1. Veelgestelde vragen paardengriep

De meest gestelde vragen over paardengriep

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over paardengriep.

Hoe ontstaat paardengriep?

Net als mensen kunnen paarden ook besmet raken met een griepvirus. Paardengriep komt bij alle paardenpopulaties voor. Jaarlijks worden er wereldwijd uitbraken van paardengriep geregistreerd. En die kunnen de paardenpret goed bederven. Paardenwedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen, bevorderen de verspreiding van het influenzavirus. De ziekte is zeer besmettelijk en wordt via de luchtwegen overgedragen. De virusdeeltjes worden van paard op paard of via besmette materialen en kleding overgedragen. Uit onderzoek blijkt dat paarden die niet gevaccineerd zijn èn nooit eerder met het virus in contact zijn geweest, 100% geïnfecteerd raken en dus ziek worden. Door de toename van internationaal paardentransport en het vermogen van het virus om steeds weer te veranderen, neemt de kans op verspreiding en uitbraken toe.

 

Kan ik paardengriep voorkomen?

Een virusinfectie is niet altijd te vermijden. Een besmet paard scheidt virusdeeltjes uit, waar andere paarden weer ziek van worden. Influenza verspreidt zich via direct contact met het neusslijm. Maar ook via vochtdeeltjes door de lucht; bijvoorbeeld na hoesten of niezen. Een ogenschijnlijk gezond paard kan toch ziektekiemen uitscheiden. Het is dus raadzaam om contact met andere paarden te vermijden. Zorg voor een goede hygiëne op stal. Was uw handen en trek andere kleren aan voor u naar andere paarden gaat.
Vertoont uw paard ziekteverschijnselen, waarschuw dan altijd de dierenarts. Die kan uitzoeken wat er aan de hand is en passende maatregelen nemen. Zo kan hij bijvoorbeeld bij hoge koorts koortsverlagende medicijnen toedienen. Lang aanhoudende hoge koorts is namelijk schadelijk voor een paard. Soms zijn antibiotica nodig om bacteriën te bestrijden. Daarna is het meestal een kwestie van rustig uitzieken.

 

Hoeveel weken voor een wedstrijd moet ik mijn paard vaccineren?

Het is verstandig om na de vaccinatie tegen influenza het paard een dag rust te geven. Licht werk, waarbij het paard niet zweet, is wel mogelijk.  Na vaccinatie is het lichaam druk bezig met het ontwikkelen van afweerstoffen tegen influenza. Dit kost het paard veel energie. Voor een optimale prestatie op een wedstrijd, is het het beste om drie weken voor een wedstrijd te vaccineren.

 

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen na een vaccinatie?

Bij een vaccinatie kunnen entreacties optreden. Dit zijn eigenlijk bijwerkingen van de enting. Deze kunnen variëren van een verdikking op de plek van inspuiten (veelal voor in de borst) tot sloom en hangerig gedrag, spierpijn en zelfs koorts. Deze laatste bijwerkingen zien we gelukkig maar zelden.

 

Hoe zie ik of mijn paard ziek is?

Een besmet paard is behoorlijk ziek. En dat is duidelijk te zien. Het krijgt hoge koorts, droge hoest en een waterige snotneus. Sommige paarden krijgen ook dikke benen. Omdat de afweer verzwakt, kan een paard ook nog bacteriële infecties oplopen. Dat is te zien aan de neusuitvloeiing. Die wordt dan dikker en geler. Of aan de hoest, die rochelend wordt.
Normaal gesproken is een paard ongeveer een week ziek door influenza. Als er bacteriële complicaties zijn, kan dat langer duren. De meeste paarden herstellen volledig. In uitzonderlijke gevallen ontstaat blijvende schade, zoals dampigheid. Daarbij is de rek uit de longblaasjes, waardoor het paard moeizamer ademhaalt en bij inspanning snel moe is.

 

Mijn paard heeft griep. Kan ik mijn paard toch vaccineren?

Het is altijd goed om het vaccinatieschema up to date te houden, zodat paarden in geval van een plotselinge uitbraak van griep beschermd zijn. Gezonde paarden kunnen worden gevaccineerd als zich een influenza-uitbraak in de buurt voordoet. Vaccineren mag niet als ze ziek zijn. Het is namelijk nooit een goed idee om zieke dieren te vaccineren.

 

Zijn alle vaccins die op de markt zijn hetzelfde?

In Nederland zijn vier verschillende influenzavaccins op de markt. Deze vaccins zijn niet allemaal hetzelfde. De verschillen zijn met name te vinden in de virussen die in het vaccin zijn verwerkt, het productieproces, bescherming en immuniteit.

Is vaccineren tegen paardengriep gevaarlijk?

Aan een vaccinatie tegen influenza zijn nagenoeg geen risico’s verbonden. Het vaccin is uitgebreid getest en veilig voor paarden en pony’s. De dierenarts spuit het vaccin in de spieren, waarna het paardenlichaam het vaccin opneemt. Het is verstandig om na de vaccinatie het paard een dag rust te geven. Dan krijgt het afweersysteem van het paard alle tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Licht werk, waarbij het paard niet zweet, is wel mogelijk. Een zware training meteen na de vaccinatie wordt afgeraden.
Ook al is uw paard tijdig gevaccineerd, het blijft belangrijk om te zorgen dat het genoeg afweer heeft. Hiervoor zijn een goede verzorging, een uitstekende conditie en een prima stalklimaat erg belangrijk. Een gezond paard is beter bestand tegen een virus.
Ook al is uw paard gevaccineerd, vermijd stallen met zieke paarden. Omdat u niet altijd aan de buitenkant kunt zien of een paard ziektekiemen bij zich draagt, is het verstandiger om vreemde paarden niet aan elkaar te laten snuffelen.

Welk vaccinatieschema kan ik het beste voor mijn paard gebruiken?

Een goede bescherming tegen influenza begint met een basisvaccinatie. De basisvaccinatie bestaat uit drie vaccinaties. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet ongeveer vier weken tussen zitten. Vijf maanden na deze vaccinaties volgt weer een vaccinatie. Hierna zijn de paarden voor ten minste 12 maanden beschermd. Daarna is het belangrijk om de dieren ieder jaar weer te vaccineren.
Geen enkele vaccinatie kan een volledige effectiviteit garanderen. Maar hoe breder er gevaccineerd wordt, hoe lager de infectiedruk zal worden en daarmee de kans dat individuele paarden ziek worden.