1. Parasieten beheersing

Parasieten beheersing

Rode vogelmijt (bloedluis) in de pluimveesector:
Van probleem naar oplossing!

Maar liefst 83% van de Europese legpluimveehouders kampt met een vogelmijtbesmetting. Deze vogelmijt veroorzaakt bloedarmoede, ziekten en sterfte onder pluimvee en heeft grote economische gevolgen voor de sector. Tijd voor een integrale aanpak!

Betere samenwerking tussen pluimveehouders en dierenartsen

Om rode vogelmijt in de pluimveesector te bestrijden, is nauwe samenwerking tussen dierenartsen en pluimveehouders gewenst.
Met een integrale aanpak gaan we samen de strijd tegen vogelmijt aan!

Zo legt u vogelmijtproblemen eenvoudig uit aan personeel of consument.

Het kan soms lastig zijn om aan uw (buitenlandse) medewerkers uit te leggen wat een vogelmijtbesmetting met uw koppel doet en waarom het zo belangrijk is om bedrijfshygiene op het bedrijf in acht te nemen. Speciaal daarvoor hebben wij een handige infographic gemaakt. Print het uit op A3 formaat en hang deze op in de kantine of eierlokaal. TIP: Ook handig om uitleg aan consumenten te geven!

> Download infographic

Video: verschil voor en na mijtenbehandeling

Vogelmijt kan erg schadelijk zijn voor het welzijn van pluimvee.
Mijten veroorzaken onder meer stress en jeuk bij kippen.
Deze video toont opnames van dezelfde kippen vóór en ná een behandeling tegen vogelmijt. De verschillen zijn goed zichtbaar!

> Bekijk video

Houd uw stal mijtenvrij met deze tips

TIP 1: Eerst zeker weten of u mijten in de stal heeft?
Vraag mijtenvallen aan via www.mijtenmonitor.nl
Tip 2: Maak kennis met de innovatieve drinkwateroplossing met 99% effectiviteit
Tip 3: Laat u goed adviseren over de aanpak van vogelmijt. Zorg ervoor dat uw behandeling in lijn is met de wettelijke eisen en is afgestemd met uw afnemer(s)!
Tip 4: Heeft u vragen over de behandeling van parasieten bij uw pluimvee, neem contact op met de pluimvee helpdesk van MSD Animal Health via Tel: 0485 - 58 76 52 of mail naar pluimvee@merck.com. Wij zijn er voor om u te helpen uw parasieten probleem op te lossen. Samen met u stellen we een plan van aanpak op!

Hoeveel vogelmijten heeft u in de stal?


De Nationale Vogelmijt Monitor draagt bij aan een integrale aanpak van het vogelmijtprobleem. Met de Nationale Vogelmijt Monitor krijgt u inzicht in de aanwezigheid en populatieontwikkeling van mijten in uw stal. Ook is het mogelijk de mijtenstatus van uw bedrijf te vergelijken met die van uw Nederlandse collega’s.

> Naar mijten monitoring

Wat is vogelmijt precies?

De rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij pluimvee.
Deze parasiet zit op de kip en voedt zich met bloed. Vogelmijten kunnen zich razendsnel voortplanten.

> Meer over vogelmijt