1. Wormpreventie

Wormpreventie

In de weide kan rundvee besmet raken met wormen. Vooral bij kalveren en pinken kunnen wormen grote schade aanrichten. Soms worden ook volwassen koeien in de weide ernstig besmet met wormen. Bij rundvee komen zowel longwormen als maagdarmwormen voor.

 

> Aanpak wormpreventie

Longworminfecties op melkveebedrijven

In de weide loopt het jongvee een groot risico besmet te raken met longworm (Dictyocaulus viviparus). De larven worden via het gras opgenomen en maken een trektocht door het lichaam. De schade die een longworminfectie aanricht is onherstelbaar. Een zwaar besmet dier kan duizenden longwormen in de longen hebben. De gevolgen hiervan zijn:

  • Hoesten en ernstige benauwdheid
  • Groeivermindering en ontwikkelingsachterstand
  • Toegenomen vatbaarheid voor virussen en bacteriën
  • Sterfte onder kalveren
  • Productievermindering bij melkkoeien

Een van een ernstige longworminfectie genezen kalf loopt het risico onvoldoende uit te kunnen groeien tot een volwaardig ontwikkelde koe. Runderen vaccineren voordat ze voor het eerst de wei in gaan is een belangrijk onderdeel van preventie.

> Voorkomen van longworminfectie

Longworm ligt levenslang op de loer

Longworm is niet alleen een bedreiging voor jongvee. Een uitbraak in een koppel melkkoeien kan desastreuze gevolgen hebben. Met name veehouders die na jaren opstallen weer gaan weiden, lopen gevaar. Weidegang tijdens de opfokperiode kan problemen voorkomen. Daarbij is aandacht voor de opbouw van immuniteit tegen longworm wel noodzakelijk.


> Lees het gehele artikel 

 

Wat is Longworm en hoe te voorkomen

Ieder jaar worden veehouders geconfronteerd met longworminfecties bij vee dat de wei in gaat. Deze infecties leiden tot flinke schade. Hoe zijn risico’s van longworminfecties te beperken. Hoe ontstaat de schade aan de longen en wat kunt u doen om dit te voorkomen. Mieke Vrijenhoek, dierenarts – patholoog bij MSD Animal Health, legt het u in deze video uit.

Longworm preventie

Longworminfecties treden regelmatig op bij jongvee dat naar buiten gaat. Schade aan de longen kan aanzienlijk zijn. Vaak zie je dat deze dieren behoorlijk achterblijven in groei en ontwikkeling. Dierenarts A. Roest van Dierenkliniek t Leidse land houd het 6-4-2 schema aan. Het combineren van preventie  door middel van vaccinatie met het blootstellen van de dieren aan longwormen in de wei zorgt voor een levenslange bescherming.

Maagdarmwormen

Worminfecties bij rundvee

Worminfecties komen op alle melkveebedrijven met weidegang voor. Afhankelijk van de hoeveelheid wormen, kunnen infecties leiden tot een ernstig ziektebeeld. Worminfecties spelen vooral een rol tijdens de jongvee-opfok. Echter, ook bij melkvee kunnen (onzichtbare) worminfecties voorkomen.

Verspreiding van infectie

Long- en maagdarmwormen verspreiden zich via eitjes en de daaruit voortgekomen larven. Als kalveren in het voorjaar larven opnemen, zullen die zich tot volwassen wormen ontwikkelen die vervolgens eieren uit gaan scheiden. Hierdoor stijgt de infectiedruk en neemt de kans op problemen toe.

Groeivertraging veroorzaakt 90% van de schade

Longworminfecties uiten zich vooral door dieren die hoesten. Bij zware infecties met maagdarmwormen ziet men vooral vermagering; opvallend is dat meestal geen diarree wordt gezien. Deze verschijnselen zijn vaak het topje van de ijsberg. De grootste schade (zo’n 90%), treedt op bij de minder zwaar besmette dieren en bestaat uit groeivertraging.

Lees meer op onze pagina speciaal voor dierenartsen en professionele veehouders.

Benieuwd hoe u wormpreventie kunt aanpakken?