1. Naaldloos - oud 20180619

Gezonde varkens met een diervriendelijke vaccinatie

Naaldloos vaccineren met IDAL

Wij helpen u varkens zo gezond mogelijk te houden, op een zo diervriendelijk mogelijke manier. Met de IDAL, Intra Dermal Applicator of Liquids, kunt u varkens zonder naald en in de huid vaccineren. De IDAL is veilig, de IDAL is eenvoudig en de IDAL is diervriendelijk.

Een goed alternatief voor de 3 meest voorkomende varkensziekten. Naaldloos vaccineren kost in de meeste gevallen niets meer dan met de naald, maar u maakt vaccineren wel veel prettiger voor u en de varkens.

IDAL is veilig

 • U vaccineert een varken met slechts 0,2 ml in plaats van 2 ml, dit vermindert de kans op bijwerkingen aanzienlijk
 • Ziektekiemen worden niet via de naald op andere varkens overgedragen
 • Inzetbaar tegen de 3 meest voorkomende varkensziekten
 • De kans op zelfinjectie is minimaal

Veilig vaccineren

IDAL is eenvoudig 

 • In korte tijd vaccineert u gemakkelijk grote aantallen varkens
 • Flexibiliteit in de plek van vaccinatie
 • U krijgt praktische, persoonlijke tips voor uw bedrijf
 • Gratis proefperiode, onderhoud, transport, advies en training met onze gebruiks- en onderhoudsovereenkomst

Eenvoudig vaccineren

IDAL is diervriendelijk

 • Biggen zogen meer en zijn actiever na de vaccinatie
 • Uw varkens ervaren aanzienlijk minder pijn en angst 
 • Geen kans op afbrekende naalden
 • Minder stress voor de varkens, meer rust in uw stal 
   

Diervriendelijk vaccineren

Meeste immuunstimulerende cellen in huid

In de huid vaccineren heeft als voordeel dat het de potentie van de huid als immuunorgaan volop benut. De huid is een orgaan dat uitermate geschikt is voor het tegen houden en opbouwen van afweer tegen ziektekiemen.

Een vaccin moet in contact komen met de zogenaamde dendritische afweercellen die vervolgens het immuunapparaat activeren. Er is geen orgaan dat zoveel van deze afweercellen bevat als de huid. Het antigeen uit het vaccin komt in de huid direct in aanraking met die afweercellen waardoor het afweersysteem wordt geactiveerd. Vandaar dat er bij toediening in de huid slechts 0,2 milliliter vaccinatievloeistof nodig is voor een effectieve afweerrespons. Dit geringe volume zorgt voor eenzelfde en mogelijk zelfs efficiëntere immuunrespons dan de 2 milliliter die met een traditionele naald nodig is. 

De cellen die een immuunreactie in gang zetten, zitten met name in de huid. Vandaar dat een vaccinatie die in de huid wordt toegediend, voor een snelle en effectieve immuunrespons zorgt. Het kleine volume vaccinatievloeistof heeft als bijkomend voordeel dat het in het algemeen een gunstig effect heeft op de entreacties.

De spuitkop van het naaldloos vaccinatieapparaat IDAL. Deze brengt een constante hoeveelheid van 0,2 ml vaccin onderhuids in.

Het vaccin dringt tussen de haren, door de epidermis (lederhuid) in de dermis (opperhuid).

Zodra het antigeen de huid binnenkomt, nemen de dendritische cellen actie. Zo ontstaat een snelle afweerreactie, waarvoor de geringe hoeveelheid vaccinatievloeistof genoeg is.

Ervaar de IDAL-EXPERIENCE

Benieuwd hoe naaldloos vaccineren bij varkens in zijn werk gaat? Ervaar het zelf in de nieuwe virtuele IDAL-EXPERIENCE van MSD Animal Health. 
Of u nu varkenshouder bent of dierenarts, of gewoon een ongekende kijkervaring in de varkensstal wilt: Download de app 'IDAL-EXPERIENCE' in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android), en zie met eigen ogen hoe de IDAL werkt.

Om de IDAL-EXPERIENCE te ervaren, heeft u een (kartonnen) VR-bril nodig. Hierin schuift u uw smartphone.
Heeft u nog niet zo'n bril? We sturen u deze graag gratis toe! Vraag de VR-bril hieronder aan en ga met ons mee op avontuur in de stal.

Gratis VR-bril

VR-bril Idal

Veelgestelde vragen IDAL

Waar een spier zorgt voor beweging, zorgt de huid voor bescherming. In de huid zijn dan ook volop gespecialiseerde afweercellen aanwezig. Door met de IDAL te vaccineren in de huid, komt het vaccin direct in aanraking met deze afweercellen. Deze afweercellen zorgen snel voor de gewenste immuniteit.

Om echt te ervaren wat de IDAL voor u kan betekenen, geven we graag een gratis en vrijblijvende demonstratie bij u in de stal. 90% van de varkenshouders is na een demonstratie overtuigd van de IDAL, u ook?

 • Veelgestelde vragen IDAL (pdf, 362 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Voorkom varkensziekten 

Onnodig vaccineren zal MSD Animal Health nooit adviseren. Voordat u overgaat tot vaccinaties raden wij u een ResPig bedrijfsscan aan, waarmee 6 varkensziekten in kaart worden gebracht die aanwezig kunnen zijn op uw bedrijf. Na een bloed- en speekselonderzoek hebben we een overzicht van sterkte- en verbeterpunten en de mogelijk aanwezige ziekten. Uw dierenarts kan u aan de hand daarvan een gerichte en specifieke therapie voorleggen.

Zorg goed voor uw kwetsbare big

Wanneer biggen twee weken oud zijn, bouwen ze zelf immuniteit er kan vanaf nu gevaccineerd worden. Doe dit niet rondom het spenen en gebruik waar mogelijk de IDAL, dit zorgt voor zo min mogelijk stress bij de big.

Hoe minder stress, hoe beter de vaccinatie werkt. De IDAL is om die reden toe te passen in de belangrijke kraamstal-speen- en drachtstalperiode

Nieuwsgierig naar IDAL? 

Bent u benieuwd hoe naaldloos vaccineren met de IDAL er in de praktijk uitziet? Kijk in deze video mee met een varkenshouder die de IDAL gebruikt en zie met uw eigen ogen hoe rustig de varkens reageren.

We ondersteunen u graag

Voordat u aan de slag gaat met de IDAL kunt u rekenen op een gratis demonstratie in uw eigen stal. Ervaren IDAL-gebruikers geven goede gebruiksinstructies en praktische tips, zodat u het beste uit iedere vaccinatie kunt halen.  

Gratis IDAL-demonstratie