Merrie nog niet drachtig? Geen paniek!

Het dekseizoen is al een tijdje bezig maar misschien is het nog niet gelukt om de merrie drachtig te krijgen ondanks meerdere dekkingen. Er zijn meerdere oorzaken te bedenken waarom een merrie niet drachtig wordt of blijft. Hieronder een paar tips waar jij en jouw dierenarts op kunnen letten!

Hoe verliep de geboorte?

Meestal verloopt de geboorte van een veulen supersnel en vlekkeloos. Toch kan de geboorteweg wel eens beschadigd raken bij deze, vaak explosieve, bevalling van de merrie.  Soms moeten we ook helpen als het veulen bijvoorbeeld niet goed ligt. Het is dus goed om de geboorteweg vaginaal een keer te laten checken op beschadigingen, verklevingen, abcessen of scheuren in de baarmoedermond. Ook als de bevalling ogenschijnlijk normaal verlopen is! Indien de merrie ook nog aan de nageboorte is blijven staan (dat wil zeggen dat (delen van) de nageboorte langer dan 2-3 uur is blijven zitten in de baarmoeder) kan dat zeker voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen. Zorg ervoor dat je dit op tijd laat behandelen!

Vocht in de baarmoeder

De bevruchting van een eicel vindt bij het paard plaats in de eileider. Ongeveer 5 dagen na die bevruchting komt het (inmiddels) embryo de baarmoeder in. Het is belangrijk dat daar dan een gunstig milieu heerst voor dit vruchtblaasje. Als er bijvoorbeeld veel lucht, pus of ander vocht in de baarmoeder zit, zal het vruchtblaasje niet overleven en de merrie niet drachtig blijven. Belangrijk dus om de baarmoeder bij het uitblijven van een dracht goed te laten controleren op vocht en/of een bacteriële infectie. Dit kan middels een swab of small volume lavage. Indien er veel lucht in de baarmoeder zit (bijvoorbeeld te zien op de echo tijdens de scans) dan kan het nodig zijn de merrie dicht te zetten (Caslick). Let wel; tijdens de hengstigheid en vlak na het insemineren kan een beetje lucht normaal zijn. De dierenarts kan hierin adequaat adviseren.

Overige factoren

Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijke oorzaken voor het niet drachtig worden of blijven van de merrie. Zoals bijvoorbeeld een niet goed functionerende baarmoedermond, het gebruik van minder vruchtbaar of moeilijk te verkrijgen sperma (diepvries, buitenland), verklevingen of afwijkingen aan of in de baarmoederwand, leeftijd (met een toename van de leeftijd zal de vruchtbaarheid afnemen), minder ideale timing van inseminatie, voedingstoestand en trainingsniveau van de merrie etcetera.... 

En net als bij mensen zijn sommige merries en merrielijnen nou eenmaal minder vruchtbaar dan andere. Belangrijk blijft om de begeleiding nauwkeurig te doen, dichtbij de eisprong te insemineren en ook de nazorg niet te onderschatten!

Veulenhengstigheid

Wanneer een veulen wordt geboren, of wellicht al eerder, rijst de vraag of en zo ja wanneer de merrie weer gedekt moet worden. Als de wens is om de merrie dit seizoen weer dragend te krijgen dan kun je er voor kiezen de merrie tijdens de veulenhengstigheid te laten insemineren. Maar kan dat zomaar? En zijn er dan nog dingen waar je op moet letten?

> Lees meer over veulenhengstigheid

Een veulent fokken uit je eigen merrie?

Het wachten is begonnen... is je merrie drachtig? En blijft ze dat ook? De weg naar een gezond veulen!

> Lees meer over een eigen veulen fokken

NL-NON-220600001