1. Longgezondheid

Longgezondheid

De longen van runderen zijn ontzettend belangrijk. De productie van melk en groei vraagt veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstof en koolzuur uitwisseling. Luchtwegaandoeningen (Bovine Respiratory Disease (BRD)) kunnen daarom tot grote verliezen leiden. De belangrijkste zijn: sterfte, behandelkosten, ongunstige voederconversie, groeiachterstand en minder melkproductie. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Veehouders:  “Preventie van longontsteking bij kalveren is een bewuste keuze”

Na kalverdiarree is longontsteking de belangrijkste ziekte en oorzaak van uitval onder opfokkalveren. Steeds vaker kiezen veehouders voor vaccinatie om longontsteking onder kalveren te voorkomen. Minder jongvee vraagt om meer preventieve zorg.

Uit een omvangrijke enquete onder ruim 8.000 melkveehouders in Nederland blijkt dat veehouders heel bewust kiezen voor vaccinatie van hun kalveren. Op de vraag om welke redenen men vaccineert tegen longontsteking springen er 3 antwoorden uit.

Als belangrijkste reden geven de meeste veehouders (44%) aan te vaccineren omdat gezond opgegroeide kalveren als melkkoe op latere leeftijd beter produceren.  

Download het gehele artikel

Animatie video: longontsteking bij kalveren

De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken. Wat doen ziekteverwekkers dan in de longen van het kalf?

Meer over vaccinatie

Kwaliteit van jongvee-opfok belangrijker dan ooit

Wormpreventie voor weideseizoen van belang

Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder verwachten veel van de vaarzen op hun bedrijf. Aan de kwaliteit van de jongvee-opfok stellen ze dan ook hoge eisen.

  • Advertorial longworm (pdf, 161 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Welke ziekteverwekkers worden aangetoond bij kalveren met longproblemen?

LongRadar laat de percentages van belangrijke longpathogenen over 2016 zien. Deze cijfers komen uit het ResCalf programma. Dit is een goed vertrekpunt voor vaccinatie en andere preventieve maatregelen.

  • LongRadar Nederland 2016 (pdf, 819 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen