Pluimvee > Gezondheid leghennen

Rode vogelmijt (bloedluis) hobbypluimvee

Vogelmijt of bloedluis bij uw hobbykippen? Wat kunt u eraan doen?

Geniet u ook zo van uw scharrelende kippen rondom uw huis? Laat de vreugde niet bederven door de rode vogelmijt (bloedluis)!

U wilt toch ook dat uw kippen blij  en vrij zijn van stress en ongemakken? Vogelmijten, in de volksmond bloedluis genoemd, kunnen uw hobbykippen het leven aardig zuur maken. Vogelmijt veroorzaakt bloedarmoede, ziekten, jeuk, slechte nachtrust en sterfte onder pluimvee en heeft grote impact op het welzijn van uw kippen. Daarnaast kunt u en uw familie er ook last van hebben want vogelmijten zijn snelle beestjes die u zelf eenvoudig mee het huis in  kunt nemen met alle gevolgen van dien.

Wat zijn vogelmijten nu eigenlijk, hoe kunt u ze vinden en wat kunnen ze allemaal veroorzaken? Antwoorden op deze vragen leest u allemaal op deze pagina. Wat heel belangrijk is, is dat uw kippen echt last hebben van deze ellendige beestjes. Een kleine kolonie kan al snel uitgroeien tot gigantische families die nacht in – nacht uit uw kippen zullen belagen wanneer zij ’s nachts lekker op stok zitten. Vogelmijten komen overal voor dus voor het welzijn van uw kippen is het fijn wanneer deze prikkende kriebelaars aangepakt worden. Op zoek dus, naar deze taaie beestjes, om zo uw kippen een fijner, gezonder en stressvrij leven te geven. Zoekt u mee?

Wat zijn rode vogelmijten?

Rode vogelmijten, in de volksmond ook wel bloedluizen genoemd, zijn de meest voorkomende parasieten bij pluimvee. Hoewel ze met het blote oog niet te zien zijn, kunt u ze vooral ’s nacht vinden in uw kippenhok. Overdag verstoppen ze zich, om ’s nachts actief te worden en op zoek te gaan naar kippenbloed. Ze gaan gemiddeld één keer per drie dagen op pad voor een maaltijd en verblijven niet langer dan een half- tot anderhalf uur op de kip. Vogelmijten hebben bloed van de kip nodig om zich voort te kunnen planten. Hoewel ze grote voorkeur hebben voor kippenbloed, kunnen andere zoogdieren, inclusief de mens, ook gebeten worden. Rode vogelmijten zorgen voor jeuk, onrust en irritatie bij uw kippen en kunnen ook huidirritaties veroorzaken bij mensen.

Mijtenweetje:

Vogelmijten hebben in totaal acht pootjes. Daarom is bloedluis een verkeerde benaming voor de vogelmijt.

Luizen hebben namelijk zes pootjes en geen acht!  In de volksmond worden deze beestjes bloedluis genoemd maar de echte benaming is dus rode vogelmijt!

Komen rode vogelmijten veel voor?

Vogelmijten komen zowel bij commercieel als hobby gehouden dieren voor maar ook  wilde vogels zijn vaak de pineut. Verschillende dieren en ongedierte kunnen vogelmijten overbrengen op uw kippen. Vogelmijten komen overal voor en het  zijn goede verstoppers, daardoor worden ze in het hobbypluimveehok vaak gemist. Overdag verstoppen vogelmijten zich onder andere in gaatjes, tussen hout of planken van het kippenhok maar ook kunnen ze zich makkelijk verstoppen in grassen en/of struiken rondom het hok. Ze verstoppen zich voor de kip, want ze willen niet graag opgegeten worden. ’s nachts wanneer de kippen slapen komen ze tevoorschijn en slaan dan hun slag. Via de zitstok maar ook via de wanden en het plafond pakken ze hun kans en wandelen ze naar de kip toe om een bloedmaaltijd te halen. Voor kippen zijn vogelmijten een drama, door het gekriebel slapen ze niet meer waardoor ze op den duur burn-out achtige klachten gaan vertonen.

Lift u mee?

Vogelmijten zijn goede lifters! Ze gebruiken verschillende taximogelijkheden om bij u in het kippenhok te komen. Wilde vogels, vliegen, muizen, insecten, ratten, huisdieren maar ook u zelf kunnen handige taxivoertuigen zijn om vogelmijten te verslepen. Laarzen, kleding, gereedschap en materialen zijn handige opstapplaatsen voor vogelmijten met als eindstation uw kippenhok!

