1. Reproductie

Reproductie

Als partner in reproductie laten wij u graag breder kennis maken met het reproductieportfolio voor paarden van MSD Animal Health.

Daarom hebben we diverse materialen voor uw praktijk en uw klanten ontwikkeld. Samen zorgen we voor een vruchtbaar jaar!

Bent u diereigenaar? Bezoek onze Veulen fokken pagina. 

De reproductiecyclus van de merrie

 • In het voorjaar prikkelt de toenemende daglichtlengte de hypothalamus tot afgifte van Gonadotroop Releasing Hormoon (GnRH). GnRH stimuleert de hypofyse tot productie en afgifte van Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) en Luteïniserend Hormoon (LH).
 • FSH stimuleert de groei van follikels op het ovarium. Groeiende follikels produceren oestrogenen die verantwoordelijk zijn voor het hengstigheidsgedrag.
 • LH induceert de ovulatie, waarna de follikel luteïniseert.
 • Het corpus luteum (CL) produceert progesteron, dat de LH afgifte in de hypofyse remt en de hengstigheid onderdrukt.
 • Een 14-tal dagen na de ovulatie vindt er een controle plaats door het lichaam:
  • Als de merrie niet drachtig is, wordt er door de baarmoederwand prostaglandine F2alfa (PGF2α) in het bloed uitgescheiden. Daardoor gaat het CL in regressie en daalt de progesteronspiegel. De cyclus start opnieuw en de merrie wordt weer hengstig. De cyclus herhaalt zich ongeveer elke 21 dagen. In de herfst stopt de hypothalamus met afgifte van GnRH door de afnemende daglichtlengte, waardoor de cyclus van de merrie langzaam stil komt te liggen.
  • Bij de drachtige merrie wordt er op dag 14-16 geen PGF2α afgegeven door de baarmoederwand. Daardoor blijft het CL in stand en gaat de progesteron productie door. Progesteron is essentieel om de dracht in stand te houden.

In ons interactief compendium leest u alles over de reproductie van paarden:

> Download interactief compendium

> Download reproductiecyclus merrie

Partner in reproductie

Of u nu af en toe een hobbyfokker begeleidt of dagelijks embryotransplantaties uitvoert: de reproductieproducten van MSD Animal Health zijn voor elke dierenarts goed inzetbaar.

 • Paard reproductie portfolio.pdf (pdf, 1942 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Animatie filmpje voor uw klanten

Speciaal voor de paardenhouder hebben wij verschillende informatieve materialen ontwikkeld.

> Bekijk het animatiefilmpje 

> Lees het artikel hormononale cyclus van de merrie

 

Progesteron tijdens de dracht

Verschillende onderzoeken geven onderbouwing voor de supplementatie van progestagenen tijdens de dracht. Het is aan de prakticus om te beoordelen of er een diergeneeskundige noodzaak is voor toediening van altrenogest.
Hoe zit dat nou precies?

> Factsheet progesteron tijdens de dracht

Wedstrijdpaarden

Let op: Sportmerrie behandelen met altrenogest (Regumate)? Vraag dan een dispensatie aan. Het formulier “dispensatieverzoek altrenogest 2018” is te downloaden via de KNHS

Het PK team van MSD Animal Health:

Heeft u als paardendierenarts vragen over onze producten of aandoeningen bij het paard?

Stel ze ons, we staan voor u klaar!

> Ik heb een vraag

* Referenties:

 1. Barrier-Battut I. et al (2001). Use of buserelin to induce ovulation in the cyclic mare. Theriogenology 55(8), 1679–1695
 2. Levy I., Duchamp G. (2007) A single subcutaneous administration of buserelin induces ovulation in the mare: field data. Reprod. Domest. Anim. 42(5), 550–55
 3. Lindholm A.R.G. et al. (2010) Comparison of deslorelin and buserelin in mares: LH response and induction of ovulation. Anim. Reprod. Sci. 121, 68–70.  
 4. Normandin L. et al. (2016) Efficacy of a single injection of buserelin acetate in saline solution and a single injection of hCG for the induction of ovulation in mares. J. Equine Vet. Sci. 41, 82–83.