Pluimvee > Gezondheid leghennen

Rode vogelmijt (bloedluis)

Rode vogelmijt, in de volksmond ook wel bloedluis genoemd, behoort tot de top 5 bedreigingen voor Europese pluimveebedrijven, zowel op het gebied van dierenwelzijn als economische schade. Een mijtenplaag zorgt onder andere voor stress bij kippen, een verminderde vruchtbaarheid en een verminderde eiproductie. Rode vogelmijt slaat ’s nachts toe en verstopt zich overdag in de kieren en holten van de stal. Hierdoor zijn ze lastig te bestrijden. De jaarlijkse kosten van rode vogelmijtplagen worden op €360 miljoen geschat. In totaal zijn er meer dan 430 miljoen kippen in Europa in alle productietypen die lijden onder een mijtenplaag.

Wat is vogelmijt?

De vogelmijt is een parasiet die op de kip zit en zich voedt met bloed. Overdag verschuilen ze zich in kieren en holten in de stal. ’s Nachts kruipen ze op de kippen. Kippen kunnen per nacht meer dan 3% van hun bloed verliezen bij aanwezigheid van vogelmijten in een stal2.

Razendsnelle voortplanters
Vogelmijten planten zich razendsnel voort. Het duurt slechts 7 tot 10 dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot een volwassen mijt. Hierdoor kan een kleine kolonie al snel uitgroeien tot een enorme besmetting. Mijten kunnen tot 9 maanden zonder bloedmaaltijd overleven. Er zijn aanwijzingen dat vogelmijt bepaalde ziekten op de mens kan overbrengen.

Lees hier meer over de gevolgen van vogelmijt.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Verstopplekken waar mijten dol op zijn….

Vogelmijten zijn gek op verstoppertje spelen. Ze verstoppen zich
helaas niet alleen maar op de ‘logische plekken’ in uw stal, maar
hebben ook tal van minder voor de hand liggende schuilplaatsen…
Weet u waar ze allemaal kunnen zitten?

Met korte video’s laten wij met diverse stalbeelden de geheime verstopplekjes zien. Bij deze video’s geven we ook tips hoe u mijten kunt voorkomen. Kijkt u mee?

Blij Mijtenvrij

Mijtenvrij het jaar door! Hoe mijtenvrij is uw bedrijf? Mijten kunnen het hele jaar voorkomen en vragen om een structurele aanpak.

Op deze pagina leest u allerlei tips om mijten onder controle te houden en kunt u meteen de verjaardagskalender (met tips!) van Billy aanvragen.

De avonturen van vogelmijt Billy

Volg de avonturen van rode vogelmijt Billy in en rond de kippenstal. Ook uw mijteninsleep beperken? Billie helpt u graag!

Naast de komische avonturen van Billy en zijn vrienden, vindt u hier ook praktische tips om de hygiëne en de bioveiligheid op uw bedrijf te optimaliseren.

De gevolgen van vogelmijt

Vogelmijt is erg schadelijk voor het welzijn van pluimvee. Mijt zorgt voor jeuk en irritatie en verstoort de nachtrust van de kip. Dit kan zo erg worden dat de kippen tegen hun natuur in niet meer op de zitstokken willen gaan slapen. De kippen proberen de mijten tussen de veren weg te krabben en te pikken, waardoor het verenkleed er ruw en verward uit komt te zien en kippen hun veren verliezen. Dit kan aanleiding geven tot verenpikkerij.

Vogelmijt: drager van virussen en bacteriën

Door stress en bloedverlies neemt de weerstand van de kip af. De kippen zullen minder eieren leggen, de kwaliteit neemt af en de kippen vermageren. In ernstige gevallen kunnen de gevolgen van de vogelmijt zelfs leiden tot de dood. Naast deze directe gevaren kan vogelmijt ook drager zijn van virussen en bacteriën, zoals Salmonella, E. coli en Vlekziekte.2,3 Gelukkig is er nu een doorbraak in de strijd tegen vogelmijt!

Een vogelmijt kan voor 244.140.625 nakomelingen zorgen

Een volwassen vogelmijt legt acht eitjes per keer. Dit betekent dat een vogelmijt in slechtst 12 weken voor 244.140.625 nakomelingen kan zorgen. Een geringe mijtenbesmetting kan dus snel uit de hand lopen wanneer dit niet goed behandeld wordt.

Economische impact

In Europa worden circa 430 miljoen (toekomstige) leg- en vermeerderingsdieren gehouden. Rode vogelmijt staat in de top 5 van schadeposten in de Europese leg- en vermeerderingssector. Besmettingen met rode vogelmijt worden vastgesteld bij zowel leggende dieren als bij dieren in opfok leidend tot een geschat verlies van 360 miljoen Euro. Volgens studies kunnen productiviteitsverliezen € 0,57 per kip per jaar bereiken bij een matige mijtenbesmetting en tot € 2,50 bij ernstige besmettingen. 
Mijten veroorzaken stress en gewichtsverlies bij pluimvee en hebben daarnaast een negatief effect op de kwaliteit van eieren en de productieresultaten. Het is belangrijk om rode vogelmijt effectief te behandelen. Een plaag is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar leidt ook tot grote economische verliezen voor pluimveehouders. Bekijk hier het interview met pluimveedierenarts Marije Northolt.

In welke stallen komt vogelmijt voor?

In alle stalsystemen kunnen vogelmijten voorkomen, van biologische kleine koppels tot grotere koppels. Zelfs kippen van hobbyhouders met 3 tot 4 kippen kunnen mijten krijgen. Het maakt dus niet uit hoeveel kippen er zijn. Als er kippen zijn en de klimatologische omstandigheden zijn optimaal dan kunnen er zware vogelmijtbesmettingen ontstaan.

Hebben uw hobbykippen last van vogelmijt?

Legkippen versus vleeskippen?

In vleeskuikenstallen zijn er voor mijten minder mogelijkheden om zich te verstoppen. Daarnaast worden deze stallen meerdere keren per jaar schoongemaakt. Leghennen verblijven meer dan een jaar in een stal, waardoor deze niet schoongemaakt kan worden. Hierdoor hebben mijten de kans om zich te verstoppen en te vermenigvuldigen.

Video’s over mijten

Infographic vogelmijt: handig voor uw personeel

Rode vogelmijt kan onder andere jeuk, bloedarmoede en ziekten bij uw pluimvee veroorzaken. In deze infographic leest u hoe u vogelmijt aanpakt. Ook handig voor uw personeel!

Wist u dat…

NL-EXZ-230300001