1. Persbericht: PIA-vaccinatie in de huid

Naaldloze PIA-vaccinatie goedgekeurd

De registratie voor naaldloze PIA-vaccinatie in de huid is goedgekeurd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk varkens met de IDAL te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, in de volksmond PIA genoemd. Gelijktijdig naaldloos beschermen tegen PIA én circo kan door de PIA-vaccinatie op te lossen in de Porcilis PCV-ID. De PIA vaccinatie kan vanaf drie weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL. Daarmee wordt 0,2 ml vaccin in de huid gebracht. Varkenshouders krijgen op deze manier een extra diervriendelijke mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen.

Diervriendelijke alternatieven

Het welzijn van boer en dier staat bij MSD Animal Health centraal. Met deze nieuwe registratie wordt het aantal ziektes waartegen met IDAL beschermd kan worden uitgebreid naar vier: circo, mycoplasma hyopneumoniae, PRRS en PIA. Door deze nieuwe naaldloze huidvaccinatie wordt het voor varkenshouders steeds gemakkelijker om varkens op een diervriendelijke manier te beschermen. Het in de huid vaccineren van biggen geeft een effectieve bescherming en het overdragen van ziektekiemen via een naald is uitgesloten. MSD Animal Health werkt hiermee aan een naaldloze toekomst voor de varkenshouderij.

> Vraag IDAL demonstratie aan

Alle bedrijven besmet

PIA komt voor op bijna alle varkensbedrijven in Nederland en leidt tot vaak onzichtbare schade zoals een slechtere voederconversie en groei. Schade door PIA is gemiddeld €3,- tot €5,- per varken. Wanneer het acute sterfte veroorzaakt, frustreert het de varkenshouder, omdat het vaak de bijna slachtrijpe dieren zijn die plotsklaps neervallen. Deze schade is in euro’s echter een stuk minder dan de niet-zichtbare gevolgen van PIA. Door te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis kan deze schade significant worden beperkt.

> Schade door PIA beperken