Pluimvee > Management

Coccidiose-vaccinatie

Het doel van Coccidiose-vaccinatie is het opbouwen van een vroege bescherming en zo bijdragen aan een optimale darmgezondheid op vleeskuiken-en koppelniveau; juist wanneer dit het meest nodig is tijdens de ronde. Hoe gezonder de darmen, des te beter de voeropname en hoe beter de prestaties van uw vleeskuikenkoppel.

Coccidiose-vaccinatie is een goed alternatief

Een goede beheersing van Coccidiose draagt sterk bij aan een goede darmgezondheid. Wist u dat u met behulp van vaccinatie Coccidiose kunt managen binnen uw koppel?

Als u uw koppel vaccineert, bouwen uw kuikens op koppelniveau een weerstand op tegen coccidiose.

Makkelijk en effectief sprayvaccineren met de ‘entbubbel’

Om een sprayvaccinatie in de vleeskuikenstal zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat alle kuikens dicht op elkaar zitten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen zoals bijvoorbeeld in de kratjes zelf of met papier. Vleeskuikenhouder Kees Nuijten uit Made bedacht zelf een speciale vaccinatiezone, de zogenaamde ‘entbubbel’. 

Weten hoe? Bekijk dan snel de video en download onderstaande factsheet!

Vaccineren tegen Coccidiose? Let op de juiste kuikentemperatuur en kuikenactiviteit!

Gaat u vaccineren tegen coccidiose, dan heeft u actieve kuikens nodig om poetsgedrag te bevorderen, zodat de kuikens het vaccin kunnen opnemen. Een goed kuiken is actief, gezond, beweeglijk, heeft de juiste lichaamstemperatuur en heeft voldoende licht in de stal voor een optimale activiteit. Door deze omstandigheden te optimaliseren wordt het poetsgedrag bevorderd en opname van het vaccin bij uw gevaccineerde koppel gestimuleerd. Weten wat nog meer belangrijk is?

Vraag om andere Coccidiose-aanpak groeit 

De afgelopen vijftig jaar werd Coccidiose voornamelijk aangepakt door anti-Coccidiose-middelen (coccidiostatica) toe te voegen aan het voer van vleeskuikens.
Steeds vaker groeit de vraag naar een andere aanpak.

Eimeria stammen blijken vaak resistent tegen de beschikbare coccidiostatica. Daarnaast zijn consumenten het afgelopen decennium kritischer geworden over de noodzaak van additieven in het voedsel van mens en dier.

Efficiënte en duurzame bestrijding van coccidiose?
Dat wilt u toch ook?

Anticoccidiosemiddelen in het voeder bieden in principe een makkelijke vorm van coccidiosepreventie. Echter zijn alle bestaande substanties al tientallen jaren in gebruik en hebben heel wat coccidiosestammen resistentie of verminderde gevoeligheid tegen anticoccidiosemiddelen ontwikkeld. Bij aanwezigheid van een resistente stam treden vaak klinische doorbraken van coccidiose op, eventueel met verhoogde sterfte. Bij infectie met een verminderd gevoelige stam kunnen klinische symptomen of sterfte uitblijven maar treden lagere voeropname, verhoogde voederconversies en ondermaatse gewichten op. Verliezen door ziekte, sterfte, slechte prestaties en herhaalde behandelingen wegen zwaar op de financiële balans van een bedrijf. Vaak groeit dit uit tot een bedrijfsprobleem.

Ziektenbeelden Coccidiose, herkent u ze?


Download onderstaande factsheet en kom meer te weten.

Interview Kees Nuijten

Kees Nuijten: “Ik houd door Coccidiose-vaccinatie onderaan de streep meer over”

Vleeskuikenhouder Kees Nuijten loopt graag voorop en raadt Coccidiose-vaccinatie van harte aan. Voornaamste redenen? “Goede voorspelbaarheid, minder afkeur en kippen die het gewoon prima doen. Zeker waar het gaat om de voorspelbaarheid van het gewicht van mijn kippen draagt coccidiose-vaccinatie bij aan een goede voorspelbaarheid en minder afkeur. Kwaliteit blijft van belang en onderaan de streep blijft ermeer over. Dat willen we toch allemaal?” Bekijk het hele verhaal onder. Voor onderstaande download dient u in te loggen.

Waarom vaccineren tegen coccidiose?


De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria. Coccidiose-vaccinatie is erop gericht om kuikens een goede bescherming te bieden, voordat er problemen veroorzaakt kunnen worden door Eimeria-veldstammen. Kuikens worden door vaccinatie al vroeg in hun leven op een gecontroleerde en uniforme manier in contact gebracht met Eimeria-parasieten, waardoor hun impact op de darmgezondheid beperkt wordt. Minimaliseer de impact van coccidiose om een maximale prestatie te bereiken!

Wat zit er in een Coccidiose-vaccin?

Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (“rijpe eitjes”) van verschillende Eimeria-soorten. De oöcysten in het vaccin zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen. Deze vaccinstammen hebben een kortere levenscyclus, waardoor er Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (“rijpe eitjes”) van verschillende Eimeria-soorten. De oöcysten in het vaccin zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen. Deze vaccinstammen hebben een kortere levenscyclus, waardoor er minder darmcellen beschadigd worden in vergelijking tot veldstammen. Daarnaast zijn vaccinstammen in minder grote aantallen aanwezig in de darmen. Vleeskuikens bouwen na vaccinatie een weerstand op tegen coccidiose, met positieve effecten op de darmgezondheid en dagelijkse groei.

Hoe werkt een Coccidiose-vaccin?


Coccidiose-vaccinatie is eigenlijk een heel natuurlijk proces: na toediening doorlopen de vaccinstammen dezelfde weg door het maagdarmstelsel als veldstammen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier met speciaal geselecteerde vaccinstammen, zodat er snel een goede weerstand opgebouwd kan worden. De vaccinstammen doorlopen sneller en in kleinere aantallen hun levenscyclus dan de veldstammen, waardoor de nadelige impact op de darmgezondheid minimaal. Er wordt weerstand opgebouwd voordat de veldstammen in grote getalen aanwezig zijn. Net zoals bij een natuurlijke infectie met veldstammen is het voor een goede levenslange immuniteit belangrijk dat de vaccinstammen meerdere keren opgenomen en uitgescheiden worden door het kuiken.

Weten wat vaccinatie voor impact op uw koppel kan hebben?
Log in om onderstaand document te downloaden. Deze informatie is enkel beschikbaar voor pluimveehouders en dierenartsen.

Hoe wordt een Coccidiose-vaccin toegediend?

Bij Coccidiose-vaccinatie is het van belang dat het vaccin op een gecontroleerde en uniforme manier wordt toegediend. Er zijn verschillende vaccinatiemethoden die gebruikt kunnen worden:

  • Sprayen van eendagskuikens
  • Sprayen op het voer
  • Via het drinkwater

Coccidiose-vaccins worden meestal als sprayvaccin toegediend aan eendagskuikens.

BELANGRIJK!
Als u tegen Coccidiose vaccineert gebruik dan voer zonder coccidiostatica. De coccidiostatica remmen de ontwikkeling van de vaccinstammen en daardoor kan geen immuniteit worden opgebouwd

Beter resultaat met kleurstof

Aanwijzingen uit intern onderzoek duiden erop dat een sprayvaccin met kleurstof beter wordt opgepikt dan een sprayvaccin zonder kleurstof of voervaccinatie.

Pikgedrag kuikens na Coccidiose- vaccinatie met een kleurstof

Kleurstof verbetert de opname van het Coccidiose-vaccin. Bekijk hier de video over vaccinatie met rode kleurstof.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

NL-PAR-230300003