1. Coccidiose-vaccinatie

Bescherming tegen Coccidiose door vaccinatie

Het doel van coccidiose-vaccinatie is het opbouwen van een vroege bescherming en zo bijdragen aan een optimale darmgezondheid op vleeskuiken-en koppelniveau; juist wanneer dit het meest nodig is tijdens de ronde. Hoe gezonder de darmen, des te beter de voeropname en hoe beter de prestaties van uw vleeskuikenkoppel.

Kees Nuijten: “Ik houd door coccidiose vaccinatie onderaan de streep meer over”

Vleeskuikenhouder Kees Nuijten loopt graag voorop en raadt coccidiose-vaccinatie van harte aan. Voornaamste redenen? “Goede voorspelbaarheid, minder afkeur en kippen die het gewoon prima doen. Zeker waar het gaat om de voorspelbaarheid van het gewicht van mijn kippen draagt Coccidiose-vaccinatie bij aan een goede voorspelbaarheid en minder afkeur. Kwaliteit blijft van belang en onderaan de streep blijft ermeer over. Dat willen we toch allemaal?”

 

> Bekijk video-interview Kees Nuijten

> Kennisartikel downloaden

Waarom vaccineren tegen coccidiose?

De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria. Coccidiose-vaccinatie is erop gericht om kuikens een goede bescherming te bieden, voordat er problemen veroorzaakt kunnen worden door Eimeria-veldstammen. Kuikens worden door vaccinatie al vroeg in hun leven op een gecontroleerde en uniforme manier in contact gebracht met Eimeria-parasieten, waardoor hun impact op de darmgezondheid beperkt wordt. Minimaliseer de impact van coccidiose om een maximale prestatie te bereiken!

> Bekijk aanpak van cocciodiose

Wat zit er in een coccidiose-vaccin?

Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (“rijpe eitjes”) van verschillende Eimeria-soorten. De oöcysten in het vaccin zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen. Deze vaccinstammen hebben een kortere levenscyclus, waardoor er minder darmcellen beschadigd worden in vergelijking tot veldstammen. Daarnaast zijn vaccinstammen in minder grote aantallen aanwezig in de darmen. Vleeskuikens bouwen na vaccinatie een weerstand op tegen coccidiose, met positieve effecten op de darmgezondheid en dagelijkse groei.

> Download de 7 tips bij coccidiose vaccinatie

Hoe werkt een coccidiose-vaccin?

Coccidiose-vaccinatie is eigenlijk een heel natuurlijk proces: na toediening doorlopen de vaccinstammen dezelfde weg door het maagdarmstelsel als veldstammen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier met speciaal geselecteerde vaccinstammen, zodat er snel een goede weerstand opgebouwd kan worden. De vaccinstammen doorlopen sneller en in kleinere aantallen hun levenscyclus dan de veldstammen, waardoor de nadelige impact op de darmgezondheid minimaal. Er wordt weerstand opgebouwd voordat de veldstammen in grote getalen aanwezig zijn. Net zoals bij een natuurlijke infectie met veldstammen is het voor een goede levenslange immuniteit belangrijk dat de vaccinstammen meerdere keren opgenomen en uitgescheiden worden door het kuiken.

Weten wat vaccinatie voor impact op uw koppel kan hebben?
Log in om onderstaand document te downloaden. Deze informatie is enkel beschikbaar voor pluimveehouders en dierenartsen.

  • Van Dijk Poster.pdf (pdf, 99 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Hoe wordt een coccidiose-vaccin toegediend?

Bij coccidiose-vaccinatie is het van belang dat het vaccin op een gecontroleerde en uniforme manier wordt toegediend. Er zijn verschillende vaccinatiemethoden die gebruikt kunnen worden:

  • Sprayen van eendagskuikens
  • Sprayen op het voer
  • Via het drinkwater

Coccidiose-vaccins worden meestal als sprayvaccin toegediend aan eendagskuikens.

BELANGRIJK!
Als u tegen coccidiose vaccineert gebruik dan voer zonder coccidiostatica. De coccidiostatica remmen de ontwikkeling van de vaccinstammen en daardoor kan geen immuniteit worden opgebouwd

Beter resultaat met kleurstof

Aanwijzingen uit intern onderzoek duiden erop dat een sprayvaccin met kleurstof beter wordt opgepikt dan een sprayvaccin zonder kleurstof of voervaccinatie.

Pikgedrag kuikens na coccidiose vaccinatie met een kleurstof

Bekijk de video.

Wat is de coccidiose-status op uw bedrijf?

Wilt u weten wat de coccidiose-status op uw bedrijf is? Heeft u vragen over coccidiose-vaccinatie?
Neem dan contact met ons op! We helpen u graag.

> Neem contact op

MSD Pluimveeteam