1. Bedrijfshygiëne

Bedrijfshygiëne van stal tot wedstrijdveld

Bedrijfshygiëne op het paardenbedrijf

Het verminderen van het risico op uitbraken van besmettelijke ziekten op stal kan een uitdaging zijn. Gelukkig kan je door het nastreven van een goede bedrijfshygiëne als (stal)eigenaar veel doen om besmettelijke ziekten zoals rhinopneumonie, influenza en droes buiten de staldeuren te houden.

Wat houdt het in - Bedrijfshygiëne op het paardenbedrijf?

Een van de belangrijkste dingen die je als paardenhouder kan doen om te voorkomen dat je paarden besmettelijke ziekten oplopen, is het toepassen van een goede bedrijfshygiëne, ook wel biosecurity of bioveiligheid genoemd. Het doel van een goede bedrijfshygiëne is om zoveel mogelijk te voorkomen dat virussen, bacteriën of andere ziektekiemen worden overgebracht van paard naar paard, van jouw stal naar een andere stal of omgekeerd. In de varkens- en pluimveehouderij is het naleven van een goede bedrijfshygiëne een verplicht onderdeel van het dagelijkse werk. Waarom wordt hier door paardenhouders zo weinig aan gedaan?

Tijd voor verandering dus, want wanneer je een optimale bedrijfshygiëne hanteert, helpt dat niet alleen je eigen paarden, maar ook andere paarden gezond te houden.

> 13 bedrijfshygiëne-tips voor paardenhouders

Verminder de risico's op overdracht op stal

Paardeneigenaren kunnen ziekten mee naar huis nemen door contact met andere paarden, via materialen en zelfs via de  huid en kleding. Het terugdringen van het risico op en de frequentie van een uitbraak van besmettelijke ziekten kan lastig zijn, maar als paardenhouder kan je wel een paar dingen doen om de insleep of verspreiding op stal of op het paardenbedrijf te verkleinen.  Ga eens kritisch na hoe een ziekte jouw stal of bedrijf binnen zou kunnen komen of hoe jouw paarden kunnen worden blootgesteld aan overdrachtsrisico’s zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Bedenk vervolgens wat je zelf kunt doen om deze risico's terug te dringen. Wij hebben vast wat praktische tips voor je op een rijtje gezet.

> Do's and Don'ts in de stal

Verschil tussen infectieuze en besmettelijke ziekte

Paardeneigenaren moeten zich realiseren dat er een verschil is tussen een infectieuze en een besmettelijke ziekte. Bij een infectieuze ziekte maakt de ziekteverwekker het dier ziek, maar is het dier niet per se besmettelijk voor soortgenoten. Het West Nijlvirus is daar een voorbeeld van; deze ziekte is niet overdraagbaar van paard op paard.

Wanneer een besmet dier ook een risico vormt voor zijn soortgenoten, is er sprake van een besmettelijke ziekte. Droes, rhinopneumonie en influenza (griep) zijn daar voorbeelden van. Direct contact tussen paarden onderling vormt dan het grootste risico voor ziekte-overdracht.

Blootstelling kan optreden tijdens een wedstrijd of training op een ander terrein, van paarden die over het hek contact maken met voorbijgangers, of een nieuw paard dat op stal wordt geïntroduceerd.

Preventie van besmettelijke ziekten kan het beste door vaccinatie gebeuren. Weten hoe?

> Meer weten over vaccinatie

Ook in de wei kan overdracht van ziekten plaatsvinden

Als je weiland aan een openbare weg, wandelpad of ruiterpad ligt, is er een groter risico op blootstelling. Misschien wil je in dat geval vermijden dat paarden neus-neuscontact kunnen maken met passerende paarden. Een “bufferzone” kan dan een oplossing zijn. Een bufferzone is een dubbele omheining tussen weiland/paddock en openbaar terrein met een (groen)strook ertussen.  Sommige ziekten kunnen zich nog steeds via de lucht verplaatsen (bv door hoesten) maar doordat de afstand groter is, wordt het risico op besmetting beduidend kleiner.

Denk ook aan de watervoorziening in de wei. Zorg ervoor dat elke groep een eigen watervoorziening of drinkbak heeft.

Meer handige tips voor extra hygiëne in de wei? Bekijk de video hier links.

> Do’s and don'ts in de wei

Hoe kan je de insleep van ziekten  tijdens evenementen en wedstrijden voorkomen?

Een goede biosecurity betekent dat je alles doet wat in je macht ligt om de kans op ziekte-overdracht naar je stal, paarden en/of paardenbedrijf te voorkomen.

Direct contact tussen paarden vormt het grootste overdrachtsrisico voor besmettelijke ziekten.

Blootstelling aan ziekten kan, zonder dat je er zelf erg in hebt, plaatsvinden tijdens een wedstrijd, keuring, training, buitenritten, in de wei of door de introductie van een nieuw paard binnen het paardenbedrijf. Weten hoe u dit kunt voorkomen? Download dan onze handige tips.

> Do's and don'ts bij evenementen

13 Handige hygiëne tips voor op stal

13 handige tips die zo op stal ingevoerd kunnen worden.
TIP: Print deze tips uit en hang ze op in jouw stal!

> Download ze hier

Bedrijfshygiëne op het paardenbedrijf doe je zo...

Om je paarden gezond te houden, geef je ze minimaal alle basisvaccinaties, isoleer je zieke paarden en desinfecteer je materialen voor gebruik.  Maar wist je dat niet alle ziektepreventiemethoden gelijkwaardig zijn? Beschermingsmaatregelen voor  fokmerries of dekhengsten zijn waarschijnlijk anders dan die voor jouw sportpaard dat je wekelijks naar wedstrijden of meerdaagse concoursen vervoert.

Om de verspreiding van besmettelijke ziekten onder paarden zo goed mogelijk te voorkomen, geven we de do’s & don’ts rondom bedrijfshygiëne voor de volgende vier situaties:

  1. Bedrijfshygiëne op het paardenbedrijf; in en rondom de stal
  2. Bedrijfshygiëne op het paardenbedrijf; in en rondom de weide
  3. Bedrijfshygiëne tijdens evenementen
  4. Bedrijfshygiëne in relatie tot stalbetreders

Bij iedere situatie laten we je precies zien welke maatregelen belangrijk zijn.
TIP: Print deze tips uit en hang ze op in jouw stal!

Nieuwsgierig? Download ze hier

> Do's and don'ts bedrijfshygiëne paard

Voor een correcte reiniging en desinfectie:

  • Alle (restjes) bodembedekking verwijderen. Hoe meer organisch materiaal er nog aanwezig is, hoe minder een ontsmettingsmiddel zijn werk kan doen.
  • Huishoudelijk reinigen door schrobben met water en zeep.
  • Goed laten opdrogen.
  • Ontsmetten met bv Halamid®, Safe4® of Virkon S® in de voorgeschreven concentratie en 20 minuten laten inwerken.
  • Goed afspoelen met water.
  • Heel goed laten drogen.

Dit is best een hele instructie, maar wanneer je stappen overslaat kun je het evengoed achterwege laten...

Bij een meerdaags evenement zeker het overwegen waard voor je tijdelijke maar ook eigen stal. En voor je trailer en spullen bij terugkomst.