomen: Maak kennis met een  In Ovo vaccin dat biedt tegen de drie belangrijkste pluimveeziekten: Ziekte van Marek, New Castle Disease en Gumboro.

Vaccinatie tegen de ziekte van Marek met vectorvaccins

De nieuwste generatie vectorvaccins kan bescherming bieden tegen drie pluimveeziekten waaronder de ziekte van Marek.  Door te kiezen voor een vectorvaccin vermindert u het aantal vaccinaties per dier.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

twee kuikens

NL-INX-230300001