1. Infectieuze Bronchitis

Infectieuze bronchitis

Infectieuze bronchitis

Infectieuze bronchitis (IB) is een virusinfectie die luchtwegaandoeningen veroorzaakt en nieren kan aantasten bij zowel leg- en ouderdieren als bij vleeskuikens. Dieren proesten of snotteren en de schade aan de nieren veroorzaakt nat strooisel. Daarnaast kan IB ook legdaling, afwijkende eieren en schijnlegsters geven. Secundaire infecties met bacteriën als E. coli of Ornithobacterium rhinotracheal maken de dieren zieker en vergroten de schade.

Een goede en betrouwbare bescherming tegen IB is daarom noodzakelijk.

Sphereon® technologie 

De Sphereon techniek, waarmee het vaccin tot kleine bolletjes is gevriesdroogd, in combinatie met de kuipjesverpakking, is een MSD Animal Health techniek.
De recyclebare aluminiumcupjes zijn verkrijgbaar in verschillende doseerhoeveelheden (1000, 5000 en 10.000 doseringen). Het vaccin wordt na het openen direct in het water of solvens gestrooid voor toediening via spray- of oogdruppelvaccinatie. Het vaccin lost gemakkelijk en volledig op in water en laat geen residu achter.

> Bekijk video

Een brede bescherming bij combineren van verschillende IB vaccins

Door combinatie van IB MA5 en 4-91 is er een bredere bescherming te verkrijgen tegen vele IB varianten dan bij homologe vaccinatie van een enkele vaccinstam*. Wanneer IB virussen zich vermenigvuldigen, kunnen door mutaties nieuwe IB virusstammen ontstaan. Het merendeel van deze nieuwe virussen sterft uit, maar af en toe ontstaat een IB virus dat blijft overleven, een zogenaamd variant IB virus. Uit onderzoek blijkt dat sommige IB vaccinvirussen goede protectotype-eigenschappen hebben: het vermogen om op zichzelf of in combinatie met andere vaccinvirussen bescherming op te wekken tegen virussen uit andere groepen, zogenaamde kruisbescherming of heterologe bescherming. Door strategisch gebruik van bestaande vaccinstammen, zogenaamde protectotype vaccinatie,  is het dus niet nodig om voor elke nieuwe IB variant een nieuw vaccin te maken (= homologe bescherming).  

*Breadth of protection of the respiratory tract provided by different live-attenuated infectious bronchitis vaccines against challenge with infectious bronchitis viruses of heterologous serotypes Jane K. A. Cook et al, 1999

 

 

Doe de IB check

D.m.v. PCR- en serologisch onderzoek kan bepaald worden met welke IB-stammen de dieren op uw bedrijf in contact zijn gekomen. Wilt u bepalen welk IB virus op uw bedrijf een rol speelt, doe dan een IB check. Download het formulier en stuur dit op. Onder de inzenders wordt een gratis IB check uitgevoerd.

 

 > Doe de IB check