Paard  > Management

Bedrijfshygiëne

Adviseer paardeneigenaren over een goede bedrijfshygiëne!

U komt op veel paardenbedrijven en kunt het dan ook vast en zeker beamen: besmettelijke ziekten buiten de staldeuren houden, is voor veel paardenhouders een hele uitdaging. Naast vaccinatie draagt ook een goede bedrijfshygiëne bij om besmettelijke ziekten zoals rhinopneumonie, influenza en droes buiten de staldeuren te houden. Toch blijkt een goede bedrijfshygiëne in de praktijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Uw advies is dan ook hard nodig!

Tips bedrijfshygiëne voor professionals zoals u

Het handhaven van een goede bioveiligheid blijkt in de praktijk soms een uitdaging, met name voor professionals die dagelijks meerdere stallen bezoeken.

Hoe kunt u als dierenarts nu samen met uw klanten zoveel mogelijk voorkomen dat ziekten zich verspreiden onder paarden, waarbij u en andere erfbetreders ook rekening houden met het milieu en binnen de kaders van bioveiligheid en hygiëne blijven?

Wij hebben enkele praktische tips voor u op een rijtje gezet:

Biosecuritytips op het paardenbedrijf

Managers van paardenbedrijven, met name fokkerijen waar tevens paarden staan die vaak worden verplaatst (bijv. wedstrijdpaarden en fokmerries die van het bedrijf af komen), kunnen tal van maatregelen treffen om de insleep van ziekten te verkleinen. 

Weten welke? Lees ze hier:

Hygiënetips voor onderweg

Dierenartsen en professionals die vanuit de auto werken en direct van de ene afspraak doorgaan naar de volgende, vormen een risico voor de verspreiding van ziekten die ze juist proberen te behandelen en te voorkomen.
Zo is het bijvoorbeeld voor een ambulante dierenarts soms lastig om tussen twee afspraken door zijn of haar handen te desinfecteren.

Deze praktische hygiënetips kunnen nuttig zijn:

  • Neem altijd antibacteriële handgel mee in de auto. Was hiermee uw handen tussen twee afspraken in. Als u een desinfectiemiddel op alcoholbasis gebruikt om uw handen te reinigen tussen twee paardmomenten, laat dit dan na het aanbrengen goed drogen voordat u uw handschoenen aantrekt.
  • Desinfecteer geregeld het stuur en portiersluitingen van uw auto. Op het stuur en handvat van de auto kunnen ziekteverwekkers zitten en hierdoor raken uw handen steeds weer vervuild.
  • Pas administratieve maatregelen toe; plan bijvoorbeeld alle patiënten met koorts (een mogelijke indicatie van een infectieziekte) in voor de laatste afspraken op een dag.
  • Richt uw huis of praktijk zo in dat u bij binnenkomst de werkkleding meteen kunt uittrekken, deze in de wasmachine kunt doen en onmiddellijk kunt douchen voordat u naar uw eigen paarden toe gaat.

HET WAARBORGEN VAN EEN GOEDE BEDRIJFSHYGIËNE BIJ PAARDENBEDRIJVEN BRENGT LASTIGE SITUATIES MET ZICH MEE EN KAN NOOIT IN PERFECTE MATE WORDEN BEREIKT.

TIP

Geef uw klanten vooral praktische en uitvoerbare tips en ontwikkel samen met hen biosecurity-routines om infectieverspreiding op het bedrijf zoveel mogelijk tegen te gaan.

NL-NON-230400044