Het Bovine Respiratory Disease (BRD) complex is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand en veroorzaakt grote economische verliezen op rundveebedrijven. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte. De schade door BRD bestaat uit kortetermijnschade zoals zorg-, groei- en ontwikkelingsachterstand, behandelkosten, extra arbeid en sterfte. Maar zeker zo belangrijk is de langetermijnschade: minder melkproductie.
Door te vaccineren tegen BRD kunt u schade voorkomen en kan het jongvee van uw klanten uitgroeien tot gezonde, efficiënt producerende, duurzame melkkoeien.
Preventie van BRD
Het voorkomen van BRD bij de kalveren van veehouders is essentieel voor een gezonde opfok. Vaccinatie beschermt tegen BRD
De veehouder zag nóóit iets aan zijn kalveren. Toch kon ik subklinische BRD aantonen.’
Nieuwe animatie over longgezondheid
Maar liefst 25% van de kalveren krijgt in het eerste jaar longontsteking. Dit kan tot grote verliezen leiden. Niet alleen bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Helaas laat longontsteking zich niet altijd klinisch opmerken.
Om meer bewustzijn te creëren rondom het belang van longgezondheid, hebben we een animatie ontwikkeld.
Bekijk de animatie en breng deze onder de aandacht bij veehouders!
De Kijk van Kuijk 1 en 2:
BRSV en PI-3 virus, nauw verwant!
Mannheimia haemolytica, PI-3 virus en BRSV worden aangetoond bij meer dan 85% van de BRD-cases op melkveebedrijven. Reden genoeg om u van extra wetenschappelijke, praktijkgerichte achtergrondinformatie te voorzien. Wist u bijvoorbeeld dat het PI-3 virus wel degelijk stevige BRD kan veroorzaken gepaard gaande met productiviteits-, gezondheids- en welzijnsverliezen? U leest er meer over in ons Technical Bulletin dat u hieronder kunt downloaden. BRD-problemen kunnen vooral voorkomen worden door een holistische benadering, waarbij ‘state-of-the-art’ management en vaccinaties hand in hand gaan. Lees hier meer over in onderstaand Review Artikel.


De Kijk van Kuijk 3:
Mannheimia bij kalveren & koeien
Mannheimia haemolytica is een bacterie die een agressieve rol vervult binnen het BRD-complex. Deze bacterie kan zowel als primaire en als secundaire pathogeen toeslaan bij zowel kalveren als koeien. In ons webinar ‘Tips & Tricks voor Mannheimia preventie bij koeien en kalveren’ is dit uitgebreid aan bod gekomen. Omdat we het belangrijk vinden dat kennis rondom de ‘grote 3’ (Mannheimia haemolytica, PI-3 virus en BRSV) beschikbaar blijft, kunt u hieronder nog eens de presentatie van het webinar downloaden of het webinar terugluisteren.
Wat je niet kan zien
Misschien ziet u bij de veehouders geen kalveren die hoesten? Dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is, of dat kalveren geen risico lopen op BRD. Daarom hebben we voor u een tool ontwikkeld waarmee u een kijkje kunt nemen in het kalf. Hiermee kunt u veehouders laten zien wat er in de longen gebeurt, ondanks dat het dier geen symptomen van BRD vertoont.


BRD Support
BRD met blijvende schade komt vaak voor. Maar BRD laat zich niet altijd klinisch zien bij kalveren.
Wij kunnen u ondersteunen met serologische diagnostiek via de BRD QuickScan. Zo kunnen we in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij de kalveren van de veehouder. U tapt bloed van 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd. Dit bloed onderzoeken we op afweerstoffen tegen de belangrijkste BRD verwekkers.
Meer weten over de BRD QuickScan? Laat dan uw gegevens achter, zodat we u hierover kunnen contacteren.
Preventie van Longontsteking betaalt zich uit
De longen van kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en later de productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe.
Voorkom longontsteking en bekijk hier wat het de veehouder kan opleveren.


Ervaringen Mannheimia uitbraak: twee dierenartsen aan het woord
Dierenartsen Judith de Jong van praktijk Zuidwest-Drenthe en Jeroen Houwing van dierenartsenpraktijk Noord-West Groningen, diagnosticeerden recentelijk een Mannheimia uitbraak bij volwassen melkvee. Voor beiden was het de eerste keer dat ze deze ziekte vast stelden bij grootvee. Lees meer over het verloop van de ziekte, de symptomen, de schade en diagnostiek.
Lees hieronder het interview;
Voorkom longontsteking
Kan jongvee nog optimaler opgroeien? En wilt u ook de vroegste en snelste bescherming van elk kalf?
1. Krijg inzicht in circulerende ziekteverwekkers op het rundveebedrijf
2. Bescherm de kalveren
3. Maak de omstandigheden voor het jongvee optimaal
Lees hier hoe u dat precies aanpakt!

A-specifieke afweersysteem van een jong kalf
De a-specifieke immuniteit van een kalf is de eerste verdedigingslijn tegen een virale of bacteriële infectie. In deze video kunt u zien hoe dit a-specifieke afweersysteem bij een jong kalf reageert. Én hoe vaccinatie bescherming biedt tegen verschillende respiratoire pathogenen, onder andere door stimulatie van receptoren en cytokinen die de respons van de anti-virale a-specifieke immuniteit beïnvloeden.

BRD Preventieplan
Voor de preventie van BRD is vaccinatie cruciaal. Daarnaast zijn ook overige maatregelen van belang:
- Goede huisvesting
- Goed stalklimaat
- Verstrek biest
- Goede voeding
- Voorkom kalverdiarree
- Bestrijd IBR en BVD
Nieuw BRD-vaccin
BRD vraagt om vroege bescherming. Vaccinatie is een belangrijk onderdeel van BRD preventie. Hoe eerder een kalf kan worden beschermd, des te kleiner het risico op een negatieve productie-impact op latere leeftijd.
Door te vaccineren tegen BRD kunt u schade voorkomen en kan het jongvee van uw klanten uitgroeien tot gezonde, efficiënt producerende, duurzame melkkoeien.

Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en informatie over rundvee gezondheid door MSD Animal Health.
Heeft u een vraag over BRD?
Graag helpen we u om samen BRD bij veehouders te voorkomen.
Neem contact op met uw Rayon Manager of met één van onze MSD Dierenartsen.
U kunt contact opnemen door te bellen met 0485-587652, of stuur een e-mail naar janine.vocht@merck.com