1. De behandeling van rode vogelmijt (bloedluis)

Kies voor een integrale aanpak tegen vogelmijt!

De rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij pluimvee.
Maar liefst 83% van alle Europese legpluimveehouders kampt met een vogelmijtbesmetting1. Deze vogelmijt veroorzaakt bloedarmoede, ziekten en sterfte onder pluimvee en heeft grote economische gevolgen voor de sector. Hoogste tijd voor een integrale totaalaanpak!

Opzet van jonge hennen zonder vogelmijten

Een goede start begint met het opzetten van mijtenvrije leghennen. Informeer bij u hennenleverancier of monitoring plaatsvindt. Eventuele besmettingen kunnen het beste voor overplaatsing behandeld worden. MSD Animal Health heeft een 4 stappenplan dat een effectieve aanpak biedt voor het bestrijden van de vogelmijt in de opfokleghennenstal.
Meer informatie? Download dan hier het stappenplan om uw opfokleghennen mijtenvrij te laten starten. Deze informatie is enkel beschikbaar voor dierenartsen en/of pluimveehouders. Log in om het stappenplan te downloaden.

> Download stappenplan

Mijten komen ook in de winter voor! Bestrijd mijten met deze tips:

TIP 1: Eerst zeker weten of u mijten in de stal heeft?
Vraag mijtenvallen aan via www.mijtenmonitor.nl
Tip 2: Maak kennis met de innovatieve drinkwateroplossing met 99% effectiviteit
Tip 3: Laat u goed adviseren over de aanpak van vogelmijt. Zorg ervoor dat uw behandeling in lijn is met de wettelijke eisen en is afgestemd met uw afnemer(s)!
Tip 4: Heeft u vragen over de behandeling van parasieten bij uw pluimvee, neem contact op met de pluimvee helpdesk van MSD Animal Health via Tel: 0485 - 58 76 52 of mail naar pluimvee@merck.com. Wij zijn er voor om u te helpen uw parasieten probleem op te lossen. Samen met u stellen we een plan van aanpak op!

Krijg toegang tot tips, video’s, folders en kennisdocumenten over vogelmijt!

Toegang krijgen tot onze  totaalaanpak tegen vogelmijt? Dat kan! Het enige wat u hoeft te doen, is u eenmalig te registreren voor MSD Animal Health Connect.
Met uw persoonlijke MSD Animal Health Connect account krijgt u toegang tot allerlei nuttige informatie, die exclusief beschikbaar is voor een pluimveeprofessional zoals u!

> Eenmalig registreren

Advies nodig?
Ons pluimveeteam staat graag voor u klaar!

Wilt u advies over mijtenbestrijding? Heeft u hulp nodig bij de Nationale Vogelmijt Monitor? Wat uw vraag ook is, ons pluimveeteam staat graag voor u klaar! Neem telefonisch contact met ons op via 0485 – 58 76 52 of stuur een mail.

MSD Pluimveeteam

Vogelmijt komt overal voor

Ook in de biologische pluimveehouderij. Bekijk de video van biologische pluimveehouder Kees Sybenga en zijn strijd tegen de vogelmijt.

Stappenplan opfokleghennen

Download het stappenplan vogelmijt voor opfokleghennen.

> Download stappenplan

 

MSD Pluimveeteam

Nieuwsbrief pluimvee

Blijf op de hoogte. Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

> Aanmelden nieuwsbrief

Stichting Blij met een Ei

Wij ondersteunen de stichting Blij met een Ei.

> Meer over deze stichting

Resultaten praktijkervaringen bij bestrijding vogelmijt

De eerste praktijkervaringen zijn positief! In de periode van 1 oktober 2017 tot en met 28 februari 2018 zijn 10 Nederlandse pluimveebedrijven (totaal 21 stallen) opgevolgd en gemonitord, om het effect van een nieuw diergeneesmiddel tegen vogelmijt in kaart te brengen.

 

Documenten

  • Praktijkervaringen_leaflet (pdf, 280 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Johan Ravenhorst: “Hier zit een blije boer. Dit middel heeft de mijten compleet gereduceerd. Geweldig!”

Pluimveehouders Johan Ravenhorst en Piet Wiltenburg vinden het onbegrijpelijk dat de vogelmijtproblematiek niet sectorbreed wordt aangepakt. Wiltenburg: “Vogelmijt is een gigantische schadepost voor pluimveebedrijven.” Beide pluimveehouders twijfelden dan ook geen moment om een diergeneesmiddel in te zetten in de strijd tegen vogelmijt. Het resultaat mag er zijn: sinds de behandeling is er nog geen mijt gezien in de stal! Lees hier hun ervaringen.

  • Testimonial_Ravenhorst (pdf, 245 kb)
  • Testimonial_Wiltenburg (pdf, 169 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

De informatie hieronder is uitsluitend bestemd voor professionele pluimveehouders en dierenartsen.

> Log in