Gezonde luchtwegen werken efficiënter. Gezonde luchtwegen zorgen voor een betere weerstand.
Gezonde luchtwegen zorgen voor ondersteuning bij groei. Hoe zorgt u dat de luchtwegen van uw pluimvee gezond blijven?

IB (Infectieuze Bronchitis)

Een bedreiging voor de vleeskuiken-gezondheid

Infectieuze Bronchitis heeft veel gezichten. Het ene IB-virus is het andere niet. IB-infecties kunnen optreden bij dieren van iedere leeftijd en verschillende problemen veroorzaken. We hebben alles voor u op een rijtje gezet.

Strategisch vaccineren tegen IB

Hoe beschermt u uw koppel tegen IB? Een strategische vaccinatiestrategie helpt uw koppel te beschermen. U bent aan zet!

Bedrijfshygiëne en biosecurity

Het succesvol beschermen van uw koppel tegen Infectieuze Bronchitis (IB) is een van de grootste uitdagingen bij het houden van pluimvee, omdat het virus zich makkelijk verspreidt over grote afstanden door de lucht. Hygiënemaatregelen alleen zijn niet voldoende om IB te voorkomen maar kunnen wel helpen weten hoe?

Afweer van een vleeskuiken

De economische gevolgen van IB-infecties zijn groot. Het resulteert in verhoogde uitval, vertraagde groei, medicijngebruik en afkeuringen aan de slachtlijn, wat een negatieve impact heeft op de bedrijfsresultaten. Hoe gezond uw kuikens zijn en blijven is deels afhankelijk van de afweer en de omgeving. Helpt u de afweer van uw kuikens een handje?

Monitoring op IB

In Nederland worden IB-QX en IB 4-91 het vaakst aangetroffen bij pluimvee. Hierdoor wordt geadviseerd om te focussen op het vroeg induceren van bescherming tegen deze varianten. Naast deze eerder vastgestelde varianten circuleren er nu nieuwe varianten, die mogelijk bij vleeskuikens andere problemen kunnen veroorzaken. Aan de hand van monitoring kunt u voorafgaand aan vaccinatie vaststellen welk IB-virus aanwezig is in uw regio en kiezen voor een IB-vaccin dat het beste bij uw situatie past.

IB-vaccinatie is maatwerk!

Infectieuze Bronchitis (IB) kan zich snel verspreiden binnen een gebied waar veel pluimvee aanwezig is. In Nederland circuleren verschillende variantstammen. Deze IB-varianten kunnen tegelijkertijd rondgaan in een regio en zelfs in één stal voorkomen. Voor een goede IB-preventie is het van belang om u te richten op vaccinatie. Kies voor een effectieve vaccinatiestrategie en streef naar een brede bescherming tegen meerdere IB-varianten!

Niet alle IB-virussen zijn gelijk

Wist u dat het Infectieuze Bronchitis (IB) virus snel kan veranderen? Er ontstaan continu nieuwe IB-varianten door mutaties. U kunt uw koppel een brede bescherming bieden door tegen meer dan één veldstam te vaccineren en zo kruisbescherming tegen meerdere IB-varianten op te wekken.

Sprayvaccinatie zorgt voor lokale bescherming

Sprayvaccinatie vormt de start van lokale bescherming tegen luchtweginfecties zoals IB. Via sprayvaccinatie worden vaccindeeltjes ingeademd. De afweer kan vervolgens snel en lokaal in actie komen.

Gezonde luchtwegen versus luchtweginfecties

Kuikens met gezonde luchtwegen hebben voldoende afweermechanismen om eventuele ziekteverwekkers te elimineren. Bij een verlaagde weerstand, of wanneer grote aantallen ziekteverwekkers de luchtwegen binnendringen, werkt het afweersysteem onvoldoende om de ziekteverwekkers te verslaan. Kuikens kunnen daardoor een luchtweginfectie krijgen en ziek worden.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

twee kuikens

NL-NON-230300029