Paard > Gezondheid Paard

Droes! Liever voorkomen dan genezen

Droes: geen onschuldige kinderziekte?

In deze titel zitten twee belangrijke boodschappen, namelijk één: droes is niet altijd zo onschuldig, en twee: droes komt niet alleen bij veulens en jonge paarden voor. Hoe het dan wél zit en hoe je droes voorkomt, lees je hieronder.

Droes; veel voorkomend

Droes komt veel voor: maandelijks worden er verschillende droesgevallen gemeld door het hele land. De laatste jaren lijkt er gelukkig ook steeds meer openheid te zijn rondom uitbraken op bedrijven. Dat is heel belangrijk om de verspreiding te voorkomen, want alleen door het delen van informatie kunnen er tijdig maatregelen worden getroffen. Om kans van slagen te hebben is tevens een goede samenwerking en afstemming tussen de stalhouder, de behandelende dierenarts(en) en de paardenhouders noodzakelijk.

1 op 10 blijft drager

Ongeveer 1 op de 10 paarden (10%) die van droes genezen, blijven de bacterie bij zich dragen. Deze zogenaamde “dragers” krijgen vaak zelf enkel nog milde droesklachten, maar vormen wel een blijvende bron van besmetting voor andere paarden. Op die manier kunnen er op een bedrijf steeds nieuwe uitbraken ontstaan zonder dat er nieuwe paarden zijn aangevoerd.

Besmettelijk

Als er een paard met droes op stal staat, of een drager stiekem de bacterie verspreidt, gaat het heel gemakkelijk rond. De bacterie die droes veroorzaakt, Streptococcus equi subsp. equi, is erg besmettelijk. Het gevaar zit in een klein hoekje: de bacterie wordt gemakkelijk overgedragen via drinkwater, neus-neuscontact, handen, kleding, enzovoort. Een goede basishygiëne en contact met vreemde paarden vermijden is dus erg belangrijk. We hebben een praktisch stappenplan dat u kunt gebruiken om uw verhaal naar de klant te ondersteunen.

Meer weten?

Tijdens de droes Awareness week 2022 hebben we uitgebreid gesproken over de gevolgen, symptomen de van Droes. Heeft u de webinar gemist? Kijk deze terug in MSD Academy:

Niet altijd onschuldig

Hoewel droes vaak als een onschuldige kinderziekte wordt afgedaan, is dat niet altijd het geval. Droes heeft een duidelijk negatief effect op het welzijn van het paard. Het kan pijnlijke ontstekingen van de lymfeklieren in de hoofd-hals regio veroorzaken, en in het slechtste geval door het hele lichaam (beter bekend als “verslagen droes”). Andere symptomen zijn onder andere koorts, gebrek aan eetlust, geel snot uit de neus, versneld ademen en benauwdheid. Jaarlijks sterven verschillende paarden ten gevolge van droes.

Een droesuitbraak heeft ook impact op het training- en wedstrijdschema van de paarden. En door de noodzaak aan strikte isolatie ook verstrekkende organisatorische, sociale en financiële gevolgen voor het bedrijf.

TIP: Droesuitbraak? Download het stappenplan

Geen kinderziekte

Wist je dat ook volwassen paarden die als veulen droes hebben gehad, opnieuw droes kunnen krijgen? Ongeveer 1 op de 4 paarden (25%) blijft gevoelig voor droes!
Paarden die frequent in contact komen met andere paarden lopen een groter risico om besmet te worden met de bacterie. Tot die laatste groep behoren wedstrijdpaarden maar bijvoorbeeld ook paarden die meegaan op training, naar een cursus of een weekendje weg.

Droestijd?

Een ander fabel is dat droes alleen in de winter zou voorkomen. Omdat paarden tijdens de stalperiode meer binnen staan en soms dichter op elkaar, kan de bacterie zich in die periode wel gemakkelijker verspreiden. Maar ook wanneer de R niet in de maand is komt droes veelvuldig voor, zowel bij jonge paarden als op maneges, training- en pensionstallen. Jaarrond je gezond verstand gebruiken is dus de boodschap!

NL-NON-230400037