1. Luchtweggezondheid

Luchtweggezondheid

Gezonde luchtwegen werken efficiënter.
Gezonde luchtwegen zorgen voor een betere weerstand.
Gezonde luchtwegen zorgen voor ondersteuning bij groei.
Hoe zorgt u dat de luchtwegen van uw kuikens gezond blijven?

IB-vaccinatie is maatwerk!

Infectieuze Bronchitis (IB) kan zich snel verspreiden binnen een pluimveedichtgebied. In Nederland circuleren verschillende variantstammen. Deze IB-varianten kunnen tegelijkertijd rondgaan in een regio en zelfs in één stal voorkomen. Voor een goede IB-preventie is het van belang om u te richten op vaccinatie. Kies voor een effectieve vaccinatiestrategie en streef naar een brede bescherming tegen meerdere IB-varianten!

> Daarom strategisch vaccineren tegen IB

 

Niet alle IB-virussen zijn gelijk

Wist u dat het infectieuze bronchitis (IB) virus snel kan veranderen? Er ontstaan continu nieuwe IB-varianten door mutaties. U kunt uw koppel een brede bescherming bieden door tegen meer dan één veldstam te vaccineren en zo kruisbescherming tegen meerdere IB-varianten opwekken.


> Meer over kruisbescherming tegen IB volgens Protectotype

Sprayvaccinatie zorgt voor lokale bescherming

Sprayvaccinatie vormt de start van lokale bescherming tegen luchtweginfecties, zoals IB.
Via sprayvaccinatie worden vaccindeeltjes ingeademd, die hierdoor in de luchtwegen terecht komen. De afweer kan vervolgens snel en lokaal in actie komen.

> Meer over sprayvaccinatie en lokale bescherming

Gezonde luchtwegen vs. Luchtweginfecties

Kuiken met gezonde luchtwegen, hebben voldoende afweermechanismen aanwezig om eventuele ziekteverwekkers te elimineren. Bij een verlaagde weerstand en/of als grotere aantallen ziekteverwekkers de luchtwegen binnendringen, werkt het afweersysteem onvoldoende om de ziekteverwekkers te verslaan. Kuiken kunnen daardoor een luchtweginfectie krijgen.

> Meer over luchtweggezondheid en Infectieuze Bronchitis