1. De behandeling van rode vogelmijt (bloedluis)

Kies voor een integrale aanpak tegen vogelmijt!

De rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij pluimvee.
Maar liefst 83% van alle Europese legpluimveehouders kampt met een vogelmijtbesmetting. Deze vogelmijt veroorzaakt bloedarmoede, ziekten en sterfte onder pluimvee en heeft grote economische gevolgen voor de sector. Hoogste tijd voor een integrale totaalaanpak!

De mesthoop? Het topje van de ijsberg!

Heeft u vogelmijten dan zitten ze ook in uw mesthoop of mestopslag! Ze vinden het daar heerlijk broeierig en warm en zo is de mestopslag een heerlijke kraamkamer voor rode vogelmijten.

Kijk maar eens naar deze krioelende massa in slechts 1 handje mest. 

TIP: Zorg dat de mest regelmatig van het terrein verwijderd wordt om nieuwe insleep te voorkomen! Doe dit zeker vlak na een mijtenbehandeling!

Gouden tips van de luizenmoeders

De afgelopen drie jaar hebben ‘luizenmoeders’ Miranda Smits en Franny Pecher zich continu beziggehouden met het beheersen en monitoren van vogelmijten op pluimveebedrijven. „We hebben een checklist mijtenbeheersing ontwikkeld met tips en adviezen om een (her)besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.”

> Naar de 11 gouden tips

> 10 tips verkort

Samenwerking is cruciaal

"Het beheersen van vogelmijt is een continu proces. Voor een optimale diergezondheid en een goed bedrijfsresultaat, is samenwerking daarbij cruciaal". Pluimveeadviseur en 'luizenmoeder' Miranda Smits adviseert veel pluimveebedrijven bij de aanpak van vogelmijt. Maar hoe ziet zo'n bedrijfsbezoek eruit? Wat is haar aanpak?

> Naar aanpak

Checklist Exzolt

Handige checklist voor het bestrijden van rode vogelmijt. Download nu!

 • Exzolt Checklist (pdf, 305 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

HET BEHEERSEN VAN RODE VOGELMIJT IS IN ALLE SEIZOENEN EVEN EFFECTIEF!

Rode vogelmijten zijn niet alleen in het voorjaar, zomer en herfst actief, maar ook in de winter. Zij kunnen verantwoordelijk zijn voor een ernstige aantasting van het welzijn en de gezondheid van de kippen met productiederving als gevolg. In 2018 zijn op totaal 62 bedrijven kippen behandeld tegen vogelmijten. (stallen met en zonder uitloop). Vooraf is op deze bedrijven door middel van monitoring bepaald of er wel of geen vogelmijten in de stal aanwezig waren. De vogelmijtbesmetting varieerde van zeer laag tot zeer hoog. Uit dit onderzoek bleek dat behandelen in alle seizoenen van het jaar even effectief is. Het nemen van aanvullende maatregelen en het voorkomen van insleep kan de duur van de beheersing van vogelmijten op uw bedrijf verlengen. Nieuwsgierig?

Lees de resultaten van dit onderzoek.

 • MSD Exzolt factsheet 2020 (pdf, 402 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Adriaan Hendriks, legpluimveehouder uit Netersel:

“NA MIJTENBEHANDELING IN DE STAL MEER PLEZIER VOOR MENS EN DIER”

Nagenoeg elk legpluimveebedrijf kent vogelmijten. Zo ook Adriaan en Monique Hendriks uit het Brabantse Netersel. “Zolang ik legpluimveehouder ben, ken ik vogelmijten”, zegt Adriaan Hendriks. In april 2019 behandelde hij zijn leghennen tegen vogelmijt. “We zijn nu nog steeds blij met het resultaat. Zeker met de warme zomer die volgde. Na de behandeling is het zowel voor ons als de kippen veel plezieriger in de stal.”

Lees de ervaring van legpluimveehouder Hendriks.

 • Testimonial Hendriks.pdf (pdf, 321 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Opzet van jonge hennen zonder vogelmijten

Een goede start begint met het opzetten van mijtenvrije leghennen. Informeer bij u hennenleverancier of monitoring plaatsvindt. Eventuele besmettingen kunnen het beste voor overplaatsing behandeld worden. MSD Animal Health heeft een 4 stappenplan dat een effectieve aanpak biedt voor het bestrijden van de vogelmijt in de opfokleghennenstal.
Meer informatie? Download dan hier het stappenplan om uw opfokleghennen mijtenvrij te laten starten. Deze informatie is enkel beschikbaar voor dierenartsen en/of pluimveehouders. Log in om het stappenplan te downloaden.

