1. Porcilis Symposia voorgaande jaren

Porcilis Symposia

Porcilis Symposia voorgaande jaren

Hier vind u alle voorgaande jaren van het Poricilis Symposia als naslagwerk. 

 

Porcilis Symposium 2019: Better together

Op 23 en 24 september vond alweer het 14e Porcilis Symposium plaats. Hét jaarlijkse evenement om inspiratie op te doen en kennis en ervaringen over varkensgezondheid uit te wisselen. Het Porcilis symposium stond dit jaar in het teken van 'Be good and prove it'. Met veel plezier delen we hier de presentaties van alle sprekers met u.

Om onderstaande lezingen te downloaden dient u (voor de meeste) in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. 

1. PRRS in Nederland

Jos Dortmans, Research manager Topigs Norsvin.

Viroloog Jos Dortmans deed bij GD Animal Health jarenlang volop onderzoek naar het PRRS virus. Door het sequencen van het virus legde hij de spreiding en recombinaties van het virus in Nederland bloot: de basis voor een succesvolle PRRS aanpak in Nederland.


> Presentatie PRRS spreiding

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

2: Prakijkervaringen met combivaccin tegen circo en mycoplasma in Denemarken

Gitte Blach Nielsen, Technical manager Swine Denemarken

Deze Deense dierenarts voerde een promotieonderzoek uit naar de effecten van een combivaccinatie tegen circo en mycoplasma. De vaccinatiestudie toonde een significant betere groei en lagere sterfte zowel in de biggenopfok als in de vleesvarkenshouderij.

> Presentatie effecten combivaccinatie

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

 

3: Praktijkervaring met Porcilis PCV M Hyo Variodose

Rob Aerts, dierenarts Lintjeshof

In twee praktijkcases met de Porcilis PCV M Hyo Variodose laat dierenarts Rob Aerts zien hoe hij circo en mycoplasma aanpakt. Waar liep hij tegenaan? En wat leverde het op?

> Presentatie praktijkervaringen

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

4. Lawsonia Intracellularis, prevalentie in Europa

Mirjam Arnold, onderzoekster Departement für klinische Veterinärmedizin Bern

Lawsonia komt wijdverbreid voor in Europa. In Nederland blijkt 100% van de bedrijven besmet te zijn met de kiem. Dit blijkt uit onderzoek van Mirjam Arnold en Heiko Nathues van de Universiteit van Bern.

> Presentatie Lawsonia prevalentie

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

5. Inspiratiesessie “Be good and prove it”.

Debbie de Wagenaar, eigenaar van de Reputation Company

De varkenshouderij ligt vaak onder vuur. Hoe met dergelijke situaties om te gaan, dat weet Debbie als geen ander door haar ervaringen bij Monsanto, Friesland Campina en McDonald’s met allerlei imago issues. Wat kunt u zelf doen om het imago van de sector te verbeteren? Debbie de Wagenaar legt het reputatiemodel uit. 

> Presentatie reputatiemanagement

6. Leptospirose, vaak onderschat

Toine Cruijsen, Technical manager MSD animal Health

Een prevalentiestudie naar leptospirose brengt interessante zaken aan het licht. Toine Cruijsen vertelt hierover.

> Presentatie Toine Cruijsen

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

7. Hoe pakken we Afrikaanse varkenspest aan?

Erwin van den Born, Project leader R&D MSD Animal Health

Als viroloog en biotechnoloog weet Erwin als geen ander hoe moeilijk het is een vaccin voor Afrikaanse varkenspest te maken. Waar komt dat eigenlijk door en wat voor vaccins hebben kans van slagen? Hij neemt ons mee naar de gebeurtenissen in China en Oost-Europa. Heeft hij de oplossing?

> Presentatie AVP aanpak

Om deze lezing te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

8. Workshop: “Be good and prove it”

Rob Eijsermans, Bex Communicatie

Hoe reageert u wanneer er vanuit de media om uw mening of input wordt gevraagd? Welk verhaal wilt u vertellen? Hoe zorgt u voor de juiste feiten, voorbeelden en argumenten? Rob Eijsermans geeft 15 tips voor succesvolle mediacontacten. 

> Presentatie tips voor mediacontacten

> Download tips

Om bovenstaande tips te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders.

Symposium 2018: Stay in control

Alle presentaties voor u verzameld
Tijdens het 13e Porcilis Symposium in Soesterberg stond het thema ‘Stay in control’ centraal en spraken we onder meer over de veranderingen die technologische innovatie met zich meebrengen. Een aantal enthousiaste sprekers verzorgde interactieve lezingen, waarbij deelnemers slimme tools gepresenteerd kregen om ‘in control’ te blijven.
We kunnen ons goed voorstellen dat u deze lezingen de moeite waard vindt om door te nemen. Zeker als u er niet bij was. Daarom hebben we hieronder alle lezingen voor u verzameld. Veel inspiratie toegewenst!

