1. Veulen wormen

Bescherm de veulens van nu en de toekomst

Een besmet veulen kan in één dag de omgeving besmetten met duizenden spoelworm eieren. Deze resistente eitjes kunnen jarenlang overleven in de omgeving. Daardoor kan de besmetting succesvol van de ene generatie veulens op de volgende worden overgedragen.

Bent u diereigenaar? Bezoek onze veulens ontwormen pagina. 

Spoelwormen zijn de grootste wormen die bij veulens voorkomen. Een veulen besmet met spoelworm kan gaan hoesten, kan neusuitvloeiing laten zien en blijft achter in de groei. Ernstige infecties kunnen tot koliek of tot verstopping van de darm leiden. Typerend zijn een dikke buik, slechte groei en dor haar. Bekijk de video voor uitgebreide informatie en download de "Richtlijnen ontwormen veulens".

  • Dierenartsbrochure_Richtlijnen ontwormen veulen (pdf, 2827 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Besmetting met spoelwormen (Parascaris equorum) komt bij veulens en jaarlingen veelvuldig voor en vormt een belangrijk gezondheidsrisico. Paarden jonger dan 3 jaar behoeven extra aandacht en een aparte aanpak met betrekking tot het ontwormen. In tegenstelling tot volwassen paarden, wordt er bij veulens en jaarlingen aangeraden om géén selectieve behandeling op basis van mestonderzoek te doen.

Spoelworm resistent tegen ontwormingsmiddelen met pyrantel

Nieuw Zweeds onderzoek heeft resistentie bij spoelwormen tegen pyrantel aangetoond. Hoewel wijdverspreide ivermectine resistentie bij Parascaris  spp. al was vastgesteld, is dit de eerste Europese rapportage hiervan. Het verstandig inzetten van ontwormingsmiddelen wordt dan ook steeds belangrijker. Dat laatste is extra belangrijk aangezien er vermoedelijk niet meteen een nieuwe klasse ontwormingsmiddelen op de markt zal komen en we dus voorlopig moeten roeien met de riemen die we hebben.

> Download factsheet resistentie spoelworm

Materialen voor de paardenfokker

Hoe legt u uit wat een spoelwormbesmetting is? Waarom is voorkomen zo belangrijk? En hoe pak je dat aan? Deze materialen kunnen u helpen bij het informeren van de paardeneigenaar.

> Ontwormingstips: Spoelworminfectie voorkomen

Spoelworm: feiten op een rij

Levenscyclus spoelworm in beeld

Ontwormschema’s 

> Download voorbeeldbrief veulen ontwormen

 

Kunnen wij u helpen?
We staan te trappelen!

Heeft u vragen over paardengezondheid? Zoekt u een klankbord? Wilt u aanvullende informatie over een van onze producten? Heeft u ideeën over preventie? Laat het ons weten. Ons paardenteam staat graag voor u klaar. Want als we ergens van houden, is het wel teamwork!

Ja, neem contact met me op 

Liefde is…
…onze nieuwsbrief in uw mailbox!

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van paardgezondheid. Naast actualiteiten, verzamelen we ook inspirerende tips & tricks die u direct in uw praktijk kunt toepassen. Dat is nog meer PK; het hele jaar door!

Registreer u in onze MSD Animal Health Connect (log-in) omgeving. Eenmaal geregistreerd kunt u uw voorkeuren aangeven, zodat we weten hoe u het liefst geïnformeerd wilt worden en welke onderwerpen u juist wel en niet interessant vindt.

Naar MSD Animal Health Connect