1. Koevliegvrij

Vliegenbestrijding

MSD Animal Health helpt u graag om vliegen en luizen op afstand te houden. Op deze pagina vindt u informatie over effectief vliegen bestrijden, efficiënte maatregelen en een snelweg naar uw dierenarts. #koevliegvrij

 

Stop vliegen, kom in actie!

Ectoparasieten, zoals vliegen, zorgen voor meer dan overlast alleen en de bedrijfsschade die ze veroorzaken wordt meestal onderschat.

Naast dat ze hinderlijk zijn en het dierwelzijn aantasten, hebben ze negatieve invloed op de productiviteit van de veestapel en daarmee dus ook een economische impact. Bekijk deze tabel maar eens. Wist u dat afhankelijk van het seizoen, 2 vliegen zich binnen één maand voortplanten tot een populatie van 200 vliegen. Dat betekent 1 miljoen vliegen binnen 4 maanden. Gelukkig kunt u vliegen effectief bestrijden!

> Stop vliegen, kom in actie

Start bij de 1e vlieg!

In de lente zijn er nog relatief weinig vliegen, maar zodra de temperatuur stijgt, neemt het aantal vliegen snel toe. Vliegen vermeerderen zich bij temperaturen boven 12 graden Celsius.

Wanneer er geen actie wordt ondernomen tegen de vliegen kan de vliegenpopulatie na een maand hinderlijke omvang bereiken en overlast veroorzaken. Het aantal vliegen groeit verder en de overlast en onrust in de koppel worden groter. Als er geen behandeling wordt ingesteld neemt het aantal vliegen na de lente snel toe, bereikt het een maximum van juni tot november.

Niet alleen in de lente en zomer kunnen vliegen voor overlast zorgen, ook in de herfst (tijdens warmere perioden) zijn er nog veel vliegen. Door tijdig te behandelen en de behandeling regelmatig te herhalen wordt opbouw van de vliegenpopulatie (en dus van de populatie eieren, maden en poppen) voorkomen.

> Bestrijd vliegen

Exit vliegen?

De dierenarts is de aangewezen persoon als het gaat om bedrijfsspecifiek advies omtrent vliegenbestrijding van uw veestapel. Daarnaast bent u de ervaringsdeskundige met vaak generaties aan gebruiken om het ongewenste ongedierte van uw erf te weren. Dus voorkom ook dit jaar samen een vliegenplaag. Met een voor u vertrouwde aanpak.

Wilt u direct contact leggen? Dan kan met onderstaand invulformulier. Met een paar bedrijfsspecifieke kenmerken, verstuurt u binnen 1 minuut een vliegenbestrijdingsverzoek naar uw eigen dierenarts.

Geheel anoniem ontvangen u en de door u aangegeven dierenartspraktijk, de ingevulde wensen met een eventueel ook al een berekening van benodigdheden om vliegen effectief en efficiënt te bestrijden.

Vul direct in >

Vliegenbestrijding – rekentool

Vul hieronder uw voorkeuren in en stuur ze direct naar uw eigen mail en die van uw dierenarts. Wanneer u bent ingelogd berekent dit systeem automatisch de meest efficiënte en effectieve bestrijding van ectoparasieten gebaseerd op uw veestapel. Die berekening wordt toegevoegd aan de e-mail. Zo weet uw dierenarts ook vliegensvlug wat uw wens is qua vliegenbestrijding. De door u ingevulde bedrijfskenmerken en voorkeuren worden enkel naar uzelf en de dierenarts opgestuurd, nadat u op verzenden klikt. Deze informatie wordt niet in het msd-klantenbestand opgeslagen, noch gebruikt voor marketing doeleinden.

Korte meppen met Koevliegvrij.nl!

Wat zijn uw wensen qua vliegenbestrijding?

Stap 1 van 2
Wat is de omvang van uw veestapel?
300kg+
Koe
100kg - 300kg
Pink
tot 100kg
Kalf
Gewenste behandelperiode

Privacy statement

* Privacy statement: uw persoonsgegevens worden rechtstreeks opgestuurd naar de door u gekozen dierenartspraktijk welke uw gegevens verder verwerkt. MSD Animal Health slaat noch uw gegevens noch uw voorkeur op wat betreft uw wensen inzake vliegenbestrijding.

‘Als het zwart begint te zien van de vliegen, ben je te laat. Melkveehouders die vroeg in het voorjaar al in actie komen, hebben daar de hele weideperiode profijt van’

Lees hieronder het volledige artikel over vliegenbestrijding dat VeeteeltGRAS in juli 2018 publiceerde.

Documenten

  • veeteelt gras artikel.pdf (pdf, 667 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

3 stappen om een vliegenplaag te voorkomen

Vliegen kunnen zich zeer snel vermeerderen. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur kunnen twee vliegen binnen één maand 200 vliegen worden. Dat zijn 1 miljoen vliegen binnen 4 maanden

Vliegenbestrijding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voorkom dat vliegen plaatsen vinden waar ze eieren kunnen leggen
  2. Voorkom dat larven zich kunnen verpoppen
  3. Het doden van volwassen vliegen, op het dier en in de stal

Een effectieve vliegenbestrijding begint op het moment dat er weinig vliegen zijn. Het is daarom belangrijk om te starten met de bestrijding van vliegen wanneer de eerste vliegen worden waargenomen.

Situatie 1:

Evolutie van vliegenpopulatie zonder behandeling

Situatie 2:

Evolutie van vliegenpopulatie met curatieve behandeling

Situatie 3:

Evolutie van vliegenpopulatie met preventieve behandeling

"Overlast door vliegen is niet nodig!"

Download gratis de kennisgids over vliegenbestrijding.

Documenten

  • Whitepaper vliegenbestrijding (pdf, 374 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Welke ectoparasieten zorgen voor overlast?

Vliegen en luizen veroorzaken overlast en zijn hinderlijk voor rundvee en schapen. 
Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende plaaggeesten.

Film met praktische tips over het gebruik van Butox bij rundvee

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe Butox moet worden aangebracht op de rug van een koe. Ook wordt duidelijk dat met de meegeleverde spuit het eenvoudig is om de juiste dosering toe te dienen. Daarnaast wordt het draagsysteem op de rug getoond, waardoor gemakkelijk tussen de koeien kan worden bewogen.