Lezingen Porcilis symposium 2018

1: 'The internet of swine things'

Carlos Piñeiro, dierenarts en directeur bij het Spaanse bedrijf PigChamp Pro, maakt een doorkijkje naar de kansen en mogelijkheden die data bieden voor het verbeteren van diergezondheid in de varkenshouderij.

Download lezing

2: ‘Ervaringen hoestmonitor RDI: Respiratory Distress Index’

Soundtalks ontwikkelde een hoestmonitor voor varkens, waarbij verontrustend veel hoesten geregistreerd wordt door microfoons in varkensstallen. Max Nuijens, dierenarts bij adVee, bespreekt zijn ervaringen met deze hoestmonitor en gaat ook nader in op de achterliggende problematiek en plan van aanpak.

Download lezing

3. ‘Mycoplasma en Circo’

Duitse varkenshouders vinden het erg belangrijk dat biggen die zij aankopen goed beschermd zijn tegen Circo en Mycoplasma.
Sonja Agten, Technical manager bij MSD Animal Health vertelt over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Mycoplasma en Circo.

Download lezing

4. ‘Gecontroleerde instroom van gelten’ en ‘grip op gezondheid’

Karien Koenders, dierenarts bij Topigs Norsvin Nederland, motiveert het belang van een gecontroleerde instroom van gelten en biedt tegelijkertijd randvoorwaarden en handvaten om hiertoe te komen. Ook komt de aangepaste gezondheidsmonitoring van Topigs Norsvin uitgebreid aan bod in haar lezing.

Download lezing

5. ‘IDAL. De toekomst is naaldloos’

Toine Cruijsen, Technical Manager bij MSD Animal Health Nederland, geeft tekst en uitleg over de toekomst van vaccineren. Naaldloos vaccineren biedt meerdere voordelen; zeker met de komst van de nieuwe IDAL 3G. Aan de hand van een simulatie worden de verschillen tussen vaccineren met de naald en naaldloos vaccineren goed in beeld gebracht.

Download lezing

6. ‘Spotfire: Dé tool om onderzoeksgegevens inzichtelijk te maken’

Naast hoogwaardige vaccins, biedt MSD Animal Health ook diverse serviceconcepten. Eén van die services, is Spotfire.  Victor Geurts, Technical Manager bij MSD Animal Health, licht in zijn presentatie de meerwaarde van Spotfire toe en maakt inzichtelijk hoe u met dit dashboard grip kunt houden op de varkensgezondheid.

Download lezing

7. ‘Inspiratiesessie Stay in control’

Tijdens het Porcilis Symposium stond er ook een uitdagende inspiratiesessie op het programma, waarbij deelnemers onder leiding van Gilbert Kin uitgedaagd werden om het maximale uit hun brein te halen. Het resultaat? Elk probleem is op te lossen, zolang je maar de juiste vragen stelt! Lees hier het verslag van deze inspiratiesessie.

Download lezing

Symposium 2017: Pitch & Pork

Wie innoveert, vernieuwt. Maar samen innoveren levert pas echt geweldige ideeën op. Tijdens het 12e Porcilis Symposium zijn we vanuit landgoedhotel de Wilmersberg in Twente in kleine teams aan de slag gegaan met innovatie vanuit varkensperspectief. Dat leverde prachtige nieuwe inzichten op! Natuurlijk werden er ook inspirerende wetenschappelijke lezingen gegeven. U kunt alle lezingen hieronder downloaden en bekijken!

Lezingen Porcilis Symposium 2017

Om onderstaande lezingen te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. 

1. Influenze of vaccination on PRRSv infection

Professor Paolo Martelli (President van de Europese varkensspecialisten ECPHM) over het effect van vaccinatie tegen hoog pathogene PRRS stammen en rol van vaccinatie in de epidemiologie van PRRSV. 

Download lezing

2. Innovation through the eyes of Porcilis® PRRS

Rika Jolie (Global Technical Director ResPig MSD-AH) over de veiligheid en werkzaamheid van Porcilis PRRS® en over het beheersen van PRRS  met behulp van een integrale aanpak: de MSD Integrated PRRS Solutions.

Download lezing

3. Gezondheidsproject ZuidOost

Maurice Moonen (dierenarts bij dierenartscentrum ZuidOost Nederland) over het Gezondheidsproject ZuidOost, waarbij acht bedrijven en twee praktijken samenwerken aan een regionaal gestructureerde controle/eradicatie van verschillende infecties.

Download lezing

4. Spotfire: De innovatieve tool voor data-analyse

Victor Geurts (Technical Manager MSD-AH Nederland) over het beter toegankelijk maken van beschikbare data uit alle diagnostische concepten van MSD Animal Health; zoals ResPig, InterCheck en andere serviceprocedures. 

