Home  > Rundvee  > Aandoeningen  > Parasieten en insecten  > Aanpak van parasieten en insecten

Aanpak en preventie van parasieten en insecten

MSD Animal Health helpt u om tijdig parasieten en insecten te bestrijden.

Ons portfolio van geneesmiddelen voor de preventie en aanpak van parasieten en insecten bestaat uit vaccins, endo- en ectoparasitica.

Onze geneesmiddelen

Ons portfolio van geneesmiddelen voor de aanpak van parasieten en insecten bestaat uit endo- en ectoparasitica en vaccins, namelijk:

 • Butox Protect, een pour on suspensie. Het product kan worden ingezet voor de behandeling, preventie of controle van infestaties met bepaalde soorten vliegen en luizen bij rund en schaap.
 • Bluevac BTV 8 een vaccin voor de actieve immunisatie van schapen ter voorkoming van viremie en ter vermindering van klinische symptomen veroorzaakt door het BTV 8 en voor actieve immunisatie van runderen vanaf een leeftijd van 2,5 maanden ter voorkoming van viremie veroorzaakt door het BTV 8.
 • Bovilis Longworm, een suspensie voor orale toediening bij runderen. Het is een vaccin tegen longworm (Dictyocaulus viviparus) ofwel parasitaire bronchitis.
 • Bovilis Ringvac, een injecteerbaar vaccin tegen ringworm (Trichophyton verrucosum), ofwel ringschurft.
 • Panacur SR Bolus, een gastro-intestinale bolus, voor de bestrijding van bepaalde soorten maagdarmworminfecties en longworminfecties.
 • Repidose, gastro-intestinale bolus, voor de ontworming van runderen van 100-250 kg lichaamsgewicht [Repidose 5] en voor de ontworming van runderen van 250-400 kg lichaamsgewicht [Repidose Forte]. Het product is specifiek bedoeld voor de bestrijding van maagdarmwormen, longwormen en lintwormen tijdens het weideseizoen.

Voor meer informatie kunt u vanzelfsprekend ook bij uw dierenarts terecht.

Butox Protect

Butox Protect is een pour on suspensie voor rund en schaap. Het product kan worden ingezet voor de behandeling en preventie van infestaties met: – bloedzuigende luizen – bijtende luizen – schapenluisvlieg. Controle van steekvliegen en overlast veroorzakende vliegen (Musca spp., Hippobosca spp.) bij runderen.

Butox Protect is tot tien weken werkzaam tegen vliegen en luizen en is als pour-on toe te dienen.

Vliegenbehandeling bij Rund

Behandeling en preventie van infestaties met de volgende ectoparasieten:

 • Bloedzuigende luizen (Linognathus vituli, Haematopinus eurysternus)
 • Bijtende luizen (Bovicola bovis)

En/of controle van:

 • Steekvliegen (Stomoxys calcitrans, Haematobia spp.) en overlast veroorzakende vliegen (Musca spp., Hippobosca spp.)

Vliegenbehandeling bij Schaap

Behandeling en preventie van infestaties met de volgende ectoparasieten:

 • Bloedzuigende luizen (Linognathus ovillus)
 • Bijtende luizen (Bovicola ovis)
 • Schapenluisvlieg (Melophagus ovinus)

Butox Protect is tot tien weken werkzaam tegen vliegen en luizen en is als pour-on toe te dienen.

Bluevac BTV 8

Bluevac BTV 8 een vaccin voor de actieve immunisatie van schapen ter voorkoming van viremie en ter vermindering van klinische symptomen veroorzaakt door het blauwtongvirus serotype 8 en voor actieve immunisatie van runderen vanaf een leeftijd van 2,5 maanden ter voorkoming van viremie veroorzaakt door het blauwtongvirus serotype 8.

Bovilis Longworm


Bovilis Longworm is een suspensie voor orale toediening bij runderen.
Het vaccin is geschikt voor de actieve immunisatie van kalveren vanaf de leeftijd van 6 weken tegen parasitaire bronchitis, veroorzaakt door Dictyocaulus viviparus.

Bovilis Ringvac


Bovilis Ringvac is een vaccin dat kan worden ingezet voor de actieve immunisatie van runderen tegen ringworm, veroorzaakt door Trichophyton verrucosum.

Panacur SR Bolus

Panacur SR bolus is een middel dat kan worden ingezet tegen gastro-intestinale wormen, namelijk voor:

 • Bestrijding van maagdarmworminfecties, veroorzaakt door volwassen en onvolwassen stadia van Ostertagia spp., Trichostrongylus spp., Haemonchus spp., Cooperia spp. en Oesophagostomum spp..
 • Bestrijding van longworminfecties, veroorzaakt door volwassen en onvolwassen stadia van Dictyocaulus viviparus.

Repidose 5 en Repidose Forte

Repidose is een bolus voor runderen die kan worden ingezet voor de ontworming van runderen van 100-250 kg lichaamsgewicht [Repidose 5] van runderen 250-400 kg lichaamsgewicht [Repidose Forte]. Het product is specifiek bedoeld voor de bestrijding van volwassen en larvale stadia van maagdarmwormen, longwormen en lintwormen bij rundvee tijdens het weideseizoen.

Geïnteresseerd in diergezondheid?

Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?

Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie en advies over:

IBR en BVD, Pak ze samen aan!

Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.

Voorkom BRD en Kalverdiarree

Door luchtwegproblemen (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen. 

Mastitis: Veel voorkomend en veel impact

Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.