Paard > Gezondheid Paard

Vaccineren

Nederland is een paardenland. Veel paarden op een relatief klein oppervlak betekent een hoger risico op ziekte-uitbraken. Het belang van preventief management neemt toe en daarin kan vaccinatie een belangrijke rol spelen.

Ga het gesprek aan!  

Als dierenarts bent u de aangewezen expert om het belang van het correct beschermen van jonge paarden met uw klanten te bespreken. Een groot deel van de paarden ontvangt hun eerste vaccinatie pas op driejarige leeftijd, terwijl de bescherming via maternale antistoffen rond 6 maanden leeftijd wegvalt. Ook bij volwassen paarden spelen er genoeg vragen. Welke bescherming is relevant voor de paarden van uw klant?

We ontwikkelden een vaccinatiewijzer en vaccinatieschema dat u kunt gebruiken om uw verhaal naar de klant te ondersteunen.

Drievoudige basisvaccinatie voor de beste bescherming

Een veulen dat voldoende antistoffen via de biest heeft gekregen, krijgt zijn eerste vaccinatie als het zes maanden oud is en 4-6 weken later een tweede. Een correcte basisvaccinatie wordt afgesloten met de derde prik enkele maanden later. Pas na een drievoudige basisvaccinatie wordt er een goede en langdurige bescherming bereikt.

Let op: De vereisten voor vaccinaties verschillen tussen de KNHS en de FEI. Hou hier rekening mee bij sportpaarden met een internationaal programma!

Meer informatie over de drievoudige basisvaccinatie kan u vinden op:

Influenza vaccins

In het wetenschappelijk tijdschrift Vaccines is in 2020 een onderzoek gepubliceerd waarin de werkzaamheid van twee influenzavaccins werd geëvalueerd: Equilis Prequenza en een kanariepokken vectorvaccin.

Equilis Prequenza bevat o.a. een Clade 1 equine influenza virus en is een geïnactiveerd whole virus vaccin met een ISCOMatrix adjuvans.

Het kanariepokken vectorvaccin bevat Clade 1 en 2 HA-antigenen en is een modified vector vaccin met carbomeer adjuvans.

Tetanus Vaccinatie?

Een keertje overslaan!

Jaarlijks (of zelfs halfjaarlijks) vaccineren tegen tetanus gebeurt bijna overal standaard. De combinatie met de influenza vaccinatie is praktisch, maar niet noodzakelijk. Paarden die een correcte basisvaccinatie hebben gekregen met de vaccins van MSD Animal Health, kunnen daarna alternerend gevaccineerd worden tegen influenza met en zonder tetanus. In het kader van de toenemende belangstelling van de paardenhouder voor vaccineren op maat, de moeite van het overwegen waard!

Bijwerkingen? Geen paniek!

Het doel van vaccineren is een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Een enkele keer ontstaat er na vaccinatie een bijwerking. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen spontaan binnen enkele dagen. Deze informatiesheet en tips over bijwerkingen helpen u om paardeneigenaren gerust te stellen! 

Kunnen wij u helpen?
We staan te trappelen!

Heeft u vragen over paardengezondheid? Zoekt u een klankbord? Wilt u aanvullende informatie over een van onze producten? Heeft u ideeën over preventie? Laat het ons weten. Ons paardenteam staat graag voor u klaar. Want als we ergens van houden, is het wel teamwork!

NL-NON-230400040