Longgezondheid

Dag in dag uit doet u uw best om uw jongvee gezond groot te brengen en duurzaam te produceren. Toch liggen er altijd gevaren op de loer. Longontsteking is er daar één van. Dit is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte.
Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Op deze pagina leest u alles over het voorkomen van longontsteking en wat dat u kan opleveren.
'Ik zag nóóit iets aan mijn kalveren. Toch kon mijn dierenarts onzichtbare longontsteking aantonen.'
'Geweldig! Mijn jongvee doet het als vaars stukken beter sinds ik koos voor de preventieve aanpak.'
Preventie van longontsteking betaalt zich uit
De longen van uw kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Voorkom longontsteking en bekijk hier wat het u kan opleveren.


Ziekteverwekkers in kaart brengen
Longontsteking met blijvende schade komt vaak voor. Maar longontsteking laat zich niet altijd klinisch opmerken bij kalveren. Uw dierenarts kan middels de BRD QuickScan in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij uw kalveren; door bloed te tappen bij 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd. Deze monsters worden onderzocht op afweerstoffen tegen de belangrijkste verwekkers van longontsteking.
Interesse in een BRD QuickScan? Laat dan uw gegevens achter, zodat wij uw dierenarts hierover kunnen contacteren.
Longproblemen op vleeskalverbedrijven
Kalveren op vleeskalverbedrijven komen van veel verschillende melkveebedrijven en lopen daarmee een verhoogd risico. Daarnaast hebben de kalveren bijna dezelfde leeftijd. Dit verhoogt de kans op besmetting. Schadelijke infecties kunnen op twee manieren plaatsvinden:
- Ziektekiemen die al in het kalf zitten kunnen zich vermeerderen
- Verspreiding van kalf naar kalf
Opvang, voeding, huisvesting, klimaat, infectiedruk en het voorkomen van stress zijn belangrijke zaken om op orde te hebben.
Veel gesignaleerde veroorzakers van luchtweginfecties in de vleeskalverhouderij zijn Mannheimia haemolytica, Para-influenza 3 virus en Mycoplasma bovis. Daarnaast worden ook BRSV en IBR virus gevonden. Veel aangetroffen wordt ook Pasteurella multocida, maar deze ziekteverwekker heeft doorgaans veel minder impact dan bovengenoemde ziekteverwekkers.

Het ontstaan van longontsteking
De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken.
Het combineren van verschillende preventieve maatregelen gedurende het jaar rond bevordert de weerstand en houdt zo de infectiedruk op het bedrijf laag.
Bekijk in de video wat er gebeurt bij longontsteking
Wat je niet kan zien
Misschien ziet u op uw bedrijf geen kalveren die hoesten? Dat wil echter niet zeggen dat er niets aan de hand is of dat uw kalveren geen risico lopen. Daarom hebben we voor u een tool ontwikkeld waarmee u een kijkje kunt nemen in het kalf. Hier ziet u hoe longontsteking, ondanks dat u niets ziet aan de buitenkant van het kalf, toch de longen van jonge kalveren kan beschadigen. Ontdek hoe het onzichtbare gevaar van longontsteking snel een ernstige impact kan hebben op uw rundveebedrijf.

Benieuwd hoe u de longgezondheid van uw kalveren aan kunt pakken?
Lees meer op onze pagina speciaal voor dierenartsen en professionele veehouders.
Aanpak BRD