Meerdere generaties ervaren nadelige gevolgen van hittestress drachtige koe

Home  > Rundvee  > Content  > Meerdere generaties ervaren nadelige gevolgen van hittestress drachtige koe

Meerdere generaties ervaren nadelige gevolgen van hittestress drachtige koe

Het effect van hittestress op de ongeboren vrucht is groot. Na de geboorte zijn deze kalveren minder capabel om voedingsstoffen op te nemen en de groei loopt achter op soortgenoten. Eenmaal volwassen, produceren deze kalveren minder melk dan soortgenoten waarvan de moeder geen hittestress heeft doorgemaakt.

Dit negatieve effect toont zich ook in de volgende generatie kalveren. Nakomelingen blijken minder optimaal melk te kunnen produceren als gevolg van hittestress bij het moederdier van twee generaties terug. Dat blijkt uit meerdere studies en recent Amerikaans onderzoek* bevestigd deze conclusies. 

In augustus was langdurig sprake van hoge temperaturen. De kans op hittestress gevolgen bij de nieuwgeboren kalveren van de komende weken is daardoor groot. Geef ze daarom wat extra aandacht en beperk daarmee langdurige effecten zoals verminderde voeropname. 

Hoe? Controleer op biestkwaliteit, verdeel eventueel meerdere porties biest over één dag om zoveel mogelijk antistoffen te voeden. Daarnaast is het verstandig om de eerste 7 dagen van de (kunst)melkgift ook nog minimaal 150 ml biest bij te mengen. Dat kan ook met biest van een ander gezond moederdier, mocht er te weinig van de eigen moeder over zijn. Dit verhoogt de weerstand van de kalveren en verlaagd de kans op diarree- en luchtwegproblemen. Als hierbij de biest ook nog verrijkt is door vaccinatie van de moederdieren, dan is alles gedaan om de problemen door de hitte bij pasgeboren kalveren te voorkomen.

*Artikel: Laporta et al.: Late-gestation heat stress impairs daughter and granddaughter lifetime performance:Journal of Dairy Science volume 103, issue 8, P7555-7568, August 01, 2020