> Download stappenplan

Jeuk is niet leuk:
Nieuwe welzijnsdata kippen

Rode vogelmijtinfestaties kunnen zorgen voor een ernstige aantasting van het welzijn van kippen. In een nieuw gepubliceerd onderzoek1 is onderzocht of behandeling tegen rode vogelmijt positieve effecten heeft op de welzijnsparameters van leghennen in diverse huisvestingssystemen. De resultaten liegen er niet om!

Wilt u de uitkomsten van dit onderzoek lezen? Een groot deel van onze website is uitsluitend beschikbaar voor pluimveeprofessionals zoals u. Om toegang te krijgen tot dit gedeelte, hoeft u zich slechts eenmalig aan te melden via Connect. Daarna heeft u onbeperkt toegang tot onze hele site. Probeert u het maar eens uit!

 • Factsheet Welfare Kopenhagen (pdf, 278 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

1 Gepresenteerd op het MSD Animal Health WVPA Congress symposium

Mijten komen ook in de winter voor! Bestrijd mijten met deze tips:

TIP 1: Eerst zeker weten of u mijten in de stal heeft?
Vraag mijtenvallen aan via www.mijtenmonitor.nl
Tip 2: Maak kennis met de innovatieve drinkwateroplossing met 99% effectiviteit
Tip 3: Laat u goed adviseren over de aanpak van vogelmijt. Zorg ervoor dat uw behandeling in lijn is met de wettelijke eisen en is afgestemd met uw afnemer(s)!
Tip 4: Heeft u vragen over de behandeling van parasieten bij uw pluimvee, neem contact op met de pluimvee helpdesk van MSD Animal Health via Tel: 0485 - 58 76 52 of mail naar pluimvee@merck.com. Wij zijn er voor om u te helpen uw parasieten probleem op te lossen. Samen met u stellen we een plan van aanpak op!

Krijg toegang tot tips, video’s, folders en kennisdocumenten over vogelmijt!

Toegang krijgen tot onze  totaalaanpak tegen vogelmijt? Dat kan! Het enige wat u hoeft te doen, is u eenmalig te registreren voor MSD Animal Health Connect.
Met uw persoonlijke MSD Animal Health Connect account krijgt u toegang tot allerlei nuttige informatie, die exclusief beschikbaar is voor een pluimveeprofessional zoals u!

> Eenmalig registreren

Advies nodig?
Ons pluimveeteam staat graag voor u klaar!

Wilt u advies over mijtenbestrijding? Heeft u hulp nodig bij de Nationale Vogelmijt Monitor? Wat uw vraag ook is, ons pluimveeteam staat graag voor u klaar! Neem telefonisch contact met ons op via 0485 – 58 76 52 of stuur een mail.

Vogelmijt komt overal voor

Ook in de biologische pluimveehouderij. Bekijk de video van biologische pluimveehouder Kees Sybenga en zijn strijd tegen de vogelmijt.

Stappenplan opfokleghennen

Download het stappenplan vogelmijt voor opfokleghennen.

> Download stappenplan

 

MSD Pluimveeteam

Nieuwsbrief pluimvee

Blijf op de hoogte. Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

> Aanmelden nieuwsbrief

Stichting Blij met een Ei

Wij ondersteunen de stichting Blij met een Ei.

> Meer over deze stichting

Resultaten praktijkervaringen bij bestrijding vogelmijt

De eerste praktijkervaringen zijn positief! In de periode van 1 oktober 2017 tot en met 28 februari 2018 zijn 10 Nederlandse pluimveebedrijven (totaal 21 stallen) opgevolgd en gemonitord, om het effect van een nieuw diergeneesmiddel tegen vogelmijt in kaart te brengen.

 

Documenten

 • Praktijkervaringen_leaflet (pdf, 280 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Johan Ravenhorst: “Hier zit een blije boer. Dit middel heeft de mijten compleet gereduceerd. Geweldig!”

Pluimveehouders Johan Ravenhorst en Piet Wiltenburg vinden het onbegrijpelijk dat de vogelmijtproblematiek niet sectorbreed wordt aangepakt. Wiltenburg: “Vogelmijt is een gigantische schadepost voor pluimveebedrijven.” Beide pluimveehouders twijfelden dan ook geen moment om een diergeneesmiddel in te zetten in de strijd tegen vogelmijt. Het resultaat mag er zijn: sinds de behandeling is er nog geen mijt gezien in de stal! Lees hier hun ervaringen.

 • Testimonial_Ravenhorst (pdf, 245 kb)
 • Testimonial_Wiltenburg (pdf, 169 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

De informatie hieronder is uitsluitend bestemd voor professionele pluimveehouders en dierenartsen.

> Log in