1. Geitenkompas

Het Geitenkompas

Voor geiten heeft MSD Animal Health geen medicijnen geregistreerd. Wel ondersteunen wij de geitensector op gezondheidsgebied, met name op het preventieve vlak. Samen met praktiserend dierenartsen hebben we nu een handleiding opgesteld, genaamd: ‘Het Geitenkompas’.

Deze leidraad is ingedeeld in een algemeen deel, gericht op de hoofdlijnen en managementmaatregelen die bij alle verschillende groepen op een geitenbedrijf toe te passen zijn. De overige hoofdstukken binnen het Kompas zijn gericht op de verschillende levensfasen van geiten.

Download hier het volledige Kompas, of lees hieronder welke hoofdstukken er zijn, en welke u het beste kunt gebruiken.

Algemeen

In grote lijnen het bedrijf overlopen, dat kan met het algemene hoofdstuk. Het gaat over voeding, water, management en klimaat. Krijg een indruk hoe het bedrijf ervoor staat.

Drachtige geit

Melkgevende geiten tot 6 á 8 weken voor aflammeren. Zij zijn de groep op het bedrijf waar u regelmatig mee in contact komt. In veel gevallen zijn dit de dieren waar de kost mee wordt verdient. Doorloop de punten en ontdek wat voor uw bedrijf mogelijke verbeterpunten zijn.

Object reference not set to an instance of an object.

Drachtig opfoklam

Ze staan te trappelen, geiten die bijna hun eerste lactatie instromen. Geef ze een vlotte en makkelijke start door de omstandigheden zo goed mogelijk te regelen.

Object reference not set to an instance of an object.

Aflammerende geit

Een meilpaal is bereikt. Een nieuw leven is geboren met als gevolg de start van een lactatie. Hoe gezonder de omstandigheden, hoe productiever de geit.

Lam biestfase

Misschien wel de meest cruciale fase in het leven van een geit. Zonder weerstand komt het dier ter wereld en is daarom sterk afhankelijk van de belangrijke eerste voedingsstoffen die het binnenkrijgt. Biest is de eerste en meest belangrijke afweer tegen ziekteverwekkers. Zorg er dus voor dat ook deze fase zorgeloos verloopt.

Lam aanleerfase

De kleuters onder de geiten, speels en vrolijk dat ze zijn, hebben nog veel te leren. Wanneer dit onder gezonde omstandigheden gebeurd is het een fase om vooral te genieten van gezonde, vrolijk dartelende dieren.

Object reference not set to an instance of an object.

Lam melkgroeifase

De sterk groeiende geitenlammeren benutten wanneer de omstandigheden juist zijn, echt iedere druppel melk en iedere nutrient. Ze groeien maximaal en hebben dus ook zeker uw aandacht nodig. Check met het Kompas of u aan alles heeft gedacht.

Lam herkauwfase

De malende bekken van de jonge dieren, een prachtig gezicht. Zeker met in het achterhoofd dat u alles goed geregeld heeft. Benieuwd of u aan alles heeft gedacht? Kom erachter met het Geitenkompas.

Object reference not set to an instance of an object.

Jonge geit

Of het nu gaat om een toekomstige melkgeit of een minder bevoorrechte kuddegenoot, alle jonge geiten blijven doorgroeien als kool. Iedere tegenslag op de weerstand of gezondheid is er één teveel. Want u wil toch het liefst van iedere geit de maximale potentie bereiken?  Ga ermee aan de slag.

Geit dekgroep

Na een selectie op de potentieel veelbelovende geiten, start de fase waarin ze bevrucht worden en daarmee hopelijk drachtig blijken. Ook in deze groep dieren wilt u geen tegenslagen ervaren die voor een vermindert resultaat (in aantal voldragen drachten) zorgen. Zorg dus goed voor de geit en de invloeden op de geit aan de hand van het Geitenkompas.

  • Document-voor-iedereen-ingelogd (txt, 0 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen