Kalvergezondheid

Hoe gezonder een kalf opstart, hoe efficiënter en sneller ze uitgroeit tot een productieve melkvaars die goed in haar vel zit. Dit vergt de nodige aandacht.
Gun ieder kalf een goede start!
Starten met een voorsprong
Starten met een voorsprong door goede bescherming, dat is een enorme uitdaging. Kalveren krijgen bij de geboorte namelijk geen weerstand mee vanuit de baarmoeder en dat in een periode in hun leven dat ze veel uitdagingen te lijf gaan.
Biest zorgt voor bescherming van het kalf. Optimalisatie van het jongvee management begint dus vanaf dag nul. In de eerste vijf levensweken is een goede ontwikkeling van het kalf essentieel. Dit is namelijk de periode waarin metabole programmering plaatsvindt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat omstandigheden rondom de dracht en de eerste levensjaren van invloed kunnen zijn op de gezondheid op korte en lange termijn.

Biestmanagement
Een goede start begint met de 5V’s van goed biestmanagement.
- Veel: 2 tot 4 liter in de eerste gift
- Vlug: Direct na de geboorte
- Vaak: 5,5 tot 6 liter in de eerste 24 uur
- Vers: Bewaar biest maximaal 7 dagen in de koekast in een schone emmer en tot maximaal 1 jaar in de diepvries. Controleer de kwaliteit van de biest met een biestmeter.
- Verrijkt: Door vaccinatie tegen kalverdiarree, met specifieke antistoffen tegen ziekteverwekkers.
Uitgroeien tot gezonde melkvaarzen
Probleemloos kalveren opstarten, die uitgroeien tot gezonde en productieve melkvaarzen. Dat is het streven op iedere melkveehouderij bedrijf. Om een kalf een goede start te geven is de opbouw van weerstand in combinatie met een lage infectiedruk vanuit de omgeving nodig. Een uitbraak van kalverdiarree staat een vlekkenloze start in de weg.


Oorzaak kalverdiarree
Kalverdiarree, ofwel neonatale diarree, is een groot risico voor de ontwikkeling van het verteringsstelsel van het jonge dier. Het is een veelvoorkomend en complex bedrijfsprobleem.
Meerdere factoren hebben namelijk invloed op deze problematiek, die naast onvoldoende opname van juiste voedingsstoffen, wordt veroorzaakt door in het bijzonder vier ziekteverwekkers. Het betreft:
- het rotavirus
- het coronavirus
- de bacterie E.coli
- al of niet gecombineerd met een C. parvum infectie
Deze ziekteverwekkers veroorzaken onder andere: uitdroging, verminderde voeropname, verminderde pensontwikkeling, darmschade, ondervoeding, groei achterstand en pijn. Dit kan leiden tot sterfte.
Kalverdiarree leidt niet alleen tot schade aan het dier, ook resulteert het in enorme verliezen en heeft het grote impact op het werkplezier.
Gevolgen van kalverdiarree
Diarree veroorzaakt:
- Extra arbeid, tijd, zorg en hoge behandelingskosten
- Grotere kans op andere ziektes zoals BRD (luchtweginfecties)
- Sterfte, groeiachterstand, groeivertraging
- Achterblijvende productie resultaten als melkkoe
> Lees meer over praktische hulpmiddelen

Optimale zorg
Wanneer sprake is van diarree, is de infectiedruk op dat moment hoger dan de weerstand van het dier. Er naar streven om een zo optimaal mogelijke conditie om ieder dier een goede kans te geven op een vitaal eerste jaar.
Daar werken de mensen bij MSD Animal Health iedere dag hard aan. Beter voorkomen dan genezen. Wij bieden: serviceproducten, adviezen, ondersteuning van dierenartsen en veehouder. Met extra bescherming kan een kalf vitaal en sterk opgroeien.
Ondersteuning in de aanpak van kalverdiarree
Lees meer over de mogelijkheden die MSD Animal Health u kan bieden.

Symptomen van ziekteverwekkers
De meest voorkomende ziekteverwekkers hebben karakteristieke eigenschappen. Hier volgt een overzicht dat meer duidelijkheid geeft over de leeftijd waarop kalveren met bepaalde bacteriën of virussen te maken krijgen en welke symptomen u zou kunnen herkennen.
Ziekteverwekker | Leeftijd kalf | Symptomen |
Rotavirus | 5 - 14 dagen | Door aantasting van de villi in de dunne darm treedt er een vermindering in de verterings- en absorptiecapaciteit van de darm op waardoor diarree ontstaat. |
Coronavirus | 5 - 20 dagen | Net als bij een rotavirus infectie worden villi aangetast, zowel in de dunne en dikke darm. Een infectie met het coronavirus is hardnekkiger en veroorzaakt een hoger sterfte% dan een infectie met het rotavirus. |
E.coli | 2 - 3 dagen | E.coli produceert toxinen waardoor diarree ontstaat. Onder invloed van de toxinen wordt actief lichaamsvocht verplaatst naar het darmlumen resulterend in verlies van vocht en elektrolyten. Dit wordt gevolgd door snelle uitdroging en sterfte. |
Cryptosporidium paryum | 7 - 14 dagen | Cryptosporidia tasten de villi in de dunne darm aan. Door herinfectie treedt er in het kalf enorme schade op en tevens vindt er een hoge uitscheiding van oöcysten in de omgeving plaats. |
Door mestonderzoek kan op een snelle manier onderzocht worden welke ziektekiem(en) de kalverdiarree veroorzaakt. Hierdoor kan direct een gerichte aanpak worden ingezet.
Zelf aan de slag
Zelf aan de slag met kalverdiarree? Wellicht dat u dit 5-stappenplan interessant vindt.
Stappenplan kalverdiarree
-
5-stappenplan kalverdiarree (pdf, 620 kb)
Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen
Geïnteresseerd in diergezondheid?
Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?
Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie en advies over: