1. Vaccineren

Het belang van vaccineren

Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt, maar waarvan het paard niet ziek wordt. Het vaccin zorgt dat het immuunsysteem afweerstoffen aanmaakt die het paard beschermen. Komt het paard daarna in aanraking met de levende ziekteverwekker, dan herkent het immuunsysteem die meteen en maakt deze onschadelijk.

Bent u dierenarts? Bezoek onze vaccineren pagina. 

Elk vaccin is uitgebreid getest en veilig voor paarden en pony’s. De dierenarts spuit het vaccin in de spieren (of soms in de bovenlip) waarna het paardenlichaam het vaccin opneemt. Na een vaccinatie kunnen soms entreacties optreden, variërend van een verdikking op de plek van inspuiten tot spierpijn of soms koorts. Deze laatste bijwerking zien we gelukkig maar zelden.
Ook al is uw paard tijdig gevaccineerd, het blijft belangrijk om te zorgen dat het genoeg afweer heeft. Hiervoor zijn een goede verzorging, een uitstekende conditie en een prima stalklimaat erg belangrijk. Een gezond paard is beter bestand tegen een virus of een bacterie.
 
Het is altijd verstandig om stallen met zieke paarden te vermijden. Omdat u niet altijd aan de buitenkant kunt zien of een paard ziektekiemen bij zich draagt, is het verstandiger om vreemde paarden niet aan elkaar te laten snuffelen.

> De vaccinatiewijzer

Redenen om te kiezen voor vaccinatie:

  • het verminderen van de de kans op besmetting;
  • het verminderen van de ernst van klachten bij een infectie; 
  • het verminderen van de verspreiding van de ziektekiem.

TIP:

Het is verstandig om na de vaccinatie het paard een dag rust te geven. Dan krijgt het afweersysteem van het paard alle tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Licht werk, waarbij het paard niet zweet, is wel mogelijk. Een zware training meteen na de vaccinatie wordt afgeraden.

Goede hygiënemaatregelen kan verspreiding tegengaan

Goede hygiënemaatregelen zorgen ervoor dat de verspreiding van een ziekteverwekker wordt tegengegaan. Was regelmatig uw handen. Maak drink- en voerbakken schoon en zorg voor een goed stalklimaat.

Onderzoek vaccineren

Paardeneigenaar vindt goede bescherming influenzavaccins belangrijk

Ruim de helft (56%) van de eigenaren vaccineert zijn paarden tegen tetanus en bijna een kwart (22%) tegen rhinopneumonie, slechts 11% vaccineert ter preventie van Droes. De vaccinatiegraad tegen influenza is beduidend hoger. 82% laat de paarden ieder jaar vaccineren tegen influenza. En 75% van de paardeneigenaren vindt dat alle paarden op een stal gevaccineerd moeten worden. De door de KNHS verplicht gestelde vaccinatie bij wedstrijden heeft een kleine invloed op de vaccinatiegraad. Als vaccineren bij wedstrijden niet langer verplicht zou zijn, zou slechts 17% besluiten niet meer te vaccineren.

Meer weten?

Download uitslagen onderzoek (PDF, 1,1mb)