1. Actueel

Actueel

Op deze actualiteitenpagina vindt u een overzicht van onze nieuws items op het gebied van varkensgezondheid.

MSD Animal Health neemt minderheidsbelang in LeeO Precision Farming

MSD Animal Health heeft aangekondigd dat het een minderheidsinvestering heeft afgerond in LeeO Precision Farming BV (LeeO). MSD Animal Health zal de komende maanden ook de distributie van LeeO's digitale traceerbaarheidsoplossing voor varkens in geselecteerde markten op zich nemen. 

> Lees het volledige artikel 

Bezoek onze stand (1.D09) tijdens de
Dutch Pork Expo 2021

Op 12 en 13 oktober vindt de Dutch Pork Expo plaats in de Brabanthallen Den Bosch. U vindt ons in stand 1.D09. 
Tijdens de Dutch Pork Expo vertellen we u meer over flexibel vaccineren.
Ons uitgangspunt. Waar u ook voor kiest: met ons kunt u alle kanten op.

Ontdek de mogelijkheden tijdens uw bezoek aan Dutch Pork Expo. 

Zien we u daar?

> Dutch Pork Expo

Naaldloze PIA-vaccinatie goedgekeurd


De registratie voor naaldloze PIA-vaccinatie in de huid is goedgekeurd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk varkens met de IDAL te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, in de volksmond PIA genoemd. De PIA-vaccinatie kan vanaf drie weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL. Daarmee wordt 0,2 ml vaccin in de huid gebracht. Varkenshouders krijgen op deze manier een extra diervriendelijke mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen.

> Lees verder

 

Webinar: Grip op darmgezondheid

MSD Animal Health, De Oosthof Dierenartsen en De Heus Voeders organiseren op dinsdag 8 december van 20.00 tot 21.00 uur een online bijeenkomst over darmgezondheid: Toer de Boer. Deze bijeenkomst is exclusief bedoeld voor vleesvarkenhouders, zeugenhouders en medewerkers. 

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Grove vezels: van gezonde naar fitte zeugen
    De Heus Voeders
  • PIA Preventie: Pak deze onzichtbare vijand aan!
    MSD Animal Health
  • 21 jaar PIA
    De Oosthof Dierenartsen

> Aanmelden

 

We zien u graag online op 8 december!
Kunt u er niet 'live' bij zijn? Meldt u zich dan alsnog aan. U ontvangt na afloop een link waarmee u het webinar op een zelfgekozen moment kunt terugkijken.

Live-uitzending: “Een toekomst zonder COVID-19, AVP en PRRS: Utopie of werkelijkheid?”

Op 1 december organiseert MSD Animal Health i.s.m. Boerderij speciaal voor varkenshouders, periferie en dierenartsen een live-uitzending met Linda Janssen als host. In deze live-uitzending komen experts Hans Nauwynck, Erwin van den Born en Elzo Kannekens aan het woord. Deelname is gratis. U kunt zich vooraf registreren, zodat u op 1 december om 20.00 uur live mee kunt kijken of u kunt de uitzending op een later moment terugkijken.

> Registreren webinar

Nominatie PIA vaccin voor Agribusiness Award

De jury is van mening dat de ontwikkeling van een dergelijk vaccin een bijzonder knappe prestatie is. Het betreft een belangrijk gezondheidsprobleem in de varkenshouderij. Rendement voor de boer en marktpotentieel voor het vaccin lijken dan ook gegarandeerd. Proficiat met jullie nominatie!", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

MSD Animal Health: "We zijn trots dat een product van Nederlandse bodem Europa verovert. Met dit vaccin streven we naar een hogere winst op het varkensbedrijf en een lager antibioticagebruik. De ziekte kost varkenshouders gemiddeld 2-5 euro per vleesvarken door slechtere voederconversie, lagere groei en (acute) uitval van vooral (bijna) slachtrijpe varkens".

Uitreiking op 26 november
De genomineerden* voor de Boerenbusiness Agribusiness Award stellen zich de komende weken verder voor op Boerenbusiness. Intussen bereiden zij de presentatie voor de vakjury voor. Op 26 november wordt in een live-uitzending de Agribusiness Award 2020 uitgereikt op Boerenbusiness.nl.
* De andere genomineerden zijn: Lely Orbiter from Lely”, “Natutec Drone from Koppert Biological Systems”, “Mobile LG Lab from Limagrain

> Bekijk het volledige bericht

 

Betere vruchtbaarheid én gezondheid door leptospirose aanpak

In deze korte video deelt de van oorsprong Nederlandse varkenshouder Koen Schutte, uit de Duitse Noordzeekust, zijn aanpak voor de verbetering van vruchtbaarheid bij de zeugen.

