1. Vaccineren

Het belang van vaccineren...

Wat is vaccineren en waarom kiezen voor vaccinatie? Belangrijke vragen waar op deze pagina antwoord op wordt gegeven. Vaccineren is mogelijk voor een grote diversiteit van verschillende besmettelijke ziekten en aandoeningen, maar waarom zou je kiezen voor een vaccinatie? Waarom zou je je paard laten vaccineren: 

  • Vaccineren vermindert de kans op besmetting. 
  • Vaccineren vermindert de ernst van de klachten bij een infectie.
  • Vaccineren vermindert de verspreiding van de ziektekiem naar andere paarden. 

Bent u dierenarts? Bezoek onze vaccineren pagina. 

Wat is vaccineren?

Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt. Je paard wordt hiervan niet ziek, maar het immuunsysteem gaat wel beschermende afweerstoffen aanmaken. Wanneer je paard daarna in aanraking komt met de levende ziekteverwekker, dan herkent het immuunsysteem deze meteen en maakt deze onschadelijk.

Elk vaccin is uitgebreid getest en veilig voor paarden en pony’s. Na een vaccinatie kunnen soms entreacties optreden, variërend van een verdikking op de plek van inspuiten tot spierpijn of soms koorts. De meeste paarden hebben nergens last van en wanneer er wel een bijwerking optreedt, verdwijnt deze meestal spontaan binnen één tot enkele dagen.

Extra ondersteuning voor je paard


Naast het up-to-date houden van de vaccinaties, kan je de opgebouwde afweer van je paard extra ondersteunen door:

  • Een goede verzorging, uitstekende conditie en geventileerd stalklimaat. Een gezond paard is beter bestand tegen een virus of een bacterie.
  • Stallen met zieke paarden te vermijden.
  • Vreemde paarden niet aan elkaar te laten snuffelen. Het is namelijk niet altijd aan de buitenkant te zien of een paard ziektekiemen bij zich draagt.

> De vaccinatiewijzer

Paardengriep of -influenza

Paardengriep of -influenza is een zeer besmettelijke luchtweginfectie. Jaarlijks worden er wereldwijd uitbraken van paardengriep geregistreerd. De verspreiding van het influenzavirus gebeurt vooral via neus-neus contact en wordt bevorderd door reizen en samenkomst van veel paarden, bijvoorbeeld op wedstrijden of op grote stallen.

 > Influenza

Droes – let op met snot

Neus-neus contact vermijden is een belangrijke tip om droes te voorkomen. Deze super-besmettelijke ziekte komt voor bij paarden van elke leeftijd én jazeker... een paard kan vaker dan 1 keer droes krijgen. Meer weten

> Lees alles over Droes

TIP:

Geef je paard op de vaccinatie dag en de dag erna een rustdag. Licht werk, waarbij het paard niet zweet, is wel mogelijk. Een zware training meteen na de vaccinatie wordt afgeraden.

> Bijwerkingen na vaccinatie

West Nile - ziek door muggenbeten

Ook muggen kunnen gevaarlijk zijn voor paarden. Wanneer ze drager zijn van het West-Nijl Virus, wordt het paard besmet door een muggenbeet. Hoewel de meeste paarden hier niets van merken, kan je paard er ook goed ziek van worden. 

> West-Nijl

TIP:

Een goede basishygiëne vermindert de verspreiding van infectieziekten. Laat vreemde paarden niet neuzen, was regelmatig je handen, reinig drink- en voerbakken regelmatig, ventileer voldoende.

> bedrijfshygiene

Rhinopneumonie (EHV of equine herpesvirus)

Jaarlijks worden er in Nederland verschillende uitbraken van rhinopneumonie gerapporteerd. Meestal gaat het daarbij om de gevreesde neurologische variant. Ook de abortus-vorm wordt vaak gezien. Echter het meest voorkomend is de ademhalingsvariant, die op het oog moelijk te onderscheiden kan zijn van influenza of droes. 

Vooral jonge paarden, die zelf misschien maar een lichte verkoudheid krijgen, kunnen een gevaar vormen voor drachtige merries, die kunnen aborteren of een zwakgeboren veulen krijgen van hetzelfde virus.

Het is mogelijk om je paard te laten vaccineren tegen rhinopneumonie. Hoe meer paarden op een stal gevaccineerd worden, hoe kleiner de kans dat het virus kan aanslaan.

> Lees meer over Rhino

Tetanus

Een paard kan tetanus krijgen via een besmette (steek)wond. De tetanusbacterie komt voor in de bodem en ook vaak in paardenmest. Vaccinatie is een zeer effectief preventiemiddel. Paarden zijn super gevoelig voor tetanus en daarom wordt de jaarlijkse influenzaprik meestal gecombineerd met een tetanusvaccinatie, in één vaccin.  

>Lees meer over Tetanus