Download lezing

5. IDAL. Innovatie is nooit af

Niki Nuijten (Marketing Manager Swine MSD Animal Health) over de IDAL en productinnovatie; de ontwikkelingen in vogelvlucht. Innovatie is nooit af! Blijf innoveren met producten en services. Denk klantgericht. 

Download lezing

6. DISC model

Altijd al willen weten waarom we reageren hoe we reageren? Roeland Wessels (eigenaar en Senior Consultant bij St Anna Advies en dagvoorzitter symposium) legt het uit aan de hand van het DISC model. 

Download lezing

7. Wat is innovatie eigenlijk?

Innoveren vanuit varkensperspectief klinkt goed. Maar wat is innoveren eigenlijk? En hoe werkt het? Roeland Wessels (eigenaar en Senior Consultant bij St Anna Advies en dagvoorzitter symposium) vertelt. 

Download lezing

8. Van innovatie naar praktijk

Innoveren vanuit varkensperspectief klinkt goed. Maar wat is innoveren eigenlijk? En hoe werkt het? Roeland Wessels (eigenaar en Senior Consultant bij St Anna Advies en dagvoorzitter symposium) vertelt. 

Download lezing

Symposium 2016: Mokum. Macro. Micro!

Tijdens het 11e Porcilis symposium ‘Mokum. Macro. Micro!’ gingen we in 2016 dieper in op PRRS-, mycoplasma- en circo-infecties. Wetenschap met een praktische touch: aan de hand van praktijkcases werd er in Amsterdam in groepsverband gewerkt aan een effectieve strategie. Ook PRRS Integrated Solutions werd gelanceerd: een handzame digitale app die de PRRS-aanpak per bedrijf daadwerkelijk structureert.

Lezingen Porcilis Symposium 2016

Om onderstaande lezingen te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. 

1. PRRS: state of the art

De geschiedenis en ontwikkeling van PRRS-vaccinatie
door Alex Eggen van AEVC

Download lezing

2. Een economisch model voor PRRS

Economische effecten van PRRS; incl. interventiestrategieën
door Christina Nathues van de Universiteit Bern

Download lezing

3. Integrated PRRS Solutions

Een gestructureerde aanpak voor PRRS
door Rika Jolie van MSD Animal Health

Download lezing

4. Immunologie van het varken

Alles over het vaccineren van biggen
door François Meurens van de Universiteit Nantes

Download lezing

5. Praktijkcasuïstiek mycoplasma

Een eerlijk verhaal over de uitdagingen rondom mycoplasma
door Hans Neleman van Dierenartsenpraktijk Beltrum

Download lezing

6. Risicofactoranalyse en aanpak mycoplasma

Wat zijn de risico’s van mycoplasma en hoe pakt u dat aan
door Victor Geurts van MSD Animal Health

Download lezing

Symposium 2015: Zeit für Zukunft

In 2015 vond het tiende Porcilis Symposium plaats in Tuttlingen, Duitsland. Tijdens dit jubileumjaar stond het thema ‘Zeit für Zukunft’ centraal. Er was genoeg te bespreken. Zo praatte Hans Nauwynck ons bij over de laatste inzichten rondom PRRS en brachten we een bezoek aan de hightech faciliteiten van Henkse-Sass Wolf; de producent van IDAL. Hieronder kunt u alle lezingen nog eens teruglezen.

Lezingen Porcilis Symposium 2015

Om onderstaande lezingen te downloaden dient u in te loggen, deze informatie is uitsluitend beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. 

1. Pathogenese en epidemiologie van PRRS

De evolutie van PRRS vanaf de 60-er jaren
door Hans Nauwynck van de Universiteit Gent

Download lezing

2. PRRS update

Nederlandse PRRS-situatie vanuit het ResPig databestand
door Victor Geurts van MSD Animal Health

Download lezing

3. Immunologie en vaccinologie van PRRS

Alles over de immuunrespons na vaccinatie
door Hans Nauwynck van de Universiteit Gent

Download lezing

4. De mogelijkheden van de IDAL

Intradermaal vaccineren verbetert het dierwelzijn
door Rika Jolie van MSD Animal Health


Download lezing

5. Een veilig circovaccin

Een nieuw combivaccin voor intradermale toepassing
door Melanie Sno-Gubbels van MSD Animal Health

Download lezing

6. Veldstudie gevaccineerde varkens

Diergezondheid en slachthuisresultaten; verschillen in vaccins
door Luuk Kaalberg van DGC ’t Wijdseland

Download lezing

7. Analyse uit ResPig

Uitkomsten serologisch onderzoek na vaccinatie
door Victor Geurts van MSD Animal Health

Download lezing