Pluimvee > Gezondheid vleeskuikens

Infectieuze Bronchitis

Door de luchtwegen van uw vleeskuikens gezond te houden, kunt u de groeiprestaties van uw koppel verbeteren. Wat betekent Infectieuze Bronchitis voor luchtweggezondheid? Hoe voorkomt u een IB-uitbraak binnen uw koppel?

Gezonde luchtwegen zijn essentieel

De luchtwegen van vleeskuikens zijn niet uitsluitend bestemd voor gaswisseling, maar spelen ook een belangrijke rol bij:

  • Het constant houden van de lichaamstemperatuur.
  • Het filteren van de ingeademde lucht van stofdeeltje en ziekteverwekkers.

Gezonde luchtwegen werken als vanzelfsprekend efficiënter en zorgen ervoor dat een vleeskuiken de lichaamstemperatuur goed kan reguleren, de ingeademde lucht kan filteren en geen hittestress ervaart.

Alle oorzaken van luchtwegproblemen op een rijtje

Bij luchtwegproblemen kunnen meerdere factoren een rol spelen:

  1. Infectie met één of meerdere ziekteverwekkers, zoals IB en NCD.
  2. Verminderde weerstand van het kuiken, bijvoorbeeld door Gumboro .
  3. Suboptimaal stalklimaat.

Vraag advies aan uw dierenarts voor het inrichten van uw aanpak tegen IB of neem contact met ons op.

Wat is Infectieuze Bronchitis?

Infectieuze Bronchitis (IB) is een zeer besmettelijke virale luchtwegaandoening bij vleeskuikens en kent meerdere stamvarianten. Het virus infecteert vaak als eerste de voorste luchtwegen, waardoor kuikens het benauwd krijgen en gaan proesten en snotteren. Het verspreidt zich vervolgens door het lichaam. Het verloop van de infectie is afhankelijk van:

  • De stamvariant
  • De leeftijd van de kuikens
  • De weerstand van de kuikens
  • Vaccinatie helpt!

IB veroorzaakt meer dan een kuchje

Infectieuze Bronchitis wordt meestal waargenomen als een aandoening die luchtwegproblemen veroorzaakt, maar IB kan echter ook nierproblemen veroorzaken bij vleeskuikens. Sommige IB-varianten zijn in staat om zich te vermenigvuldigen ter hoogte van de nieren, waarbij de nieren beschadigd raken. De veroorzaakte schade leidt vaak tot een overmatige urineproductie, wat weer zorgt voor nat strooisel.
Omdat IB ook schade aanricht in de luchtwegen, wordt IB bij vleeskuikens vaak gevolgd door secundaire bacteriële infecties, zoals E. coli en ORT.

Is IB te voorkomen met een goede stalhygiëne?

Met behulp van hygiënemaatregelen alleen is IB niet te voorkomen. Het virus verspreidt zich namelijk makkelijk over grote afstanden door de lucht. Twee tot drie dagen nadat het IB-virus het lichaam binnengedrongen is ontstaan de eerste problemen en wordt het virus snel over uw hele koppel verspreid. Besmette kuikens kunnen na herstel het virus nog wekenlang uitscheiden.

Voorkom een IB-uitbraak binnen uw koppel door een combinatie van goede bedrijfshygiëne en vaccinatie! 

NL-NOB-230300003