1. Pluimveeziekten

Pluimveeziekten

Op onze site wordt een deel van de aandoeningen waarvoor wij producten hebben uitgelicht. Van de aandoeningen vogelmijt (bloedluis), wormen en infectieuze bronchitis (IB) worden de ziekten maar vooral de aanpak verder toegelicht.

 

Vogelmijt (bloedluis)

Verlaag de mijtenpopulatie, verhoog het welzijn van de kip.
Vogelmijt/bloedluisenbesmettingen verstoren het welzijn van de kip (pikkerij, slechter verenkleed, verminderde weerstand, stress, nachtelijke onrust, afname in lichaamsgewicht, bloedarmoede).
Daarnaast kunnen vogelmijten drager zijn van virussen en/of bacteriën en deze van kip naar kip overbrengen. Ook zijn er aanwijzingen dat Vogelmijten bepaalde ziekten kunnen overdragen naar de mens.


> Meer lezen over Vogelmijt

Infectieuze bronchitis (IB)

Infectieuze bronchitis (IB) is een virusinfectie die luchtwegaandoeningen veroorzaakt en nieren kan aantasten bij zowel leg- en ouderdieren als bij vleeskuikens. Dieren proesten of snotteren en de schade aan de nieren veroorzaakt nat strooisel. Daarnaast kan IB ook legdaling, afwijkende eieren en schijnlegsters geven. Secundaire infecties met bacteriën als E. coli of Ornithobacterium rhinotracheal maken de dieren zieker en vergroten de schade.

 

> Naar Infectieuze Bronchitis

Wormen

In Nederland komen de grote en de kleine spoelworm, haarworm en lintworm voor bij met name volwassen kippen. Worminfecties veroorzaken vaak vage klachten in een koppel kippen o.a. nattere mest, verhoogde voeropname en gewichtsverlies. Daarnaast kunnen wormen ziekten overbrengen en de kans op secundaire infecties zoals E. coli vergroten. 

 

 

> Lees meer over wormen

Expert panel meeting: Wat zeggen deskundigen over rode vogelmijt?

In 2017 heeft in Nederland de Internationale rondetafel meeting voor pluimvee plaatsgevonden. Lees hier wat de deskundigen uit de hele wereld over de rode vogelmijten hadden te zeggen. Leiders op het gebied van pluimveeproductie bespraken daar de laatste uitdagingen en kansen in de strijd tegen rode vogelmijt.

  • Expert panel (pdf, 1038 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen