Pluimvee > Gezondheid vleeskuikens

De afweer van vleeskuikens

Hoe gezond uw vleeskuikens zijn en blijven is deels afhankelijk van de afweer en de omgeving. Inzicht in de afweer van vleeskuikens kan u helpen bij het inrichten van uw vaccinatiestrategie. Helpt u de afweer van uw kuikens een handje?

Een beter resultaat begint bij gezonde kuikens

Een goed functionerend afweersysteem is een absolute voorwaarde voor vleeskuikens om gezond te zijn en te blijven. Als de afweer in balans is, kan een vleeskuiken meer energie spenderen aan de groei. Bij een balansverstoring is de afweer vaak minder effectief of juist overactief, wat resulteert in een grotere gevoeligheid voor infecties en een lagere beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de groei. Hoe het afweersysteem zich verdedigt tegen ziekteverwekkers leest u op deze pagina.

Gumboro onderdrukt de afweer

Hoe beter het afweersysteem op koppelniveau functioneert, hoe beter uw bedrijfsresultaten. Als er ook maar een stoorzender aanwezig is die de afweer onderdrukt, heeft dit direct een nadelige invloed op uw productie. Bij vleeskuikens met een onderdrukte afweer is het risico op ziekten aanzienlijk groter. Gumboro is een voorbeeld van een infectieziekte, die de afweer van vleeskuikens flink kan onderdrukken. Preventie is dé essentie!

Verklein het gat in de afweer

Het afweervermogen van een vleeskuiken berust in de eerste levensweken op de algemene afweer en de aanwezigheid van antistoffen die kuikens meekrijgen van hun moeder (maternale antistoffen). De hoeveelheid maternale antistoffen neemt in de loop van tijd af, terwijl een kuiken zelf nog weinig antistoffen heeft geproduceerd. Hierdoor is een kuiken tijdens een korte periode, ook wel bekend als de immuniteitskloof, onbeschermd tegen Gumboro. U kunt deze onbeschermde periode verkorten door op het juiste moment te vaccineren tegen Gumboro.

Een goede entdatumbepaling is cruciaal voor het bestrijden van Gumboro.

Wat beïnvloedt de gezondheid van uw vleeskuikens?

Of een vleeskuiken gezond is en blijft, hangt sterk samen met het reactievermogen van het afweersysteem op ziekteverwekkers. Waarom wordt het ene vleeskuiken ziek en het andere niet?

  • De lichaamsconditie van vleeskuikens
  • De leeftijd van vleeskuikens
  • De effectiviteit van een afweerreactie; de mate waarop het afweersysteem reageert op binnengedrongen ziekteverwekkers
  • De infectiedruk; het aantal ziekteverwekkers dat de infectie veroorzaakt
  • Het ziekmakende vermogen van de ziekteverwekker
  • De stalomgeving

Hoe werkt de afweer?

Of een vleeskuiken gezond blijft, hangt sterk samen met het reactievermogen van het afweersysteem op ziekteverwekkers. De afweer moet met voldoende snelheid en kracht reageren om de ziekteverwekkers te kunnen weren en een infectie te voorkomen. Een afweerreactie mag niet te lang duren of te heftig zijn, omdat bijbehorende reacties zoals koorts, ontsteking en weefselschade de gezondheid en daarmee de prestaties van kuikens ernstig kunnen schaden.
Voor een effectieve afweerreactie is een goede balans in de afweer noodzakelijk.

Hoe werkt een vaccin?

Door vleeskuikens te vaccineren, laat u de afweer van het kuiken kennismaken met een verzwakte vorm van een ziekteverwekker. Na een vaccinatie kan de afweer de ‘echte’ ziekteverwekker sneller herkennen als een ongenode gast, waardoor een aanval van de ziekteverwekker op een efficiënte manier kan worden geweerd.

Doorgegeven afweer vanaf het moederdier

Een vleeskuikenembryo krijgt via de dooier van het moederdier al antistoffen (maternale afweerstoffen) mee. Deze maternale antistoffen beschermen het vleeskuiken in de eerste levensweken tijdelijk tegen de eerste ziekteverwekkers die de kuikens tegenkomen, zoals Gumboro, NCD en IB. Het aantal maternale antistoffen neemt geleidelijk af in het vleeskuiken, waardoor de maternale bescherming tegen infectieziekten verdwijnt. Hoe snel deze maternale antistoffen verdwijnen, verschilt per infectieziekte, maar kan tot wel vier weken na uitkomst duren.


Het wegvallen van de maternale bescherming kan leiden tot een onbeschermde periode, de immuniteitskloof.

NL-NON-230300021