Kraamstal

Kramen? Vakmanschap!

De kraamstalperiode is misschien wel de meest arbeidsintensieve periode op het moderne varkensbedrijf.
De biggen zijn kwetsbaar; er komt veel vakmanschap bij kijken!

 

 

Gezondheid

Voor de zeug is de kraamstaperiode zeer ingrijpend. Voor de opstart van de zeug moet het geboorteproces soepel verlopen en liefst niet langer dan 4 uur duren. Alleen een zeug die fit is, kan goede biest produceren. Let ook op koorts na het werpen! Koorts belemmert de voeropname. Een zeug heeft koorts als de lichaamstemperatuur op de dag na werpen hoger is dan 40oC. Door middel van periodieke monitoring van de gezondheidsstatus van uw zeugen en biggen kan de juiste vaccinatiestrategie bepaald worden. 

> Meer over monitoren

 

 

 

Vaccinatieschema

Wie goede technische prestaties wil van zeugen en biggen, kan niet zonder een passend vaccinatieschema. Wanneer zeugen op een juiste manier gevaccineerd zijn, krijgen biggen via biest de benodigde antistoffen binnen. Omdat de maternale immuniteit (vanuit biest) gedurende de eerste weken na spenen steeds verder afneemt, is het belangrijk ook biggen te vaccineren. Zo blijven ze door actieve immuniteit beschermd. Overleg met uw arts welk vaccinatieschema het beste past bij uw bedrijf. 

> Vaccinatiechecklist biggen NL

> Vaccinatiechecklist biggen PL

 

Zorg goed voor uw kwetsbare big

Naaldloos vaccineren met de IDAL zorgt voor minder stress en minder entreactie bij uw biggen, waardoor ze na de vaccinatie sneller zogen en actiever zijn. Wij komen graag gratis en vrijblijvend een demonstratie geven in uw stal, zodat u zelf de voordelen kunt ervaren.

> Ontdek de IDAL

Biestmanagement


Biggen krijgen via de biest veel antistoffen mee van de zeug. Voorafgaand aan de kraamperiode, dienen zeugen dan ook geïmmuniseerd te worden volgens een gericht vaccinatieschema. Een gemiddelde zeug heeft 4 liter biest beschikbaar. Een big heeft gemiddeld 250 ml biest nodig om voldoende antistoffen en energie binnen te krijgen. Bij grote tomen moet de biest verdeeld worden. De kwaliteit van de biest neemt snel af en op is op. Zorg dat alle biggen binnen 6 uur na de geboorte biest hebben gedronken. Na 24 uur nemen de darmen van de big niet alle antistoffen uit de biest meer op.

> Tips & tricks biesmanagement

Voeropname

Een goede voeropname van zeugen is cruciaal voor een goede melkgift. In de kraamstal vindt een grote voeroverschakeling plaats: van drachtvoer naar lactovoer. Let op tekenen van verteringsproblematiek! Te droge mest, door lage voer- en/of wateropname, kan leiden tot verstopping, wat het geboorteproces negatief kan beïnvloeden. Na het werpen is het zaak dat de zeug zo snel mogelijk hersteld en koortsvrij blijft. Ook de temperatuur in de kraamstal speelt een rol bij de voeropname: zorg voor frisse lucht bij de neuzen, maar voorkom tocht in het biggennest.

 

> Tips bijvoeren biggen

Grip op varkensgezondheid

In 4 stappen de gezondheid van uw varkens in beeld.
Zo simpel kan het zijn!

> ResPigWijzer

Poster biosecurity

Ga aan de slag met biosecurity.
Vraag onze poster gratis aan!

> Poster aanvragen

Naaldloos vaccineren

Naaldloos vaccineren

De innovatie in diergezondheid en dierwelzijn.
Ontdek de IDAL.

> Alles over de IDAL

Kennis moet stromen

Onze kennisbank al afgestruind?
Boordevol tips en kennisdocumenten.

> Naar kennisbank

Ons varkensteam

We maken graag kennis met u en uw bedrijf.
Mogen we ons voorstellen?

> Dit zijn wij