PluimveeInsight

Kennis = macht
Kennisdelen = kracht
Kennis over de pluimveesector houden we liever niet voor onszelf.
We geloven in de kracht van kennisbundeling en verbinding. Zo creëren we een broedplaats voor innovatie.

COCCIDIOSE? GOED, BETER, BEST...
Coccidiose is al zo oud als de weg naar Rome. Coccidiose beïnvloedt de diergezondheid, het dierenwelzijn, bederft het werkplezier en veroorzaakt economische schade. Uitroeiing van deze darmparasiet is geen optie, maar de impact van een infectie is gelukkig wel te beperken.
IN OVO-VACCINATIE MET VECTORVACCINS
Niet alle in-ovo vaccins zijn hetzelfde. Met de introductie van nieuwe multivalente in ovovaccins krijgt in ovo-vaccinatie de laatste 4 à 5 jaar steeds meer draagvlak binnen de Nederlandse vleeskuikensector. Toch is het belangrijk om te realiseren dat niet alle in ovo-vaccins hetzelfde zijn. Er is een onderscheid te maken tussen immuuncomplex vaccins en vectorvaccins (ook wel recombinant vaccins genoemd). Lees verder over de verschillen in werkingsmechanismen van deze in ovo-vaccins.


Handige tips om jouw kennis te verbeteren
Kennis die ruimte creëert voor innovatie en groei. Dát zien we graag bij MSD Animal Health. De afgelopen jaren staken we vaak de koppen bij elkaar. Als pluimveeteam, met dierenartsen, voerdeskundigen, gezondheidsexperts, wetenschappers. En natuurlijk met u. Het resultaat? Effectieve kennisdocumenten, inspirerende praktijkcases en binnenkort ook heldere video’s.
SALMONELLA INFANTIS KOMT STEEDS VAKER VOOR
Het aantal besmettingen met S. infantis in Europa stijgt langzaam. Als die trend zich voortzet wordt S. Infantis een belangrijk aandachtspunt voor de volksgezondheid. Wat is er precies aan de hand en wat kunnen we er aan doen?


HOE MONITORING BIJDRAAGT AAN BETER GEZONDHEIDSMANAGEMENT
Als vleeskuikenhouder ben je soms net een topsportcoach. Je wilt immers aan het eind van de ronde een maximaal rendement behalen. Maximaal rendement kan echter niet bereikt worden zonder een topconditie ofwel een goede koppelgezondheid.
Door monitoring en evaluatie een centraal onderdeel te maken van je bedrijfsplan kun je sneller reageren op verstoringen, je management verbeteren of hetzelfde probleem voorkomen tijdens de volgende ronde.
DATA HONGER! DE BESTE VOORBEREIDING OP EEN NIEUWE RONDE
Wat doet u met de data die u van uw koppels verzamelt?
Niets of iets?
Weten waarom dit zo belangrijk is voor het optimaal functioneren van uw kippen?


PRAKTISCH VACCINEREN DOET U ZO!
Als vleeskuikenhouder wilt u uw koppel gezond houden, zodat ze optimaal kunnen presteren. Een entschema dient als een richtlijn voor welke vaccins wanneer toegediend moeten worden. Het volgen van een passend entschema is risico-verlagend, doordat uw Kuikens een gewenst beschermingsniveau opbouwen tegen ziekteverwekkers die zonder preventie economische schade kunnen veroorzaken. Voor een gewenst beschermingsniveau bij uw koppel is het van belang dat vaccins optimaal benut worden. Hierbij spelen meerdere zaken een rol. Weten welke?
SALMONELLA IN DE PLUIMVEEKETEN
Een besmetting met Salmonella treedt meestal op via de bek, doordat kippen besmet materiaal, zoals mest of stof, oppikken. Bij jonge kuikens (tijdens de eerste levensweek) leidt een Salmonella-infectie vaak tot diarree, ernstige darminfecties en uitval. Bij oudere dieren ziet u zelden zichtbare tekenen van ziekte. Als dieren het eerste infectiestadium van Salmonella weten te overleven, kunnen ze tijdens volwassenheid een “gezonde” drager worden. Deze dieren zijn een reservoir van Salmonellabacteriën. Ze scheiden deze bacteriën uit via hun mest en dragen deze over op koppelgenoten en/of nakomelingen.


SALMONELLA EN VOEDSELVEILIGHEID
Pluimvee vormt voor een aantal niet-gastheerspecifieke Salmonellatypes, zoals S. typhimurium, S. enteritidis en S. infantis, een voornaam reservoir. Dit betekent dat kippen dragers kunnen zijn van deze Salmonellatypes, terwijl dit geen tot weinig gevolgen heeft voor hun eigen gezondheid. Doordat deze dieren niet “ziek” zijn, kunnen ze ongemerkt Salmonella verspreiden in de stalomgeving naar hun koppelgenoten en/of nakomelingen. Hierdoor kunnen Salmonella’s op verschillende niveaus van de pluimveeketen en pluimvee-eindproducten terecht komen. Consumptie van besmette eieren of besmet kippenvlees kan leiden tot voedselvergiftigingen of erger, waardoor de voedselveiligheid en de gezondheid van de mens in het gedrang komen. Dit is dan ook dé reden waarom Salmonella-infecties bij pluimvee intensief bestreden wordt.