1. Vliegenbestrijding

Vliegenbestrijding

MSD Animal Health helpt u graag om vliegen en luizen op afstand te houden.

Stop vliegen, kom in actie!

Ectoparasieten, zoals vliegen, zorgen voor meer dan overlast alleen en de bedrijfsschade die ze veroorzaken wordt meestal onderschat.

Naast dat ze hinderlijk zijn en het dierwelzijn aantasten, hebben ze ook een economische impact. Bekijk deze tabel maar eens. Wist u dat afhankelijk van het seizoen 2 vliegen zich binnen één maand voortplanten tot een populatie van 200 vliegen. Dat betekent 1 miljoen vliegen binnen 4 maanden. Gelukkig kunt u vliegen effectief bestrijden!

> Bestrijd vliegen

Hoe voorkomt u een hinderlijke vliegenplaag?

De informatie op deze website is uitsluitend gericht aan professionele dierhouders en dierenartsen.

Log in en lees meer

3 stappen om een vliegenplaag te voorkomen

Vliegen kunnen zich zeer snel vermeerderen. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur kunnen twee vliegen binnen één maand 200 vliegen worden. Dat zijn 1 miljoen vliegen binnen 4 maanden

Vliegenbestrijding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voorkom dat vliegen plaatsen vinden waar ze eieren kunnen leggen
  2. Voorkom dat larven zich kunnen verpoppen
  3. Het doden van volwassen vliegen, op het dier en in de stal

Een effectieve vliegenbestrijding begint op het moment dat er weinig vliegen zijn. Het is daarom belangrijk om te starten met de bestrijding van vliegen wanneer de eerste vliegen worden waargenomen.

Situatie 1:

Evolutie van vliegenpopulatie zonder behandeling

Situatie 2:

Evolutie van vliegenpopulatie met curatieve behandeling

Situatie 3:

Evolutie van vliegenpopulatie met preventieve behandeling

Start bij de 1e vlieg!

In de lente zijn er nog relatief weinig vliegen, maar zodra de temperatuur stijgt, neemt het aantal vliegen snel toe. Vliegen vermeerderen zich bij temperaturen boven 12 graden Celsius.

Wanneer er geen actie wordt ondernomen tegen de vliegen kan de vliegenpopulatie na een maand hinderlijke omvang bereiken en overlast veroorzaken. Het aantal vliegen groeit verder en de overlast en onrust in de koppel worden groter. Als er geen behandeling wordt ingesteld neemt het aantal vliegen na de lente snel toe, bereikt het een maximum van juni tot november.

Niet alleen in de lente en zomer kunnen vliegen voor overlast zorgen, ook in de herfst (tijdens warmere perioden) zijn er nog veel vliegen. Door tijdig te behandelen en de behandeling regelmatig te herhalen wordt opbouw van de vliegenpopulatie (en dus van de populatie eieren, maden en poppen) voorkomen.

Welke ectoparasieten zorgen voor overlast?

Vliegen en luizen veroorzaken overlast en zijn hinderlijk voor rundvee en schapen. 
Hieronder vind u een overzicht van de meest voorkomende plaaggeesten.