Waarom vogelmijten op uw hobbypluimvee bestrijden?

Hoe zou u het vinden om nacht in, nacht uit, geteisterd te worden door muggen? Niet fijn die zoemende, prikkende beesten in uw slaapkamer met gebroken nachten, jeuk en kapotte huid als gevolg. U bent ze dan ook liever kwijt dan rijk. Dat willen kippen ook met vogelmijt want ook uw kippen ervaren veel ellende wanneer er vogelmijten in hun omgeving aanwezig zijn. Naast extreme jeuk wordt het welzijn van uw kippen dan aangetast. Onder andere doordat ze niet of onrustig slapen. Daarnaast kan een flinke vogelmijtbesmetting ervoor zorgen dat er per nacht zo’n 3% van het totale bloed van uw kip wordt weggezogen. Bloedarmoede treedt dan op en dat kunt u zien doordat uw kippen bleke kammen krijgen en meer gaan eten om dit tekort weer aan te vullen. Stress en bloedarmoede kost de kip veel energie.

Bekijk ook deze video over de mijtensnelweg naar de kip.

Mijtenweetje

Bij warm en vooral vochtig weer kunnen vogelmijten zich razendsnel voortplanten. Enkele vogelmijten kunnen in het voorjaar, zomer en najaar dan al snel oplopen tot een grote vogelmijtbesmetting in uw kippenhok.

Twee mijten kunnen in 17 weken voor tien miljoen vogelmijten zorgen. Ziet u ze al lopen?

Weet u hoe u kunt zien of uw kippen vogelmijten hebben?

Hoe herken ik vogelmijten?

Op de kip zult u de vogelmijten overdag niet zien. Het beste kunt u ’s nachts met een zaklamp in het kippenhok gaan kijken. Dan ziet u ze lopen wanneer ze aan de wandel zijn van- of naar de kip. Ze zijn dan vaak rood van kleur omdat ze al een bloedmaaltijd genomen hebben. Overdag kunt u zelf op zoek gaan naar de verstopplaatsen. U vindt ze vooral in kieren en kleine gaatjes of donkere hoekjes in het hok. Als u het dak van de kippenren kan optillen ziet u ze vaak al lopen. U kunt ook vogelmijtvallen ophangen op de zitstokken. Op weg naar de kip passeren ze deze valletjes en op de terugweg van de kip zullen ze met een volle buik daar lekker blijven zitten. Wanneer u vogelmijtvallen ophangt en deze twee dagen laat hangen kunt u aantonen of er daadwerkelijk vogelmijten in uw hok aanwezig zijn!

Vraag uw dierenarts om meer informatie en ga  zelf goed op onderzoek uit!

Mijtenweetje:

Heeft u paarden met onverklaarbare jeuk en ook kippen op uw terrein? Denk dan zeker aan vogelmijten. Het is bewezen dat vogelmijten ook bloedzuigen bij paarden en verschrikkelijke jeuk kunnen veroorzaaken. Meer weten?

meer weten?

Vraag uw dierenarts om meer informatie.

Levenscyclus van een vogelmijt

Hoe houd ik vogelmijten beheersbaar? TIP!

Neem contact op met uw dierenarts om vogelmijten te behandelen om zo de mijtendruk beheersbaar te houden in uw hok. Uw dierenarts is de persoon om uw dieren gezond te houden en u te helpen uw vogelmijtbesmetting aan te pakken!

Nadat u de vogelmijten behandeld heeft is het belangrijk om de insleep van nieuwe vogelmijten vanuit de omgeving te reduceren. We hebben wat tips voor u op een rijtje gezet:

  • Plaats geen struikgewassen, bomen, planten binnen twee meter afstand van een kippenren. Dit zijn namelijk goede schuilplaatsen voor vogelmijten.
  • Maak uw kippenhok dicht voor wilde vogels. Wilde vogels kunnen vogelmijten van de ene naar andere plaats vervoeren. Maak uw kippenren aan alle kanten dicht zodat wilde vogels er niet in kunnen.
  • Plaats grind rondom uw kippenhok daar vogelmijten hier niet graag inzitten.
  • Bestrijd indien aanwezig ongedierte zoals b.v. muizen en vliegen. Zij kunnen vogelmijten eenvoudig vervoeren van de ene naar de andere plaats.

Zoek de verschillen:

NL-EXZ-230300003