Vleesvarkensafdeling

Renderend vleesvarken
Na een optimale start zijn de biggen inmiddels vleesvarkens geworden, die een hoge groei laten zien.
Voor een zo goed mogelijk rendement, komt het nu aan op uniformiteit en efficiëntie.
Gezondheid
Gezonde vleesvarkens groeien beter en gaan efficiënter met hun voer om dan vleesvarkens die een ziekte onder de leden hebben. De meest voorkomende complicaties bij vleesvarkens zijn luchtwegaandoeningen. Als het goed is zijn vleesvarkens voldoende beschermd door vaccinaties die ze eerder in hun leven hebben gekregen. Periodieke gezondheidsmonitoring moet uitwijzen of aanvullende entingen wenselijk zijn. Ook een goed klimaat en voldoende ventilatie dragen bij aan de gezondheid van vleesvarkens. Laat met regelmaat uw stal beoordelen door een klimaatspecialist.


Voeding
Om gezonde vleesvarkens efficiënt te laten groeien, is het van belang om het voerschema exact af te stemmen op de behoefte van het varken. Iedere vleesvarkensfase brengt andere nutritionele behoeften met zich mee. Uw voerspecialist kan u helpen om het rantsoen en het bijbehorende schema met u af te stemmen. Produceer een varken dat past binnen uw uitbetalingstabel om het rendement te verhogen. Door het jaar heen organiseert MSD Animal Health diverse workshops met voerleveranciers.
Registreer u in onze MSD Animal Health Connect (log-in) omgeving. Eenmaal geregistreerd kunt u uw voorkeuren aangeven, zodat we weten hoe u het liefst geïnformeerd wilt worden en welke onderwerpen u juist wel en niet interessant vindt.

Ontwormen
Vleesvarkens die een wormbesmetting bij zich dragen, zullen minder efficiënt met hun voer omgaan. Wormen kunnen bovendien schade toebrengen aan darmen, longen en lever. Om de wormcyclus te doorbreken, dient u uw vleesvarkens minimaal 3x per ronde te ontwormen. Schuim op de put of te hoge mestniveaus dienen te allen tijde voorkomen te worden. Direct contact met mest werkt een wormbesmetting in de hand. Bespreek met uw dierenarts welke aanpak voor uw bedrijf de beste bescherming biedt.

Biosecurity
Een goede biosecurity is ook op de vleesvarkensafdeling van groot belang! Houd dieren van verschillende leeftijden gescheiden. Zorg er voor dat zieke dieren apart in een ziekenboeg verblijven. Hoe beter het management in de ziekenboeg, hoe beter de gezondheid in de stal. Een goed euthanasiebeleid is hierbij onmisbaar. De biosecurity bij het laden is van groot belang. Zorg dat dieren nooit vanuit de vrachtwagen terug de stal in kunnen lopen en houd de chauffeur op de vuile weg.