1. De behandeling van rode vogelmijt (bloedluis)

De behandeling van rode vogelmijt (bloedluis)

De vogelmijt, in de volksmond bloedluis genoemd, is een parasiet die ’s nachts op de kip kruipt en zich voedt met bloed. Het is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij pluimvee. Vogelmijt is erg schadelijk voor het welzijn en de gezondheid van kippen. De tot op heden gebruikte behandelingsmethoden hebben een gering succes gehad in de eliminatie of zelfs beheersing van mijteninfestaties. Ook mensen kunnen last hebben van rode vogelmijt. Zo kan een besmetting leiden tot gamasoidosis, een huidaandoening die wordt gekenmerkt door jeuk en schraalheid.

Snelle voortplanters


Vogelmijten planten zich razendsnel voort.
Het duurt slechts 7 tot 10 dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot een volwassen mijt. Hierdoor kan een kleine kolonie al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Mijten kunnen tot 9 maanden zonder bloedmaaltijd overleven.

Vogelmijt komt met name voor bij leghenbedrijven. In vleeskuikenstallen zijn er voor mijten minder mogelijkheden om zich te verstoppen. Daarnaast worden deze stallen meerdere keren per jaar schoongemaakt. Leghennen zijn meer dan een jaar aanwezig in een stal waardoor ze niet schoongemaakt kunnen worden. Hierdoor hebben mijten de kans om zich te verstoppen en te vermenigvuldigen. 

Mijten in hun schuilplaats

Verminderde weerstand


De mijt veroorzaakt jeuk en irritatie, waardoor de nachtrust van de kip verstoort raakt. Door stress en bloedverlies vermindert de weerstand van de kip. Hierdoor worden kippen vatbaarder voor ziektes, leggen ze minder eieren, vermageren ze en neemt de eikwaliteit af. In ernstige gevallen kunnen de gevolgen van de vogelmijt zelfs leiden tot de dood.
Naast deze directe gevaren kan vogelmijt ook drager zijn van virussen en bacteriën, zoals bijvoorbeeld Salmonella, E. Coli en het vogelgriepvirus.

Pluimveehouder Hugo Bens vertelt over de impact van mijtenbesmettingen in een pluimvee stal.

 

 

Hoe ga je er als bedrijf mee om?

Grote economische gevolgen


In 2011 was de prevalentie van rode vogelmijt bij leghennen 94 %. De parasiet heeft grote economische gevolgen voor de pluimveehouderij. De totale kosten als gevolg van vogelmijt worden alleen al voor Europa geschat op 360 miljoen euro maar daarnaast verstoord het ook het welzijn van de kippen. De vogelmijtbeten veroorzaken jeuk en dit veroorzaakt onrust en pikkerij bij de kippen. Bij een vogelmijtbesmetting wordt er per nacht gemiddeld 2,5 % van het aanwezige bloed in de kippen opgezogen door vogelmijten. Bloedarmoede heeft impact op de weerstand en daarmee het welzijn van het dier.
Dierenarts Bronneberg vertelt over vogelmijt:


Bekijk de video

Preventie, hoe kun je vogelmijt/bloedluis voorkomen?


Er zijn diverse methode om tijdens leegstand van een stal (periode voordat dieren in de stal komen) vogelmijten te bestrijden. Dit kan door verhitting van de stal en er zijn diverse chemische en andere middelen (silica) om je stal tijdens leegstand te behandelen.
Voorkomen kun je door goede reiniging van de stal. Het behandelen met silica is ook een maatregel die preventief genomen kan worden. Daarnaast is een goede biosecurity noodzakelijk en zorg er daarnaast voor dat je de besmetting monitort door bijvoorbeeld valletjes te plaatsen. 

 

Naar Nationale mijten monitor

Wat werkt het beste tegen vogelmijt/bloedluis?


Een geïntegreerde aanpak werkt het beste. Dit bestaat uit het voorkomen van insleep door goede biosecuritymaatregelen, het beperken van de groei van vogelmijten door stalhygiëne en monitoring en het effectief behandelen van plagen met middelen die daarvoor veilig en effectief zijn bevonden door de registratieautoriteiten in Europa. Alleen middelen die geregistreerd zijn voor het bestrijden van bloedluis bij kippen hebben een bewezen effect.

Naar oplossing

Rode vogelmijt expert panel

De aanpak van Dermanyssus gallinae, ofwel rode vogelmijt, is een groot probleem voor de wereldwijde eierenindustrie. Om dieper in dit probleem te duiken is er veel onderzoek uitgevoerd naar rode vogelmijt, met als doel de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden. We hebben de kennis binnen de branche gedeeld met onderzoekers, eierenproducenten, eierpakstations en farmaceutische bedrijven.

  • Expert panel (pdf, 1038 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Vogelmijt komt voor in alle stalsystemen

Vogelmijt komt voor in alle stalsystemen, van biologische kleine koppels tot grotere koppels. Zelfs hobbyhouders met 3-4 kippen kunnen hier last van hebben.
Het maakt dus niet uit hoeveel kippen er zijn.

De biologische pluimveehouder, Kees Sybenga, vertelt over de overlast van mijten in een stal.

Bekijk het verhaal van Kees Sybenga

Doorbraak tegen vogelmijt

De rode vogelmijt verstopt zich gedurende de dag, onder roosters, onder zitstokken en in kleine openingen in de stalsystemen. Hierdoor zijn de mijten moeilijk te bestrijden. In de nacht komen ze tevoorschijn om bloed te zuigen bij de rustende kippen. De tot op heden gebruikte behandelingsmethoden hebben een gering succes gehad in de eliminatie of zelfs beheersing van mijten infestaties.

Hieronder kunt u als Pluimveehouder en als Pluimveedierenarts meer lezen over de doorbraak tegen vogelmijt.
U dient hiervoor in te loggen.

De verdere informatie op deze pagina is uitsluitend bestemd voor professionele pluimveehouders en dierenartsen.

Log hier in

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de behandeling van vogelmijt?  
Registreer je dan voor de nieuwsbrief van MSD Animal Health Nederland.

Ja, houd mij op de hoogte