Pluimvee > Management

In Ovo-vaccinatie

Vaccintoediening in het ei zorgt voor de vroegst mogelijke activering van het afweersysteem. De afweer is vóór uitkomst al bekend met de ziekteverwekker, waardoor kuikens eerder beginnen met het opbouwen van gerichte bescherming tegen pluimveeziekten.
Geef uw kuikens een voorsprong. Word een innovator!

Bescherming tegen de 3 belangrijkste pluimveeziekten

Als pluimveehouder bent u gebaat bij gezonde koppels. Het Infectieuze Bursitis virus (ook wel IBD of de ziekte van Gumboro genoemd), Newcastle disease (ND) en de ziekte van Marek (MD) wilt u dan ook graag buiten de staldeuren houden. Preventie helpt voorkomen: Maak kennis met een vectorvaccin dat bescherming biedt tegen de drie belangrijkste pluimveeziekten: ND, MD en IBD. Klik op onderstaande button voor de factsheet met meestgestelde vragen én antwoorden over dit innovatieve vaccin. Deze factsheet is enkel beschikbaar voor pluimveehouders en dierenartsen. Log in om deze informatie te downloaden.

Voordelen van In Ovo vaccinatie

Voor het kuiken:

  • Minder ingrijpend voor het dier dus verbetert het welzijn.
  • Kuikens zijn jong al beschermd.
  • Maatwerk, nauwkeurig  en zekerheid, elk  kuiken krijgt een individuele dosering.
  • Ondersteunt milieu.
  • Vroegtijdige immuniteit opbouw.
  • geen entreactie in de voor het kuiken kritische groeifase.
  • Geen verspreiding van vaccinstammen in de stal.

Voor de pluimveehouder:

  • Ontzorgen; minder arbeid.
  • Gegarandeerde vaccindosis per kuiken; exact en accuraat doseren.
  • Kwalitatieve monitoring door dierenarts.
  • Meer tijd en aandacht voor voer, welzijn, management, biosecurity.
  • Stressreductie in de stal.
  • Minder kans op vaccinatiefouten.
  • Ondoorbroken groeiproces.
  • Betere opbrengst.
  • Conceptmogelijkheden (Meerwaarde voor dierwelzijnsconcept).

Testimonial In Ovo: an de kuikentafel met Erik Weel

‘Wanneer een pluimveebedrijf eenmaal start
met In Ovo-vaccinatie, willen ze nooit meer
terug. Dat weten we zeker!’


‘Kippen zijn superleuk, maar zieke kippen een grote ramp! Daarom zijn wij lang geleden gestart met In Ovo-vaccinatie en worden onze Ross 308 kuikens ronde in, ronde uit op de broederij met In Ovo gevaccineerd’, vertelt Erik Weel, vleeskuikenhouder uit het Noord-Hollandse dorp Middenmeer. Hij gaat aan de ‘kuikentafel’ in gesprek met dierenarts Kristof van Mullem van MSD Animal Health. Om het artikel te lezen is inloggen vereist.

Vleeskuikens optimaal beschermen zonder groeivertraging

MSD Animal Health presenteerde op de eerste Dutch Poultry Expo haar nieuwste manier van het beschermen van vleeskuikens. De nieuwste generatie vaccins en vaccintechnieken geven een betere bescherming, minder entreacties en geen impact op de groei. Weten hoe? Login om dit artikel te lezen.

Benieuwd hoe In Ovo vaccineren werkt?

Door vaccins te verstrekken in het ei ontstaat een vroegtijdige bescherming, zodat er gezondere en robuustere kuikens uit het ei komen en deze goed opstarten. Een vleeskuikenhouder profiteert hier de hele ronde van.
Bij In ovo vaccinatie wordt op dag 18 van de broedperiode elk ei door middel van een kleine naald aangeprikt, waarna het vaccin in het ‘vruchtwater’ wordt geïnjecteerd. Het kuiken neemt vervolgens het vaccin via het vruchtwater (amnion) op. Op het moment dat het kuiken op dag 21 uitkomt is deze dus beschermd en kan direct starten met eten, drinken en groeien.

30% van de vleeskuikenhouders heeft voorkeur voor vaccinatie op de broederij

Vleeskuikenhouders spenderen minder dan tien uur per ronde aan het vaccineren van de kuikens en ze voeren de vaccinaties zoveel mogelijk zelf uit. Dat is de uitslag van een enquête onder de vleeskuikenhouders op Dutch Poultry Expo.

MSD Animal Health hoort graag ervaringen en meningen van pluimveehouders. Op de Dutch Poultry Expo konden pluimveehouders twee vragen beantwoorden en daarmee een gratis t-shirt ‘zo fris als een hoentje’ mee naar huis nemen. Via meerkeuzevragen konden de vleeskuikenhouders de vragen beantwoorden.

Nieuwsgierig naar de uitkomsten?

Wat is een vectorvaccin?

Het woord vector verwijst naar het gebruik van een ander organisme, een vector, om het ‘actieve’ deel van een vaccin in het doeldier te brengen. Een vector wordt zorgvuldig gekozen, het is een virus of bacterie die geen ziekte veroorzaakt bij het doeldier. Een vector wordt zo aangepast dat die een klein stukje van een of meerdere ziekteverwekkers bij zich draagt. Na vaccinatie gaat de afweer tegen deze kleine stukjes van een of meerdere ziekteverwekkers een gerichte bescherming opbouwen. Daarnaast bouwt het doeldier als bonus ook bescherming op tegen sommige virussen of bacteriën uit dezelfde familie als de vector.

Bent u klaar voor een vroege en diervriendelijke bescherming voor vleeskuikens?

Maak kennis met hét In Ovo-vectorvaccin dat bescherming biedt tegen drie belangrijke pluimveeziekten: NCD, Gumboro en Marek. Ontdek meer voordelen tussen In Ovo-vaccinatie en traditionele vaccinatiemethodes. Benieuwd naar de voordelen en kansen van In Ovo vaccinatie voor uw bedrijf? Neem contact met ons op. We praten u graag bij!

NL-NON-230300023