1. Rode vogelmijt (bloedluis)

Rode vogelmijt (bloedluis)

Rode vogelmijt, in de volksmond ook wel bloedluis genoemd, behoort tot de top 5 bedreigingen voor Europese pluimveebedrijven, zowel op het gebied van dierenwelzijn als economische schade. Een mijtenplaag zorgt onder andere voor stress bij kippen, een verminderde vruchtbaarheid en een verminderde eiproductie. Rode vogelmijt slaat ’s nachts toe en verstopt zich overdag in de kieren en holten van de stal. Hierdoor zijn ze lastig te bestrijden. De jaarlijkse kosten van rode vogelmijtplagen worden op €360 miljoen geschat. In totaal zijn er meer dan 430 miljoen kippen in alle productietypen die lijden onder een mijtenplaag.

Wat is vogelmijt?

De vogelmijt is een parasiet die op de kip zit en zich voedt met bloed. Overdag verschuilen ze zich in kieren en holten in de stal. ’s Nachts kruipen ze op de kippen. Kippen kunnen per nacht meer dan 3% van hun bloed verliezen bij aanwezigheid van vogelmijten in een stal2.

Razendsnelle voortplanters
Vogelmijten planten zich razendsnel voort. Het duurt slechts 7 tot 10 dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot een volwassen mijt. Hierdoor kan een kleine kolonie al snel uitgroeien tot een enorme besmetting. Mijten kunnen tot 9 maanden zonder bloedmaaltijd overleven. Er zijn aanwijzingen dat vogelmijt bepaalde ziekten op de mens kan overbrengen.

Lees hier meer over de gevolgen van vogelmijt.

> Veelgestelde vragen vogelmijt

De gevolgen van vogelmijt

Vogelmijt is erg schadelijk voor het welzijn van pluimvee. Mijt zorgt voor jeuk en irritatie en verstoort de nachtrust van de kip. Dit kan zo erg worden dat de kippen tegen hun natuur in niet meer op de zitstokken willen gaan slapen. De kippen proberen de mijten tussen de veren weg te krabben en te pikken, waardoor het verenkleed er ruw en verward uit komt te zien en veren verliest. Dit kan aanleiding geven tot verenpikkerij.

Vogelmijt: drager van virussen en bacteriën

Door stress en bloedverlies neemt de weerstand van de kip af. De kippen zullen minder eieren leggen, de kwaliteit neemt af en de kippen vermageren. In ernstige gevallen kunnen de gevolgen van de vogelmijt zelfs leiden tot de dood. Naast deze directe gevaren kan vogelmijt ook drager zijn van virussen en bacteriën, zoals Salmonella, E. coli en Vlekziekte.2,3 Gelukkig is er nu een doorbraak in de strijd tegen vogelmijt!

Een vogelmijt kan voor 244.140.625 nakomelingen zorgen

Een volwassen vogelmijt legt acht eieren per keer. Dit betekent dat een vogelmijt in slechtst 12 weken voor 244.140.625 nakomelingen kan zorgen. Een geringe mijtenbesmetting kan dus snel uit de hand lopen wanneer dit niet goed behandeld wordt.

Economische impact

In Europa worden circa 430 miljoen (toekomstige) leg- en vermeerderingsdieren gehouden. Rode vogelmijt staat in de top 5 van schadeposten in de Europese leg- en vermeerderingssector. Besmettingen met rode vogelmijt worden vastgesteld bij zowel leggende dieren als bij dieren in opfok leidend tot een geschat verlies van 360 miljoen Euro. Volgens studies kunnen productiviteitsverliezen € 0,57 per kip per jaar bereiken bij een matige mijten-besmetting en tot € 2,50 bij hoge besmettingen. 
Mijten veroorzaken stress en gewichtsverlies bij pluimvee en hebben daarnaast een negatief effect op de kwaliteit van eieren en de productieresultaten. Het is belangrijk om rode vogelmijt effectief te behandelen. Een plaag is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar leidt ook tot grote economische verliezen voor pluimveehouders.

> Bekijk het interview met Pluimveedierenarts Marije Northolt

In welke stallen komt vogelmijt voor?


In alle stalsystemen kunnen vogelmijten voorkomen, van biologische kleine koppels tot grotere koppels en zelfs hobbyhouders met 3 tot 4 kippen kunnen het krijgen. Het maakt dus niet uit hoeveel kippen er zijn. Als er kippen zijn en de klimatologische omstandigheden zijn optimaal dan kunnen er zware vogelmijtbesmettingen ontstaan.

Legkippen versus vleeskippen?


In vleeskuiken stallen zijn er voor mijten minder mogelijkheden om zich te verstoppen. Daarnaast worden deze stallen meerdere keren per jaar schoongemaakt. Leghennen zijn meer dan een jaar aanwezig in een stal waardoor ze niet schoongemaakt kunnen worden. Hierdoor hebben mijten de kans om zich te verstoppen en te vermenigvuldigen.

Infographic vogelmijt: handig voor uw personeel

Rode vogelmijt kan o.a. jeuk, bloedarmoede en ziekten bij uw pluimvee veroorzaken. In deze infographic leest u hoe uw vogelmijt aanpakt. Ook handig voor uw personeel!

> Download infographic

Ook in Biologische stallen komt vogelmijt voor

Ook in de Biologische pluimveehouderij komt vogelmijt voor. Bekijk de video van Biologische pluimveehouder Kees Sybenga en zijn strijd tegen de vogelmijt.

> Bekijk video

Rode vogelmijten kunnen ziekten op de mens overbrengen

Dat rode vogelmijten lastige beestjes zijn om uit te roeien in de stal, weten we allemaal, maar wist u ook dat vogelmijten verschillende ziekten kunnen overbrengen op de mens en ook op uw kippen? Weten welke? Download dan onderstaand artikel van Dr. P. A.M. Overgaauw, parasitoloog.

  • Art. Zoönosen rode vogelmijt def.pdf (pdf, 109 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Wist u dat...

Vogelmijten het welzijn van de kip ernstig verstoren?

Een klein aantal vogelmijten binnen zeven dagen een grote plaag kan vormen?

Vogelmijten ook voorkomen bij biologische kippen, vrije uitloopkippen en hobbykippen?

Alle kippen die lang aanwezig zijn in een stal er last van kunnen hebben?

De vogelmijt zich overdag verstopt in schuilplaatsen in het dierenverblijf?

Als het donker is ze uit hun schuilplaats komen en dan naar de kip wandelen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de behandeling van vogelmijt? 
Registreer je dan voor de nieuwsbrief van MSD Animal Health Nederland.

> Ja, houd mij op de hoogte