1. Kalvergezondheid

Kalvergezondheid

Hoe gezonder een kalf opstart, hoe efficiënter en sneller ze uitgroeit tot een productieve melkvaars die goed in haar vel zit. Dit vergt de nodige aandacht.

Gun ieder kalf een goede start!

Starten met een voorsprong

Starten met een voorsprong door goede bescherming, dat is een enorme uitdaging. Kalveren krijgen bij de geboorte namelijk geen weerstand mee vanuit de baarmoeder en dat in een periode in hun leven dat ze veel uitdagingen te lijf gaan.

Biest zorgt voor bescherming van het kalf. Optimalisatie van het jongvee management begint dus vanaf dag nul. In de eerste vijf levensweken is een goede ontwikkeling van het kalf essentieel. Dit is namelijk de periode waarin metabole programmering plaatsvindt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat omstandigheden rondom de dracht en de eerste levensjaren van invloed kunnen zijn op de gezondheid op korte en lange termijn.  

Biestmanagement

Een goede start begint met de 5V’s van goed biestmanagement.

 • Veel: 2 tot 4 liter in de eerste gift
 • Vlug: Direct na de geboorte
 • Vaak: 5,5 tot 6 liter in de eerste 24 uur
 • Vers: Bewaar biest maximaal 7 dagen in de koekast in een schone emmer en tot maximaal 1 jaar in de diepvries. Controleer de kwaliteit van de biest met een biestmeter.
 • Verrijkt: Door vaccinatie tegen kalverdiarree, met specifieke antistoffen tegen ziekteverwekkers.

> Lees meer over biestmanagement

Uitgroeien tot gezonde melkvaarzen

Probleemloos kalveren opstarten, die uitgroeien tot gezonde en productieve melkvaarzen. Dat is het streven op iedere melkveehouderij bedrijf. Om een kalf een goede start te geven is de opbouw van weerstand in combinatie met een lage infectiedruk vanuit de omgeving nodig. Een uitbraak van kalverdiarree staat een vlekkenloze start in de weg.

> Op zoek naar specifiek advies?

Oorzaak kalverdiarree

Kalverdiarree, ofwel neonatale diarree, is een groot risico voor de ontwikkeling van het verteringsstelsel van het jonge dier. Het is een veelvoorkomend en complex bedrijfsprobleem.

Meerdere factoren hebben namelijk invloed op deze problematiek, die naast onvoldoende opname van juiste voedingsstoffen, wordt veroorzaakt door in het bijzonder vier ziekteverwekkers. Het betreft:

 1. het rotavirus
 2. het coronavirus
 3. de bacterie E.coli
 4. al of niet gecombineerd met een C. parvum infectie

Deze ziekteverwekkers veroorzaken onder andere: uitdroging, verminderde voeropname, verminderde pensontwikkeling, darmschade, ondervoeding, groei achterstand en pijn. Dit kan leiden tot sterfte.

Kalverdiarree leidt niet alleen tot schade aan het dier, ook resulteert het in enorme verliezen en heeft het grote impact op het werkplezier.

Gevolgen van kalverdiarree

Diarree veroorzaakt:

 • Extra arbeid, tijd, zorg en hoge behandelingskosten
 • Grotere kans op andere ziektes zoals BRD (luchtweginfecties)
 • Sterfte, groeiachterstand, groeivertraging
 • Achterblijvende productie resultaten als melkkoe

> Lees meer over praktische hulpmiddelen

 

Optimale zorg

Wanneer sprake is van diarree, is de infectiedruk op dat moment hoger dan de weerstand van het dier. Er naar streven om een zo optimaal mogelijke conditie om ieder dier een goede kans te geven op een vitaal eerste jaar. 

Daar werken de mensen bij  MSD Animal Health iedere dag hard aan. Beter voorkomen dan genezen. Wij bieden: serviceproducten, adviezen, ondersteuning van dierenartsen en veehouder. Met extra bescherming kan een kalf vitaal en sterk opgroeien.

> Lees meer over optimale zorg

Ondersteuning in de aanpak van kalverdiarree

Lees meer over de mogelijkheden die MSD Animal Health u kan bieden.

> Weg met kalverdiarree

Symptomen van ziekteverwekkers

De meest voorkomende ziekteverwekkers hebben karakteristieke eigenschappen. Hier volgt een overzicht dat meer duidelijkheid geeft over de leeftijd waarop kalveren met bepaalde bacteriën of virussen te maken krijgen en welke symptomen u zou kunnen herkennen.

Ziekteverwekker Leeftijd kalf Symptomen
Rotavirus 5 - 14 dagen Door aantasting van de villi in de dunne darm treedt er een vermindering in de verterings- en absorptiecapaciteit van de darm op waardoor diarree ontstaat.
Coronavirus 5 - 20 dagen Net als bij een rotavirus infectie worden villi aangetast, zowel in de dunne en dikke darm. Een infectie met het coronavirus is hardnekkiger en veroorzaakt een hoger sterfte% dan een infectie met het rotavirus.
E.coli 2 - 3 dagen E.coli produceert toxinen waardoor diarree ontstaat. Onder invloed van de toxinen wordt actief lichaamsvocht verplaatst naar het darmlumen resulterend in verlies van vocht en elektrolyten. Dit wordt gevolgd door snelle uitdroging en sterfte.
Cryptosporidium paryum 7 - 14 dagen Cryptosporidia tasten de villi in de dunne darm aan. Door herinfectie treedt er in het kalf enorme schade op en tevens vindt er een hoge uitscheiding van oöcysten in de omgeving plaats.

Door mestonderzoek kan op een snelle manier onderzocht worden welke ziektekiem(en) de kalverdiarree veroorzaakt. Hierdoor kan direct een gerichte aanpak worden ingezet.

Zelf aan de slag

Zelf aan de slag met kalverdiarree? Wellicht dat u dit 5-stappenplan interessant vindt.

 

Stappenplan kalverdiarree

 • 5-stappenplan kalverdiarree (pdf, 620 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Geïnteresseerd in diergezondheid?

Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?

Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie en advies over:

IBR en BVD, Pak ze samen aan!

Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.

> Hier vindt u meer informatie over IBR en BVD

Voorkom BRD en Kalverdiarree

Door luchtwegproblemen (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen.

> Lees hier meer over starten met een voorsprong

Mastitis: Veel voorkomend en veel impact

Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.

> Hier vindt u meer informatie over uiergezondheid