Bekijk hiernaast de video.

> Meer video's bekijken?

> Meer over leptospirose

IDAL scoort een 8,1

Onlangs is er een klanttevredenheidsonderzoek over naaldloos vaccineren met IDAL uitgevoerd onder gebruikers. Het onderzoek wijst uit dat IDAL onder 93% van de gebruikers een 7 of hoger scoort op de vraag of ze IDAL zouden aanbevelen aan een collega, met een gemiddeld cijfer van een 8,1. 

> Meer over naaldloos vaccineren

Huidige generatie vaccins beschermen ook tegen nieuwe parvo stam

De nieuwe parvo cluster D stam, PPV-27a, wordt ook met een bestaande parvo component van de huidige generatie vaccins uit cluster getackeld. Na een infectie met deze nieuwe parvo stam, vertoont geen enkele gevaccineerde zeug uit het onderzoek op 90 dagen dode of gemummificeerde biggen. Dit in tegenstelling tot de controlegroep waar op dag 90 van de dracht 22 dode biggen en 44 gemummificeerde foetussen werden aangetroffen bij 8 zeugen.

> Lees meer over dit onderzoek

> Meer over leptospirose

PIA vaccin wint Animal Pharm Award voor “Beste nieuwe product”

Boxmeer, 30-1-2020, MSD Animal Health, ontvangt de Animal Pharm Award in de categorie “Beste nieuwe product” voor landbouwhuisdieren voor het vaccin Porcilis Lawsonia voor biggen tegen Lawsonia intracellularis.

“Deze categorie ontvangt de meeste nominaties, het is daarom waarschijnlijk een van de moeilijkste awards om te winnen,” aldus de jury. “De aanmelding was erg indrukwekkend, vol informatie die onomstotelijk de voordelen van het vaccin toonde”. Het is voor het tweede jaar op een rij dat een technologie van MSD’s varkensportfolio deze award heeft gewonnen. Afgelopen jaar won de IDAL 3G de award als de ideale oplossing voor naaldloze vaccinatie bij varkens.

Lawsonia intracellularis is een bacterie die PIA veroorzaakt. Een maagdarmziekte die op 80 tot 100% van de Europese varkensbedrijven voorkomt. PIA beïnvloedt de groei en ontwikkeling van het varken met aanzienlijke negatieve economische impact als gevolg.

Europese goedkeuring voor nieuw PIA-vaccin 

Bescherming tegen klinische verschijnselen, gewichtsverlies en sterfte veroorzaakt door Lawsonia Intracellularis met een immuniteit van 21 weken.

De Europese autoriteiten hebben goedkeuring verleend voor de registratieprocedure van het product PORCILIS® Lawsonia, een intramusculair vaccin tegen Lawsonia intracellularis (PIA) voor biggen.

PORCILIS® Lawsonia, krijgt de indicatie voor actieve immunisatie van biggen van drie weken leeftijd waarbij het zorgt voor een vermindering van: diarree, gewichtsverlies, beschadiging van de darm, bacteriële uitscheiding en uitval veroorzaakt door een infectie met Lawsonia intracellularis.  PORCILIS® Lawsonia mag gemengd worden met PORCILIS® PCV M Hyo.

Lawsonia intracellularis is een bacterie die ileïtis veroorzaakt, een maagdarmaandoening die ook bekend staat als porcine intestinal adenomatose (PIA). Als een van de meest voorkomende maagdarmproblemen in de wereld in de varkenshouderij, beïnvloedt ileïtis de groei en ontwikkeling van varkens, en heeft het een aanzienlijke negatieve economische impact. De ziekte is aanwezig op 80 tot 100% van de Europese bedrijven1.

In navolging op de positieve uitkomst van de gedecentraliseerde procedure, vervolgen de Europese landen het proces voor nationale registraties. Gedetailleerde productspecificaties worden beschreven in de bijsluiter (Summary of Product Characteristics (SPC)) en worden vertaald in alle talen uit de Europese Unie ter publicatie door individuele autoriteiten.

1 “Ileitis in nursery and fattening pigs – an underestimated disease” International Pig Topics, Dec 2018

> Lees meer over PIA

Stappenplan PRRS

Wilt u PRRS aanpakken? Lees dan dit nieuwe technisch bulletin met een handig stappenplan voor de PRRS aanpak op uw bedrijf en tips voor het bepalen van uw vaccinatiestrategie.

