Bescherm je paard tegen het West-Nijl Virus!

Het West-Nijl Virus wordt door muggen overgedragen van besmette vogels op zoogdieren en komt steeds vaker voor in Europa. In 2020 is het virus ook al vastgesteld in Nederland. Omdat het West-Nijl Virus kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten bij je paard, is het verstandig je paard te beschermen door vaccinatie.

Op deze pagina lees je meer over het West-Nijl Virus en geven we tips hoe je muggen zoveel mogelijk kunt weren uit de stal.

Download hier de West-Nile brochure! Hang 'm op in de zadelkamer of op stal!

Bent u dierenarts? Bezoek onze West-Nile pagina speciaal voor u als professional. 

Hoe verspreidt het West-Nijl virus zich?

Het West-Nijl Virus (WNV) wordt door muggen overgedragen tussen vogels en zoogdieren. Ook de noordelijke huissteekmug, de meestvoorkomende muggensoort in Nederland, is hier prima toe in staat. Wanneer een besmette vogel gestoken wordt door een mug, kan deze mug het virus verder verspreiden naar andere vogels of zoogdieren. Een besmet paard of mens kan overigens geen andere paarden, mensen, vogels of muggen besmetten. Daardoor vormen besmette mensen en paarden zelf geen gevaar voor hun omgeving.

Lees verder over de verspreiding van het West-Nile Virus en de risico's:

> West-Nile: hollen of stilstaan

Gevolgen West-Nijl besmetting voor je paard

Sommige paarden krijgen lichte klachten zoals koorts, sloomheid, slechte eetlust of lichte koliek. Helaas ontwikkelt ongeveer 1 op de 10 paarden die besmet worden met West-Nijl Virus, snel verergerende zenuwsymptomen zoals spiertrillingen, ‘dronkemansgang’, verlamming en gedragsveranderingen. Dat is een veel hoger percentage dan bij mensen (minder dan 1 op de 100). De vooruitzichten voor paarden met zenuwsymptomen zijn slecht: 1 op de 3 overleeft het niet en de paarden die het wel overleven, staat een lange herstelperiode te wachten met een grote kans op blijvende verschijnselen.

Bescherm je paard door vaccinatie

Met vaccinatie kan je je paard gelukkig goed beschermen tegen de gevolgen van het West-Nijl Virus. Ook als de rest van de kudde of manege niet gevaccineerd wordt, kan je je eigen paard wel gewoon vaccineren en beschermen. Dat komt omdat het virus niet van het ene paard op het andere paard overgedragen kan worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld influenza of droes).

Zorg er voor dat je je paard in het voorjaar laat vaccineren, zodat je paard voldoende afweer kan opbouwen voordat het muggenseizoen begint! 

Tips tegen muggen

Omdat het West-Nijl Virus door steekmuggen wordt overgedragen, is het voorkomen van muggenbeten erg belangrijk. Dit ezelsbruggetje helpt je bij de bestrijding tegen muggen.

1. DRAIN
Voorkom stilstaand (regen)water. Muggenlarven groeien in stilstaand water, dus controleer regelmatig de waterreservoirs in je omgeving, zoals regentonnen, gieters en verstopte dakgoten. Maak ook de drinkbakken van je paard regelmatig schoon.

2. DRESS
Kleed je paard en jezelf goed aan. Houd de huid zoveel mogelijk bedekt (zeker tijdens de schemering). Investeer in een goede vliegendeken of een goed vliegenmasker als je paard er echt veel last van heeft. Mogelijk kan je voor de stalopeningen horren plaatsen.

3. DEET
Gebruik insectenwerende middelen voor je paard en bescherm jezelf (b.v. met Deet). Vliegendekens kan je ook nog behandelen met insecticide voor optimale bescherming.

> Lees onze 7 tips tegen muggen

NL-EQU-210100008