Home  > Rundvee  > Content  > Fotorapportage Niek Theunissen

Fotorapportage Niek Theunissen

Binnen 2 jaar van problemen naar machtig mooi jongvee

De nog jonge melkveehouder Niek Theunissen (23) zag in 2017 kansen voor verbetering en startte daarom met een verbetertraject kalveropfok. Samen met zijn dierenarts Martijn Mensink kijkt hij nu tevreden terug op de keuzes die zijn gemaakt en het verbluffend goede resultaat. Kijk mee en zie hoe de puntjes op de ‘i’ te zetten zijn in de zorg voor de allerjongsten op uw bedrijf.

Laat u inspireren door het verhaal van Theunissen, scroll door de fotoreportage of beleef dit succesverhaal hier videovorm.

Na een periode van kalverdiarree en een hoge afkalfleeftijd bij de vaarzen besloot Niek dat het tijd was voor verandering. Hij nam deel aan studiebijeenkomsten georganiseerd door Dierenartsenpraktijk Zeddam. Daar zag hij het belang in van gezond kalveren opfokken, wat de meerwaarde voor zijn bedrijf inhield en hoe andere collega veehouders hem voorgingen in het boeken van verbluffende optimalisatie resultaten.

Resultaten werden al gauw zichtbaar. Nadat Theunissen het biestmanagement had aangepast naar standaard 4 liter biest direct na de geboorte, startten de kalveren al beter op. Ook wordt al ruim een jaar van alle biest de brix-waarde gemeten. ‘Alleen biest van voldoende kwaliteit is geschikt voor de kalveren. We hebben geleerd dat de kwaliteit vooral afhangt -en is bij te sturen – in de droogstand van het moederdier. Wat de koe gevoerd krijgt bepaalt voor een groot deel wat ze aan voedingsstoffen kan meegeven. Klinkt logisch, maar de praktijk leert dat het dus ook echt belangrijk is om hier alert op te zijn. We voeren de droge koeien daarom gemengd voer dat voldoende eiwit bevat,’ zo legt de Ettenaar uit.

Om er zeker van te zijn dat de billen en staart schoon blijven, oftewel, dat diarree (nagenoeg) niet voorkomt bij de kalveren, krijgen alle droge koeien een vaccinatie toegediend met Rotavec Corona. De start van kalveren is sindsdien een stuk beter. De hoeveelheid weerstand tegen de ziekteverwekkers die het kalf nu meer meekrijgt, zorgen ervoor dat Theunissen minder druk is met zorgtaken: ‘1 ziek kalf kost net zoveel tijd als 70 gezonde. Ik was het zat en wil prettig werken. Dagelijks controles uitvoeren en voer verstrekken, dat zijn taken die passen bij goed kalveremanagement. Problemen kosten me geld, preventief werken levert geld op.’

Naast biest krijgen kalveren onbeperkt stro en brok gevoerd. Het stro is gehakseld, ontstoft en in kleine balen gewikkeld. Zo kun je rekenen op een constante goede kwaliteit, zo legt Theunissen uit.

Het rantsoen van de pinken ouder dan 5 maanden, bestaat uit gemengd ruwvoer. Hiervoor hanteert Niek dezelfde samenstelling als in het rantsoen voor het melkgevende vee. Wel let hij erop dat de jonge dieren voldoende eiwit krijgen. ‘Om flink van te kunnen groeien.’

Niek legt uit dat de keuzes die hij maakt op gebied van voeding, hygiëne, huisvesting en gezondheid allemaal gericht zijn op behoud van de dieren. Om ieder kalf zo oud en vitaal mogelijk te houden. Hij werkt daarvoor met vaste adviseurs en een gericht plan. Onderdeel van dat plan is dat ieder kalf probleemloos moet kunnen ontwikkelen. ‘Wanneer kalveren last hebben gehad van diarree of problemen met de longen, dan zie je dat op latere leeftijd terug. Bijvoorbeeld dat ze voer minder op kunnen nemen en dus minder melk geven. Of dat ze op 24 maanden niet vruchtbaar zijn, gaan vervetten en daar in alle opvolgende lactaties ‘achteraan’ lopen.’ Vandaar dat we standaard vaccineren tegen luchtweg- en diarree problemen.

Na het doorvoeren van de veranderingen meten Niek en Martijn de gewenste resultaten: Op 13 maanden insemineren met gemiddeld lichaamsgewicht van 400 kilo. En een afkalfleeftijd vaarzen standaard onder 24 maanden. Meest recente MPR betrof dit 23,5 maand.

De dierenarts merkt op dat het bedrijf mede goed draait omdat de familie het netjes voor elkaar heeft. “Hier zie je dat er hygienisch en consequent gewerkt wordt. Daarnaast bespreken we ieder jaar een duidelijk gezondheidsplan door, dit geeft houvast en ook is het zo heel duidelijk welke middelen we in gaan zetten om het beoogde resultaat te behalen.”

Mensink vult aan dat het geven van meer antistoffen de dieren langdurig sterker maakt. “Na vaccinatie tegen een bepaalde ziekteverwekker, zien we niet alleen verschil in het ziektebeeld zelf. Ook op latere leeftijd blijven dieren beter bestand tegen virussen, bacteriën en andere ongenode gasten of invloeden van buitenaf.

Niek sluit glunderend van trots zijn ‘rondje over het bedrijf’ af. Hardop concluderend dat hij met zijn preventieve aanpak, inclusief vast vaccinatieprotocol, een verzekeringspremie op gezonde en duurzame koeien heeft verkregen. “Ik ben zeer tevreden en van plan om op deze voet door te gaan.” Veehouder en dierenarts geven elkaar bevestigend een hand en gaan vervolgens aan de slag met de klussen van de dag.