> Stappenplan PRRS

> Lees hier meer over PRRS

Ontdek de mogelijkheden van naaldloos vaccineren

Naaldloos vaccineren is sinds begin van dit jaar een stuk gemakkelijker geworden. Met de komst van de IDAL 3G Twin is het namelijk mogelijk twee vaccins in één keer toe te dienen. Daarom is het apparaat uitermate geschikt wanneer er grote aantallen biggen gevaccineerd moeten worden. Wat naaldloze vaccinatie met de IDAL 3G Twin voor jou kan betekenen? Dat zie je in deze fotoreportage.
(tip: zet je muiscursor op de afbeelding zodat de afbeelding en tekst stil blijven staan) 

1. Met de IDAL 3G Twin kun je gemakkelijk in de nek van de big vaccineren.

2. De bil is ook een geschikte plek voor naaldloze vaccinatie met IDAL.

3. Bij naaldloze vaccinatie is 0,1 ml nodig van elk vaccin. Een kleiner volume vermindert de kans op bijwerkingen. Biggen die minder last hebben van de vaccinatie gaan sneller weer drinken bij de zeug.

4. De IDAL 3G Twin is vergelijkbaar met de Mono. Het grote verschil is de dubbele kop en de dubbele flessenhouder, zodat er twee vaccins in geplaatst kunnen worden. Het nieuwste type IDAL is ergonomisch verbeterd en het materiaal van het handvat geeft meer grip. Ook de accu gaat langer mee.

5. Voor zeugen is een IDAL met een enkele kop geschikt. Uw vaccinatieschema overlegt u met uw dierenarts. Bij zeugen zijn er verschillende vaccinatieplaatsen.

6. En op de bil, kan gevaccineerd worden met IDAL. Handig, de zeug kan blijven liggen tijdens de vaccinatie.

7. Het resultaat van een zeugenvaccinatie op de bil: een kleine blaasje direct na de vaccinatie.

8. Zie hier het volume dat vanuit de IDAL de zeug in gaat. Doordat zich in de huid veel afweercellen bevinden, is 0,1 ml voldoende.

9. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor naaldloze vaccinatie op uw bedrijf zijn? Jos of Ton laten dit u graag zelf ervaren tijdens een demo op uw bedrijf.

> Vrijblijvende demonstratie

Stoer T-shirt cadeau bij inschrijving nieuwsbrief

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief van MSD Animal Health, boordevol tips en varkensnieuws. U krijgt dan dit stoere T-shirt cadeau. Op = Op!

PRRS aanpakken gaat veel verder dan alleen vaccineren

PRRS zorgt al bijna dertig jaar voor forse economische schade op veel varkensbedrijven. Opsporen van de bron op het varkensbedrijf zelf is noodzakelijk, stelt varkensdierenarts John van der Wielen van De Varkenspraktijk.

> Lees het hele artikel van Varkens.nl

> Naar varkens.nl

Interview met dierenarts Gerard van Eijden:

"Met minimale ingrepen het maximale resultaat bereiken"
Goede samenwerking, daaraan werkt dierenarts Gerard van Eijden met zijn klanten. Hij schroomt nieuwe technieken niet. Inzetten van chips voor identificatie, werken in een integratie, invoeren van werkprotocollen. Allemaal handvatten om zijn ultieme doel te bereiken: het maximale resultaat met minimale ingrepen.

> Lees het volledige interview

Stapje voor stapje naar meer euro's en waardering

Marcel Merkens paste door de jaren heen zijn bedrijfsvoering stukje bij beetje aan om gezondheidswinst te boeken. Er liggen protocollen en elke diergroep heeft zijn eigen kleur. Ook wordt er naaldloos gevaccineerd om kruisbesmetting via de naald te voorkomen. In het concept Valleivarken komt gezondheid tot uiting in rendement en waardering.

> Lees het volledige artikel uit Varkensbedrijf

Animal Pharm Award 2018 voor IDAL

MSD Animal Health is trots om aan te kondigen dat we de Animal Pharm Award 2018 hebben ontvangen voor Best New Food Animal Product voor onze IDAL familie: apparaten voor naaldloze toediening van varkensvaccins in de huid. Volgens de juryleden kan "deze technologie een gamechanger in vaccins zijn".

> Lees het volledige bericht

> Meer over naaldloos vaccineren

Vragen over varkensgezondheid?

De varkensexperts van MSD Animal Health stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen! Stuur ons een bericht. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

> Stuur een bericht