1. Stappenplan diagnose leptospirose

Stappenplan diagnose leptospirose

Het is lastig de diagnose leptospirose te stellen. Op deze pagina vindt u een stappenplan wat hierbij helpt.

Bij duidelijk zichtbare vruchtbaarheidsproblemen is het relatief eenvoudig om te testen op leptospirose. Afhankelijk van het type problemen wordt er een gepaard bloedonderzoek bij zieke zeugen ingezet óf een PCR bij foetussen, mummies of vroeggeboren biggen. (zie afbeelding)

Zijn er vruchtbaarheidsproblemen op het bedrijf, maar geen duidelijk zieke dieren of doodgeboorten? Door de seroprevalentie te bepalen (het percentage zeugen met antilichamen tegen leptospirose) komt u te weten of de bacterie aanwezig is op het bedrijf en mogelijk een rol speelt. Een directe relatie wordt hierdoor niet gelegd en het onderzoek is redelijk kostbaar. Een alternatief is diagnostisch vaccineren: evalueer het effect van vaccinatie tegen leptospirose.

Antistoffen zijn detecteerbaar vanaf 5-10 dagen na infectie en het hoogst op ±3 weken na infectie. Bij bloedafname na werpen (resultaat van doodgeboren biggen en veel mummies) kan men mogelijk te laat zijn om seroconversie aan te tonen. Nadien daalt de antistoftiter relatief snel. Er zijn veel bloedmonsters nodig om een endemische leptospirose infectie in kaart te brengen.

Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen antistoffen na infectie of na vaccinatie. 

Serologie (MAT) is waardevol voor diagnostiek in twee situaties:

  1. Voor het aantonen van seroconversie bij een zeug met een acute infectie en symptomen. We adviseren 14-21 dagen tussen pre-en postserum.
  2. Voor het aantonen van een leptospirose infectie tijdens de dracht via onderzoek op borst- buikholte vocht van geaborteerde foeten (> 80 dg dracht), fris doodgeboren biggen of bloed van neonatale biggen vóór biestopname.

Screening op endemische infectie met leptospirose
Voor prevalentie onderzoek is het advies om 50 tot 55 monsters te laten analyseren, afhankelijk van bedrijfsomvang. Neem contact op met een van onze technical managers voor een passend onderzoeksadvies voor uw bedrijf.

> Contact met onze technical managers