Varken >  Management > Vaccineren

Tips van Ton

Wekelijks bezoekt Ton van der Ven verschillende varkensbedrijven om hen te begeleiden wanneer ze overstappen op naaldloos vaccineren. “Op elk bedrijf valt er wat te leren en ik pik ook van de varkenshouders regelmatig nuttige adviezen op,” aldus Ton.
Hier zijn een paar vaccinatietips, ook nuttig als u mét naald vaccineert. 

Vaccinatietips

  • Dien een vaccin liefst op lichaamstemperatuur en tenminste op kamertemperatuur toe. Wist u dat dit helpt bijwerkingen te verminderen? Dit geldt zowel voor vaccinatie met als zonder naald. Warm het vaccin daarom op, bijvoorbeeld in een emmer warm water (let op: maximale watertemperatuur 40°C).
  • Schaf een waterthermometer aan om de temperatuur te kunnen meten. Bij vaccinatiebegeleiding door MSD Animal Health krijgt u zo’n thermometer cadeau.
  • Bewaar vaccins donker en koel bij 2-8°C. Bewaar oplosmiddel voor het oplossen van vaccins wel op kamertemperatuur.
  • Zet niet te veel vaccin uit de koelkast en los niet te veel PRRS-vaccin tegelijk op. Na het opwarmen, oplossen of aanprikken is een vaccin nog maar beperkt houdbaar.
  • Voorkom besmetting via de naald. Vaccineer bij voorkeur naaldloos of zorg ervoor dat u tenminste na elke toom de naald verwisselt.
  • Neem de juiste naald, als u mét naald vaccineert. Voor biggen minder dan 5 kilo is een naald van 13 mm en 0,8 mm dikte een goed formaat. Zie de tabel hieronder voor de gewenste naaldgrootte.

Vaccinatietips

  • Vaccineer een big pas als zijn afweer voldoende ontwikkeld is. Meestal is dat vanaf 14 dagen leeftijd. Per ziekte verschilt het optimale moment. Dit hangt onder andere af van de afweer die een big van de zeug meekrijgt. Deze maternale afweer kan een vaccinatie verstoren. Lees meer hierover in deze factsheet. Overleg bij twijfel met uw dierenarts of neem contact op met MSD Animal Health.
  • Vaccineer alleen gezonde dieren. Alleen dan is het afweersysteem van het dier goed in staat op de vaccinatie te reageren.
  • Los levend vaccin met zorg op. Steek een extra naaldje in de dop van het oplosmiddel om onderdruk in het flesje te voorkomen.
  • Lees voor het eerste gebruik de bijsluiter van een vaccin. Op de bijsluiter vindt u bijvoorbeeld informatie over een correcte toediening, de beschermingsduur van een vaccin en over de resultaten die u mag verwachten.
  • Wilt u vaccins mengen? Let dan op: lang niet alle vaccins kunnen gemengd worden. Check de bijsluiter of raadpleeg uw dierenarts.

Ontvang deze handige koelkastmagneet!

We geven u graag handige tips over vaccineren. U vindt ze verzamelt op deze koelkastmagneet. Vraag ‘m gerust aan!

Bent u al IDAL gebruiker?

Bekijk dan de nuttige instructievideo’s over naaldloos vaccineren met IDAL en over de manier waarop u IDAL onderhoudt, op onze speciale IDAL-gebruikers pagina. 

Hier vindt u alle praktische info over naaldloos vaccineren en over de manier waarop u IDAL onderhoudt.

Wilt u ook IDAL gebruiker worden?

Wilt u weten of naaldloze vaccinatie bij u past?
Ton komt graag bij u langs voor het geven van een demonstratie.

NL-IDA-230400002