Preventie en management

Wie wil dat nu niet? U kunt de specifieke weerstand van uw kalveren tegen veel voorkomende ziekteverwekkers voor kalverdiarree en luchtwegproblemen verhogen door vaccinatie. Belangrijk is om ook naar de andere factoren die invloed hebben te kijken, zoals biestmanagement, huisvestiging, hygiëne en voeding. Voor biestverstrekking zijn er bijvoorbeeld vijf heldere richtlijnen.

Na de hittegolf: wees alert op pasgeboren kalveren
De kans dat koeien de afgelopen maanden een vorm hittestress hebben doorgemaakt was nagenoeg niet te voorkomen met de tropische omstandigheden. De effecten beperken zich helaas niet alleen tot de volwassen moederdieren maar ook op de kalveren die de komende tijd worden geboren op uw bedrijf. Zelfs de generatie die daarop volgt kan nadelige effecten ondervinden; zoals verminderde voeropname. Ga aan de slag en de kans is groot dat u de kalveren toch een goede start kunt geven.
Hoe? Controleer op biestkwaliteit, verdeel eventueel meerdere porties biest over één dag om zoveel mogelijk antistoffen te voeden. Daarnaast is het verstandig om de eerste 7 dagen van de (kunst)melkgift ook nog minimaal 150 ml biest bij te mengen. Dat kan ook met biest van een ander gezond moederdier, mocht er te weinig van de eigen moeder over zijn. Dit verhoogt de weerstand van de kalveren en verlaagd de kans op diarree- en luchtwegproblemen. Als hierbij de biest ook nog verrijkt is door vaccinatie van de moederdieren, dan is alles gedaan om de problemen door de hitte bij pasgeboren kalveren te voorkomen.
Extra specifieke antistoffen voor kalverdiarree in de biest
Wanneer kalverdiarree op uw bedrijf voorkomt en u wilt uw kalveren extra weerstand meegeven, kunt u uw koeien tussen 12 en 3 weken voor afkalven vaccineren. De koeien maken dan biest met extra specifieke antistoffen aan voor veel voorkomende verwekkers van diarree zoals bijvoorbeeld E. coli, rotavirus en coronavirus.
De extra specifieke antistoffen zitten in de biest van de koe en worden niet doorgegeven via de placenta. Vergeet dus niet dat u na geboorte de kalveren zorgvuldig biest moet verstrekken. Hieronder leest u de vijf heldere richtlijnen voor biestverstrekking.

1. Kalveren worden zonder specifieke weerstand geboren.
2. Door vaccinatie van de koe maakt zij extra specifieke antistoffen tegen ziekteverwekkers aan.
3. Door de biest te geven aan het kalf krijgt zij extra bescherming tegen rotavirus, coronavirus en E. coli.
Animatie video: longontsteking bij kalveren
De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken. Wat doen ziekteverwekkers dan in de longen van het kalf?
Bijna 60% van ingevroren biest is niet geschikt voor het kalf
Het merendeel (58%) van ingevroren biest bevat te veel bacteriën (kiemgetal) en is niet geschikt om te worden gevoerd aan een kalf. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door HAS Den Bosch en Vetvice bij 42 bedrijven van Dierenartsenpraktijk Veterinair Centrum Someren.
Om een hoog kiemgetal te vermijden, is het belangrijk om bewust met biest om te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat tweederde van ontdooide biest door een te hoog kiemgetal ongeschikt is als kalvervoer/kalvervoeding. Een tweede onderzoek liet zien dat het kiemgetal ook bij versgewonnen biest al hoog was. Dit wijst op onvoldoende hygiëne rond het winnen van biest. Lees hier het hele artikel.

Kwaliteit van jongvee-opfok belangrijker dan ooit
Wormpreventie voor weideseizoen van belang
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder verwachten veel van de vaarzen op hun bedrijf. Aan de kwaliteit van de jongvee-opfok stellen ze dan ook hoge eisen.
Cryptosporidium aanpak?
Om cryptosporidiose effectief te bestrijden is een complete aanpak essentieel. Dat wil zeggen de infectie direct aanpakken door alle dieren te behandelen met een middel met cryptosporidiostatische werking, de infectiedruk in de omgeving te verlagen door een goede hygiëne en door volgens het "all in/ all out"-principe te werken.

Er is meer informatie
Zoekt u meer informatie over gezonde kalverenopfok?
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Het jongvee is de toekomst van het melkveebedrijf. De kalveropfok in de eerste weken heeft vergaande gevolgen voor de efficiëntie en kostenstructuur op het melkveebedrijf. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Komst van Kriptosept Biocide
Kriptosept reiniging en ontsmetting: met deze gecombineerde aanpak verlaagt de infectiedruk, daarmee helpt Kriptosept in het voorkomen van diarree bij kalveren. Een goede hygiëne is immers één van de cruciale onderdelen van een geslaagde kalveropfok.
Kriptosept is een combinatie van grondige reiniging (detergent) door de schuimvorming die hecht aan het vervuilde oppervlak en een specifiek ontwikkeld ontsmettingsmiddel (biocide). Het is daarmee werkzaam als een middel voor de behandeling van dierverblijfplaatsen tegen:
- oöcysten verantwoordelijk voor cryptosporidiose
- oöcysten verantwoordelijk voor coccidiose
- virussen (rota- en coronavirus)
- bacteriën (o.a. E. Coli)
- gisten
Meer informatie over het gebruik van dit product vindt u HIER.